Forum Stalker.pl • Zobacz temat - [PYTANIE] Spanowanie, mutanty, acdc.pl

[PYTANIE] Spanowanie, mutanty, acdc.pl

Regulamin forum
Dział "Tworzenie Modyfikacji" służy do zadawania pytań odnośnie tworzenia modyfikacji, edytowania plików gry, oraz pisania tzw. tutoriali, czyli poradników odnośnie modyfikowania gry.
Nie zadajemy tutaj pytań odnośnie modyfikacji gotowych (nie dyskutujemy o nich!), prócz prób ich połączenia etc.

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

[PYTANIE] Spanowanie, mutanty, acdc.pl

Postprzez Spyrok w 21 Paź 2011, 20:20

Ej mam kilka pytań- może wiecie jak na nie odpowiedzieć:

Pierwsze pytanie- Udało mi się zespawnować w Kordonie kota, ale jest "cichy"- praktycznie bezgłośny. I na dodatek czasem wydaje dźwięk dzika. Wiem jak zmienić dźwięki mutantowi, ale nie wiem gdzie znajdę jakieś dobre dźwięki do tego mutanta. Są jakieś ciekawe mody, lub paczki dźwiękowe, których mógłbym użyć ?

To jak przepiszę dźwięki kota z czystego cat.ltx. Wtedy słychać od czasu do czasu jak wydaje dźwięk dzika.
:

; Sounds
sound_idle = monsters\biting\def_
sound_eat = monsters\biting\def_
sound_aggressive = monsters\boar\boar_aggressive_ ;monsters\biting\def_
sound_attack_hit = monsters\biting\def
sound_take_damage = monsters\biting\def
sound_die = monsters\biting\def_
sound_threaten = monsters\biting\def
sound_landing = monsters\biting\def
sound_steal = monsters\biting\def_
sound_panic = monsters\biting\def_
sound_growling = monsters\biting\def_
sound_die_in_anomaly = monsters\biting\def_

Z kolei jak korzystam w pliku cat.ltx z modyfikacji CutOut_Mutants_Returned to mam coś takiego- ale tych dźwięków nie mam nigdzie.
:

; Sounds
sound_idle = monsters\cat\1
sound_eat = monsters\cat\2
sound_aggressive = monsters\cat\3
sound_attack_hit = monsters\cat\4
sound_take_damage = monsters\cat\5
sound_die = monsters\cat\6
sound_threaten = monsters\cat\7
sound_landing = monsters\cat\8
sound_steal = monsters\cat\9
sound_panic = monsters\cat\10
sound_growling = monsters\cat\11
sound_die_in_anomaly = monsters\cat\12

Jak by nie było- kot jest bezgłośny, nie słychać nawet "tupania łap o ziemię". WYJAŚNIONE

Drugie pytanie- Czy da się przywrócić za pomocą modów do gry KARŁA, czy też jest z nim tak samo jak z TARKIEM ? WYJAŚNIONE

Czwarte pytanie- Czy można pozmieniać tak poltergeisty, aby widoczne były nie jako poświata, ale jako zwłoki, które pojawiają się po zabiciu poltergeista. Osobiście bardziej przeraziłby mnie taka latająca masa- tym bardziej, że korpus poltergeista jest bardzo ciekawy i jak dla mnie totalnie niewykorzystany. Mówię tylko o poltergeistach elektrycznych. Ognistych nie chcę zmieniać. [

Czwarte pytanie- To mnie też nurtuje bardzo. Czy da się parametr niewidzialności (jaki ma pijawka) przypisać na przykład zwykłemu mutantowi jakim jest pies. Czy ten paramentr działa na model- (roztacza wokół modelu niewidzialność), czy też niewidzialna pijawka jest sama w sobie modelem- i trzeba by było wykonać inny model mutanta, aby stawał się niewidzialny ?

Piąte pytanie- Czy są jakieś informacje dotyczące tego jak wykonać smart terrain dla dowolnego mutanta ? Chętnie nauczyłbym się to robić. [size=120]WYJAŚNIONE

Szóste pytanieOtóż ja kiedyś często modyfikowałem i robiłem zawsze coś takiego, że miałem (tworzyłem sobie po kolei z różnych wersji gry) gamedaty do 1.0000, 1.0003, 1.0004, 1.0005, 1.0006- pod większość wersji- one tam mi zawsze na dysku zajmowały mniej więcej 25 GIGA.
W ten sposób sobie mogłem modyfikować na szeroką skalę.

No i jedną z rzeczy, która mi się udawała było wklejanie plików z wersji np 1.0006 do 1.0003 i modyfikowanie ich- z tego względu iż niektóre pliki w grze nie działają- bo są po prostu uszkodzone i trzeba wtedy plików z innych wersji.

Tak więc jak napisałem w temacie z acdc.pl plik trade.barman.ltx był uszkodzony w czystej grze, więc zamieniłem go na ten z 1.0006 i edytowałem. Kiedy odpaliłem grę wszystko działało i barman sprzedawał mi to co ustaliłem.

Wiem więc, że możliwe jest zamienianie plików między wersjami. Trzeba tylko je zamieniać umiejętnie i nie pomylić się.

Po co to robię- ponieważ najbardziej podoba mi się "czysta gra"- bez żadnego patcha, ale zarówno chcę ją modyfikować i tworzyć w niej spawny. Patche tworzą masę bugów (mogę wypisać listę rzeczy, których nie chciałem w grze, a patche je wprowadziły) i mój komputer słabo sobie z nimi radzi (tnie się). Aby podzielić modyfikację i jednocześnie granie na grze bez patchów po prostu sobie wklejam z innych wersji gry te pliki, które są uszkodzone, a te co są dobre- zostawiam z tej samej wersji. Bo mi nie zależy, aby mieć całą masę zmian- dokonanych przez patche, ale aby samemu dokonać drobnych zmian i poprawek- ale tylko tych rzeczy, co ja chcę.

Niestety co do wklejenia spawnu- ciężko jest mi się nie pomylić- słabo go znam. Chcę spawn z 1.0004- który jest niewątpliwie dobry i nieuszkodzony wkleić do czystej gry.

Tak zrobiłem, tylko, że gra się burzy
Kod: Zaznacz wszystko
FATAL ERROR

[error]Expression : header().graph_guid() == ai().game_graph().header().guid()
[error]Function : CALifeSpawnRegistry::load
[error]File : D:\xray-svn\xr_3da\xrGame\alife_spawn_registry.cpp
[error]Line : 93
[error]Description : Spawn doesn't correspond to the graph : REBUILD SPAWN!

stack trace:

Na czystą intuicję wydaje mi się, że jest coś nie tak ze spawnem i pewnie gra rzuca się, że zła wersja (mogę się mylić)

Chcę więc znaleźć sposób, aby gra to akceptowała. Nie wiem. Może brakuje kliku plików dll w folderze bin, albo trzeba coś podmienić w gamedacie- szczerze mówiąc nie mam pojęcia.

Wiem też- że pewnie zmiana wersji gry ogranicza, lub zmienia niektóre spawny i stąd może być błąd.
I tu właśnie moja prośba- może ktoś z was wie jak to wykonać. Szczerze mówiąc jestem też ciekaw, czy można ten all.spawn z 1.0000 naprawić. Nigdy nie próbowałem naprawiać uszkodzonych plików. To by było też dobre wyjście, ale acdc by tego spawna nie chciał rozpakować.

Jak napisałem nawet w temacie acdc- może być też analogia poprzez "oszukanie" acdc- czyli takie coś co umożliwi mi zedytowanie all.spawnu pod 1.0000- tylko że raczej nie ma sensu jak jest uszkodzony. Więc bardziej skupiam się na tej pierwszej sztuce, czyli wprowadzeniu spawna z 1.0004, lub 1.0005- obojętne do czystej gry.

