Bardzo fajnie, też się interesowałem różnicami kartograficznymi, między grą, a rzeczywistością

. Kozak leci do ciebie, a ja zajmę się resztą:
ZATONGeograficzne położenie tej lokacji znajduje się na północy od Prypeci i w rzeczywistości prezentuje się mniej więcej tak:

Nie ma za dużo wspólnego z tym co widzimy w grze, dla porównania:

Wszystkie zabudowania jakie znajdują się na mapie to czysta fantazja twórców, to co się zgadza natomiast to wraki statków, w tym Skadowska

Ciekawostka jest to, że autentyczne jezioro Zaton znajduje się na wschód od Prypeci i prezentuje się tak:

.
OKOLICE FABRYKI JUPITER
Jupiter ma już więcej wspólnego z rzeczywistością niż Zaton, jednak dalej brakuje mu do Prypeci
Obiekty znajdujące się na tej mapie, jak najbardziej istnieją (przynajmniej większość), lecz znajdują się w dość sporych odległościach od siebie. Na mapie zaznaczyłem najważniejsze punkty:

1. Fabryka jupiter- chyba jedyna rzecz w tej lokacji mająca w miarę rzeczywiste położenie
2. Stacja Janów- wyglądem nie różni się prawie niczym, niż to co zauważyliśmy w grze, lecz położenie nie ma za dużo wspólnego z prawdą
3. Wioska Kopaczi- no cóż, poza 1 budynkiem, wioska nie ma za grosz wspólnego z prawdą: ułożenie gruzów domków, a tym bardziej geograficzne ułożenie, ale zawsze to jakieś urozmaicenie gry