5.45x39:
-AKm 74/2u - krótkodystansowy blender. Ulepszam pod szybkostrzelność.
-AKm 74/2 - ulepszony na maxa pod celność jest świetny.
-An 94 Abakan - jak AKm 74/2 tylko o klasę wyżej.
-Burza od Żwawego - ja ulepszyłem go na krótki dystans do pary z An-94 a nadal był bardzo celny. Polecam jako pierwszą KUPIONĄ broń. Świetne akcesoria
5.56x39:
-SGI Strieloka - u mnie średniodystansowiec. Ogólnie ze względu na nie za duże ( w pozytywnym znaczeniu) przybliżenie celownika świetnie nadaje się na średni dystans, a dzięki dobremu RoF i dmg miażdży.
-TRS-301 - w moim odczuciu najbardziej uniwersalny (tylko Burza dorównuje mu kroku) karabinek w grze. Od początku możemy zamontować wszystkie dodatki do tego jest lekki i bardzo fajnie wygląda. Możliwe, że ja uznaję go jako para-snajperkę przez Snajperskiego TRS z ShoC'a, ale nie możecie zaprzeczyć, że ulepszony jest bardzo celny.
-FT200N - używam jako całowitą szturmówkę. Boski RoF i dmg. Celownik i granatnik to też świetne dodatki. Jedynym minusem jest masa.
9x39:
-SA Avalanche - mały do górnej granicy średniego dystansu. Celny, szybkostrzelny na ciężką amunicję. Jedyny minus to pojemność maga.
-Przypływ - każdy dystans. Najlepszy przyjaciel i anioł stróż wszystkich przyczajonych i niewidzialnych. Wystarczy przeczytać pierwszego posta. Mam takie samo zdanie.
7,62x54:
-SWD Ryś -Dystans? Na granicy widoczności npc. Potężny i celny. Nic dodać nic ująć.
-SVU Maxa - każdy dystans poza tym dla SWD

. Moja ulubiona snajperka. Uniwersalna z możliwością ustawiani zoomu i doczepienia tłumika
-PKM Zulusa - tylko na wyjątkowe okazje. Więcej nie wiem. Mało go używam.
Strzelby:
Predator - Największy dmg na strzał. Przydatny na średnio wytrzymałe mutanty, gdyż giną da jeden strzał.
Karabinier - Epicka szybkostrzelność. Ok 3 pociski na sekundę. Mój ulubiony shotgun we wszystkich stalkach.
Eliminator - tyle samo pocisków w magu co Karabinier, ale mniejszy RoF. Dmg taki sam. Jedyna zaleta to celownik optyczny.
Strzelba myśliwska - wbrew pozorom bardzo dobra broń. Można bardzo szybko wywalić te dwie pestki.
Broń przyboczna:
Alpine/Marsz/Stepowy Orzeł- Każda dobra, każda w czymś innym. Alpine to najwytrzymalsza broń w grze, March ma ogień automatyczny, a orełek jest nieprzyzwoicie celny. Dobre jako sidearm dla strzelca wyborowego.
Przecinak - potężny dmg jak na kaliber dobry RoF i niezła celność robią z tej broni najlepszy automat na mutanty (według mnie lepiej bić pijawki i kontrolery z automatu)