[Pytanie]Kilka pytań...

Regulamin forum
Dział "Tworzenie Modyfikacji" służy do zadawania pytań odnośnie tworzenia modyfikacji, edytowania plików gry, oraz pisania tzw. tutoriali, czyli poradników odnośnie modyfikowania gry.
Nie zadajemy tutaj pytań odnośnie modyfikacji gotowych (nie dyskutujemy o nich!), prócz prób ich połączenia etc.

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

[Pytanie]Kilka pytań...

Postprzez vandr w 26 Maj 2011, 20:51

Mam dwa pytania odnośnie tworzenia/edycji poniższych rzeczy:

1. Chcę zrobić własne menu.Zależy mi tylko na tym, aby podmienić tła we wszystkich sekcjach, czyli OPCJE,LOAD/SAVE GAME itp... Próbowałem to zrobić na własną rękę i efekt był dobry tylko w połowie- miejscami przebijały się elementy z menu, które pochodzi z Zew Monolitu. Chciałem zapytać, czy wystarczy tylko wrzucić swoją grafikę na grafikę domyślnego tła? Czy wymagane jest jeszcze wpisywanie jakichś wartości w config/ui? Pytam dlatego, ponieważ zrobiłem tak jak wyżej opisałem - na nowych warstwach stworzyłem swój obraz Menu, spłaszczyłem go, odpowiednio nazwałem, zapisałem w DDS i wrzuciłem do gry. I tutaj pojawiła się mała bolączka- prześwitywanie kilku prostokątów z menu z Zew Monolitu (bowiem to na nim sprawdzałem zmiany). Tutaj podaję spis tekstur, które zamierzam edytować. Proszę o wskazówki, czy wybrałem wszystkie, i w jaki sposób mogę wrzucić swoje tło.

Kod: Zaznacz wszystko
ui_mainmenu
ui_mpmain

2.Gdzie i w którym pliku konfiguracyjnym znajduje się linijka odpowiadająca za świecenie się artefaktów? Chodzi mi o tą poświatę, którą wytwarzają.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Mar 2026, 19:55
Kozaki: 1749

Reklamy Google

Re: [Pytanie]Kilka pytań...

Postprzez scigacz1975 w 26 Maj 2011, 21:09

1. Powinny wystarczyć zmiany tekstur.

2. w pliku artefacts.ltx szukaj sekcji:
lights_enabled = true   ;false
trail_light_color = 0.6,0.7,0.9
trail_light_range = 2.5
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Re: [Pytanie]Kilka pytań...

Postprzez vandr w 09 Lip 2011, 14:28

Która wartość odpowiada za długość odtwarzanego utworu w danej lokacji?

[l01_escape_musics]
music\amb01               =  6, 22,   0.2,   20, 40
music\amb20             = 22, 6,    0.2,   20, 40

Podejrzewam, że dwie pierwsze cyfry(6, 22) to godzina odpowiadająca za muzykę odtwarzaną w konkretnych godzinach, ale nie mogę rozgryźć reszty...
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Mar 2026, 19:55
Kozaki: 1749

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: svt07 oraz 1 gość