Tak więc w szóstym pytaniu chcę się ogólnie dowiedzieć
- jak edytować all.spawn z czystej gry bez patcha- musi się jakoś dać w końcu ktoś go z czegoś złożył, oraz jak "oszukać" wersje lub acdc.
- Albo prosiłbym o zawartość plików ltx dla all.spawn na grze bez patchów- potem najwyżej wkleję to do 1.0004 i pokombinuję.

Tu też opisałem ten problem TUTAJ

Wzystkich proszę o odpisanie na pytania, lub informację poprzez odnośniki gdzie znajdę dokładną odpowiedź. Proszę odpowiadając numerować, na które pytanie odpowiadacie. Pozdrawiam. Będę edytować temat- jak jakieś pytanie się wyjaśni i stawiać obok napis- wyjaśnione.
Ostatnio edytowany przez Spyrok 06 Sie 2012, 11:21, edytowano w sumie 11 razy
Jak wie ktoś w jaki sposób zmodyfikować program acdc.pl tak aby otwierał all.spawn z "czystej gry" (to znaczy bez żadnych patchów) to niech napisze mi na pw. Opcjonalnie może być też podanie innej wersji acdc.pl, która mi otworzy ten spawn. Próbuję zespawnować mutanty, ale mam zamiar nie instalować patchów.
Spyrok
Stalker

Dołączenie: 11 Wrz 2011, 16:38
Ostatnio był: 29 Paź 2012, 19:36
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: -2

Reklamy Google

Re: [PYTANIE] Spanowanie, mutanty, acdc.pl

Postprzez Wheeljack w 21 Paź 2011, 21:15

1. Gdzieś w configu kota, poszukaj. :E

2. Da się, ale musisz zrobić im modele, textury, zanimizować je, dźwięki, config i jeszcze jakieś pierdoły.

3. Żywy poltergeist to tylko złożony particl, nie wiem czy da radę zamienić go na model, ale nawet gdyby dało to i tak musiałbyś zrobić do niego animacje, które często stanowią problem nawet dla doświadczonego moddera.

4. ch*j wie.

5. Nie moja działka.

6. Urwałeś, nie trzeba było się bawić, nie widzę żadnej korzyści z mieszania plików różnych wersji, moduj tylko tą, na której grasz.

Logi dajemy w [code], poprawiam.
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 18:52
Ostatnio był: 01 Lis 2024, 01:35
Miejscowość: Fraktal
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 725

Postprzez The Witcher w 21 Paź 2011, 22:33

Za ten post The Witcher otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Spyrok.
The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: Wczoraj, 12:44
Ulubiona broń: --
Kozaki: 329

Postprzez vandr w 21 Paź 2011, 22:49

TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 12 Sie 2024, 20:47
Kozaki: 1747

Postprzez Spyrok w 22 Paź 2011, 19:47

Może być ewentualnie coś takiego (taka modyfikacja poltergeista też mnie interesuje)

TUTAJ

Wheeljack napisał(a):. Żywy poltergeist to tylko złożony particl, nie wiem czy da radę zamienić go na model, ale nawet gdyby dało to i tak musiałbyś zrobić do niego animacje, które często stanowią problem nawet dla doświadczonego moddera.

Raczej się da to zrobić co widać na filmiku.
Być może jest to skomplikowane, ale i tak zamierzam coś takiego zrobić- i tu mam pytanie. Jakich programów potrzebuję aby wykonać animację i edytować modele. Gdzie znajdują się w gamedacie animacje i modele mutantów ?
Jak wie ktoś w jaki sposób zmodyfikować program acdc.pl tak aby otwierał all.spawn z "czystej gry" (to znaczy bez żadnych patchów) to niech napisze mi na pw. Opcjonalnie może być też podanie innej wersji acdc.pl, która mi otworzy ten spawn. Próbuję zespawnować mutanty, ale mam zamiar nie instalować patchów.
Spyrok
Stalker

Postprzez vandr w 22 Paź 2011, 19:52

Jak uda Ci się zrobić coś takiego i nie zniechęcić po samym przeczytaniu listy narzędzi oraz instrukcji jak to mniej więcej zrobić, które to wszystko zaraz pewnie Jacek tutaj walnie to Ci postawię kratę browarów z Peru.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 12 Sie 2024, 20:47
Kozaki: 1747

Postprzez Wheeljack w 22 Paź 2011, 20:07

To co jest na filmiku to zupełnie inna bajka. Po zabiciu poltergeista w jego miejsce spawnuje się inny mutant, musiałbyś napisać skrypt, który tym rządzi, nowy config, animacje modelu, AI/zachowanie mutanta/czyujwiejaktotamsienazywa, wniosek? Nie da rady. :E

Nie jestem pewien, ale model poltergeista chyba ma jakieś animacje, nie sprawdzę, bo sdk ma focha.
http://mod.stalker.pl/index.php?title=Animacje_broni W milku nie zrobisz w zasadzie żadnej animki, więc zaopatrz się w maye albo 3ds maxa i wykaż się wiedzą, której nie ma na wiki. :P
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Postprzez Cromm Cruac w 24 Paź 2011, 11:24

Model poltergeista żywego to po prostu pusty model z doczepionym particlem. Po śmierci zamienia się w model 'nieżywy'. Teoretycznie tym który model jest pokazywany zarządzają te dwie linie pliku m_poltergeist.ltx
Kod: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
visual                  = monsters\poltergeist\poltergeist
corpse_visual           = monsters\poltergeist\poltergeist_dead

Teoretycznie wystarczyłoby tylko wpisanie w obu poltergeist_dead
Tyle, że tak jak @Wheeljack nie wiem czy 'martwy' model ma jakieś animacje.

No i jeszcze trzeba by usunąć tego particla

Kod: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
Particles_Damage                                = ; monsters\polter_damage
Particles_Death                                 = ; monsters\polter_death_00
Particles_Idle                                  = ; monsters\polter_idle_00
Particles_Hidden                                = ; monsters\polter_linza_00

Sprawdź, może zadziała.
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: 03 Lis 2024, 00:55
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1078

Postprzez Wheeljack w 24 Paź 2011, 17:19

SDK się odfochało, model ma animki, to właśnie one są wykorzystane w modzie na filmiku, do którego link dałeś wcześniej. :)
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Postprzez Spyrok w 30 Paź 2011, 22:27

Czyli teoretycznie jak edytuję grę to będę mieć animację poltergeista- to dobra wiadomość.

W takim razie poproszę jeszcze o odpowiedzi na pytania 4 i 6. No, ale najbardziej to bym chciał się dowiedzieć jaka jest odpowiedź na 6- bo ja MUSZĘ edytować all.spawn pod wersje gry bez patchów Jak mam to zrobić.

No bo- na 1.0004 mam mniej spawnów stalkerów, mutantów- ludzie co zrobili te patche za dużo się nagrzebali i kiepskawo mi się gra. No, a jak miałem grę bez patcha to było mnóstwo spawnów stalkerów i wszystkie były dobrze wykonane- mało bugów miałem. Mi tam się podobało.

Więc proszę koniecznie pomóżcie mi z tym edytowanie all.spawn pod "czystą grę".

Korzystam z acdc.pl- ale tym jedynie umiem otworzyć spawny pod 1.0004, 1.0005, 1.0003, 1.0001- a ja chcę też edytować ten pierwszy spawn z "czystej gry". Musi się dać- ktoś go z czegoś złożył.

:idea:
Spyrok
Stalker

Postprzez utak3r w 31 Paź 2011, 00:55

Owszem, Level Editor + kompilator.
Image
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 31 Lip 2023, 16:01
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Kozaki: 376

Postprzez Spyrok w 05 Lis 2011, 22:31

Gdzie mogę pobrać level editor i kompilator. Jak mam potem postępować, aby rozłożyć all.spawn tak jak to robi program acdc.pl. Jak potem wprowadzić nowe zmiany do all.spawn- czyli nowe spawny ?
Spyrok
Stalker

Następna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości