Pogoda

Wszyscy bali się premiery kolejnej gry z serii Stalker. Nikt nie potrafił odpowiedzieć na pytanie: co wpisać w tym cholernym opisie?
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Jeżeli chcesz zadać pytanie na temat fabuły, to sprawdź najpierw, czy odpowiedzi nie znajdziesz w SOLUCJI.

Re: Pogoda

Postprzez sebacyw w 02 Gru 2009, 00:25

Twórcy gry zapowiadali, że Call of Pripyat ma być właśnie deszczowy i pochmurny-a czy komu się to podoba czy nie to kwestia gustu.
sebacyw
Kot

Dołączenie: 11 Paź 2009, 15:50
Ostatnio był: 23 Wrz 2012, 13:52
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez Gromitek w 02 Gru 2009, 12:49

polecam ustawić sunraysy na low - nie ma praktycznie różnicy z tymi ust. na high za to różnica w klatkach jest bardzo odczuwalna
Gromitek
Kot

Dołączenie: 29 Lis 2009, 20:01
Ostatnio był: 28 Sty 2013, 20:26
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: IL 86

Postprzez Lubomyr w 16 Gru 2009, 02:39

Może i ja pomarudzę na temat pogody? Inni mogą to czemu by nie. Mnie przygnębia burzowo deszczowa i jakoś tak ciągnie mnie w anomalie. Widocznie deprecha mnie wtedy dopada. Ooo. Już wiem czego by potrzeba. Przydała by się prognoza pogody. Wtedy bym wiedział kiedy zaplanować wyjście w teren i czy wogóle warto wstawać z pryczy. Idzie się do Brodacza albo innego gościa a on włącza radio i prócz wiadomości o zwiększeniu wydajności z hektara w kołchozach i wykonaniu planu wydobycia węgla przez donieckich górników podawali by prognozę pogody na rano, popołudnie i wieczór.
Każda broń dobra, z którą przeżyjesz kolejny dzień.
Lubomyr
Kot

Dołączenie: 10 Gru 2009, 00:27
Ostatnio był: 18 Sty 2017, 17:40

Postprzez stpauli w 17 Gru 2009, 12:38

apropo pogody , jak zmienić, aby bylo caly czas słonecznie?
NIE CHCĘ ABY MOJA GĘBA
BYŁA KOJARZONA Z LUDŹMI
KTÓRYCH POTĘPIAM !
Awatar użytkownika
stpauli
Stalker

Dołączenie: 18 Paź 2009, 13:11
Ostatnio był: 11 Mar 2025, 01:25
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 24

Postprzez dorian w 17 Gru 2009, 13:12

Przydała by się prognoza pogody. Wtedy bym wiedział kiedy zaplanować wyjście w teren i czy wogóle warto wstawać z pryczy.

No, z tą prognozą pogody to chyba nawet całkiem niezły pomysł jest. Jak ktoś życzy, niech se wysłucha. Zwłaszcza dla tych, którzy nie lubią włóczyć się po Zonie w ulewy i pochmurne dni. Tyle też, że pewnie ciężko by było połączyć takie zapowiedzi ze stanem pogody jaki faktycznie nastąpi, bo to w końcu Zona jest, można by było co najwyżej "spodziewać się" i "przewidywać", a Wy róbta co chceta :wink: . Tak samo, jeśli chodzi o blowouty. I tu mógłby powstać dodatkowy bajer w grze na zasadzie "nic pewnego". Bo z zapowiedzi mogłoby wynikać, że raczej słoneczko będzie, więc napieramy naprzód ku boju druzja, a tu raptem w czasie słonecznej misji jebut, nagle ponuro i krótka ulewa, do tego z blowoutem na końcu.
Fajnie, dopiero by urwy i uje leciały.. :P :D :facepalm:
Ja osobiście uwielbiam takie klimaty i najlepiej się czuję jak jest pochmurno, leje, słabo widać na daleki dystans i co i rusz "pierun" pier%$lnie w oddali. Wtedy nie do końca wiadomo czego się spodziewać. Dlatego bardzo podoba mi się pogoda zrobiona przez Trojanucha SWO od 2.2 do 3.0.. "Malinowe" klimaty mrocznej Zony. Oczywiście pogoda w Zewie jest IMO bardzo dobra, ale ciekawy jestem jakby wyglądała jakby Trojanuch zechciał się przy niej pobawić i jeszcze ulepszył ją nieco.
A może mógłby zrobić taką prognozę również? :wink:
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 15 Lis 2025, 14:18
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 247

Postprzez Lubomyr w 17 Gru 2009, 14:33

Dla niedosłonecznionych i malkontentnych zonoeksplorerów zamieściłbym poranne zdjęcia promyków naszej gwiazdki ale nie mam uprawnień do zaśmiecania forumowego serwera własnymi plikami. No i nie chce mi się szukać żadnego serwera obrazkowego. Wierzcie mi na słowo, że świeci nawet w Zonie i nie ma co narzekać. Cieszcie się, że Zona nie jest powyżej koła podbiegunowego. Mielibyśmy słońca, ba, światła naturalnego jeszcze mniej. Niedowierzającym mogę przesłać fotki na PM.
Lubomyr
Kot

Postprzez Normandia w 18 Gru 2009, 20:06

Ludzie to nie Far Cry na tropikalnej wyspie tylko stalker na ukrainie tu ma być deszczowo i mroczno żeby wszystko miało sens. Było by troszkę dziwnie gdyby ciągle świeciło słońce, ćwierkały ptaszki pijawki ganiały by w skromnym bikini, snorki w pomarańczowych spodenkach z bojami a przewodził by im David Hasselhoff (nie wiem jak się to pisze) i Pamela Anderson a grali byś my w słoneczny patrol. Pogoda została wspaniale dobrana do realiów gry a błyskawice w czasie burzy wyglądają naprawdę świetnie, miało być klimatycznie i jest klimatycznie według mnie to tego słońca i tak jest za dużo...
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Normandia
Stalker

Dołączenie: 25 Maj 2009, 21:16
Ostatnio był: 09 Cze 2013, 20:10
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 2

Postprzez Lubomyr w 18 Gru 2009, 20:55

Hasselhoff w bikini? Miodzio :wink: Ale zgadzam się z "przedpiszcem", pogoda jest taka jaka powinna być. Dynamiczna, chimeryczna, dołująco przygnębiająca. Nieraz nie chciało mi się wyjść poza pomieszczenia bazy. No a słoneczko jak czasem zaświeci to taki haczyk na nas, bo za chwilę pogoda się może na tyle s........, że w butach chlupoce. Nic tylko w termiczną anomalię wleźć żeby wysuszyć się. Właśnie pomyślałem, że brakuje jeszcze dodatkowego bodźca w postaci piorunów prujących tak blisko, że nie od anomalii ale z powodu pioruna można by nie wrócić do bazy. Mogła by też być mgła gęsta, że końca lufy nie widać. No i czasem wietrzysko wywracające człowieka. Krótko mówiąc "życie na krawędzi" łącznie z zatruciem nieświeżą konserwą albo utrata wzroku po bimberku. Z tym na końcu to już przesadziłem ale co do anomalii pogodowych podtrzymuję swoje zdanie.
Lubomyr
Kot

Postprzez stpauli w 18 Gru 2009, 21:20

no jasne , zgadzam się w 100% z przedmowcami, byloby do bani jakby slonce swiecilo caly czas w zonie, zakochalem sie w tej serii wlasnie przez ten klimat ktorego prozno szukac w innych "mega produkcjach" ktore na wolniejszej maszynie niz w nasa ( chociaz nie wiem jakie tam kompy mają, ale niezle to brzmi) nie odpalą na najnizszych, naszczescie jest jak jest.... lecz przy piątym przechodzeniu gry , po prostu chcialem poeliminowac bandziorów i inne scierwo przy opalającym słoneczku hahahahaahh, ale pewnie nie bedzie mi to dane, bo czuje ze ani modem ani z lini komend tego uczynic sie nieda. chyba ze sie da? haha . pozdr.
NIE CHCĘ ABY MOJA GĘBA
BYŁA KOJARZONA Z LUDŹMI
KTÓRYCH POTĘPIAM !
Awatar użytkownika
stpauli
Stalker

Postprzez pejakk w 18 Gru 2009, 21:29

Jest taki mod do Clear Sky, który działa w pełni z CoP wystarczy podmienić plik gamedata i mamy sunrays cały czas, tylko jest jeden problem bo klatki spadają z 50 do 20... :|

Link: http://www.filefront.com/13006140/blueshades_god_rays_mod.zip/
pejakk
Kot

Dołączenie: 10 Gru 2009, 23:09
Ostatnio był: 15 Lut 2013, 02:14
Frakcja: Wolność

Postprzez Dawid0ss w 18 Gru 2009, 21:50

A ja akurat całkowicie wyłączyłem promienie słońca. Szczerze mówiąc, nie podobają mi się aż tak bardzo. Nawet bym się pokusił o stwierdzenie, że są mało realne. No i spadek klatek w grze. Gdyby jeszcze się to działo, gdy na nie patrzę, ale fps'y spadają także w zamkniętych pomieszczeniach, gdzie nie widać słońca w ogóle. Chmury też są słabej jakości. Niebo wygląda znośnie tylko przy zachodzie słońca. Przydałby się tutaj jakiś sky_pack :wink:
Pozdro

i5 13600KF
RTX 4070 Ti
2x16GB DDR4 3600Mhz
Awatar użytkownika
Dawid0ss
Łowca

Dołączenie: 02 Kwi 2008, 17:32
Ostatnio był: 01 Sty 2026, 16:48
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Bulldog 6
Kozaki: 5

Postprzez stpauli w 19 Gru 2009, 06:12

dzieki za moda, jednak nie o to mi chodzilo, laptop by mi se chyba zapalil jakbym dal na pelny dynamiczny rendering zeby zobaczyc godraysy... haha, pozdrawiam.
NIE CHCĘ ABY MOJA GĘBA
BYŁA KOJARZONA Z LUDŹMI
KTÓRYCH POTĘPIAM !
Awatar użytkownika
stpauli
Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości