[PYTANIE] Zmiana kolorystyki podłoża...

Regulamin forum
Dział "Tworzenie Modyfikacji" służy do zadawania pytań odnośnie tworzenia modyfikacji, edytowania plików gry, oraz pisania tzw. tutoriali, czyli poradników odnośnie modyfikowania gry.
Nie zadajemy tutaj pytań odnośnie modyfikacji gotowych (nie dyskutujemy o nich!), prócz prób ich połączenia etc.

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

[PYTANIE] Zmiana kolorystyki podłoża...

Postprzez vandr w 01 Cze 2011, 23:50

Mam problem ze zmianą kolorystki podłoża. Otwieram teksturę interesujacej mnie lokacji (w tym przypadku terrain_agroprom) z folderu levels, i dokonuję jedynie lekkiej desaturacji i korekty tonalnej.Zapisuję teksturę jako dxt1 (1 bit alpha), po czym otwieram ją ponownie i dzieje się z nią takie coś:

Image

Wrzucenie takiej tekstury do gry powoduje, że na ziemi mam czarne jak smoła kratery, które dopiero po naświetleniu latarką ukazują mi kawałek trawy/betonu. Dlaczego tak się dzieje i jak zrobić, aby szybko i sprawnie dokonać takiej korekty barwnej podłoża?
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Mar 2026, 19:55
Kozaki: 1749

Reklamy Google

Re: [PYTANIE] Zmiana kolorystyki podłoża...

Postprzez MatrixSTR w 02 Cze 2011, 00:05

Zapisz jako DXT3 wtedy będziesz miał przezroczystość

Za ten post MatrixSTR otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive vandr.
Awatar użytkownika
MatrixSTR
Modder

Dołączenie: 26 Maj 2009, 23:44
Ostatnio był: 16 Mar 2026, 23:44
Miejscowość: Gdzieś Daleko W Wielkopolsce
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 277

Postprzez vandr w 02 Cze 2011, 16:33

Jeszcze jedno pytanko- po lekkiej edycji tekstury nieba zapisać ją jako DXT1 czy DXT3?
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Postprzez scigacz1975 w 02 Cze 2011, 16:40

Ja zawsze zapisuję jako DXT5 tylko bez mipmap. Wtedy nie ma żadnych problemów

Za ten post scigacz1975 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive vandr.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez Cromm Cruac w 03 Cze 2011, 02:15

W przypadku sky-boxów DXT5 wygląda lepiej bo ma 24bitowe kolory. Nie występują przebarwienia na gradientach i mniej widoczne są artefakty kompresji.
DXT1(no alpha) za to mniej waży i zajmuje i 1/4 mniej RAMu po załadowaniu (nie ma kanału alpha)
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: Dzisiaj, 00:40
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1080

Postprzez vandr w 03 Cze 2011, 20:02

A czy jest jakiś plik, który zawiera w sobie jakby spis tekstur, że jeśli takowa tekstura jest wpisana w configu, to musi być też w odpowiednim folderze? Właśnie jestem w fazie testów,chcę wejść do baru (przed obozowiskiem powinności, koło siedliska psów) i ni z gruchy ni pietruchy wywala mi buga z logiem, że nie może znaleźć:

wpn/val_colimator/plantka

no to wziąłem byle jaką teksturę broni i podmieniłem nazwę na plantka. Potem rzucał się o "kobra". No to zmieniłem na kobra.Potem pluło się o "sharik" I teraz się zastanawiam, czy czasem nie zaplątał mi się jakiś plik z Zewu monolitu, który ma tekstury w configu, z których zwykły Cień Czarnobyla po prostu nie korzysta? Bo niby skąd takie rzeczy w zwykłym Cieniu? Właśnie wypakowuję całą gamedatę, i będę się rozglądał, ale jeśli ktoś mógłby mi wyjaśnić o co chodzi, i jak uniknąć problemów z brakującymi teksturami,to będę bardzo wdzięczny (moja pierwsza myśl, to podmienić ów config jeśli istnieje, z configiem z vanilli).
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Postprzez Cromm Cruac w 03 Cze 2011, 20:39

gamedata/textures/textures.ltx ma definicje wszystkich tekstur i przypisanych im bump map. Chyba widziałem u ciebie w pierwotnej wersji textures1.ltx, którego to pliku wanilka nie posiada.
Spróbuj użyć tego z ATP. Dodałem tam tylko bumpmapę kory tych poskręcanych drzew w Radarze.
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: Dzisiaj, 00:40
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1080

Postprzez vandr w 03 Cze 2011, 21:03

Ha, tylko że w tym pliku textures1 oraz zwykłym textures nie ma ani słowa o val/kobra/sharik, i teraz mam zagwozdkę- bo boję się, że jak wywalę ten plik textures 1 (w którym znajduje się sporo tekstur z mtl, roof,proof) to mi nie wczyta wszyskich, tylko wczyta te vaniliowe...więc chyba zostawię już tak jak jest, bo nie rzucało się więcej.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość