Witam wszystkich maniaków Stalkera

Mam taką malutką nadzieje, ze pomożecie mi w moim problemie. Przyznam się, że przeszukałem już zachodnie fora i nie znalazłem na nich żadnej odpowiedzi która by mi pomogła. Ale w końcu Polak potrafi... Rodacy! Pomozecie?
A teraz do rzeczy. Co mnie boli ze Stalkerem? A mianowicie dosyc 'losowe' zawieszki całej gry. Dlaczego losowe? A mianowicie dlatego, że nie udało mi się znaleźć żadnej prawidłowości w ich występowaniu. Zauważyłem jedynie, że wystepują dużo częściej przy ustawionym pełnym dynamicznym oświetleniu niż tylko na obiektowym. Jak się to wszystko przejawia? Zawieszki pojawiają się w momencie gdy w prawym dolnym rogu pojawia się taka mała ikonka dyskietki. I wtedy jest zwis totalny i trzeba resetowac kompa. Nie pomaga alt-tab ani kombinacja trzech króli

Co ciekawe komputer działa normalnie w tle, jest to zawiecha tylko i wyłącznie gry.
Grę posiadam w wersji angielskiej spatchowanej do 1.003. Nie korzystam z żadnych modów.
Mój komputer to:
Atlhon 4200X2 64
3gb RAM
X1650XT
Sound Blaster Audigy
Do tego dużo wolnego miejsca na HDD zarówno na systemowym dysku jak i na tym ze Stalkerem.
Posiadam ustawione 1.5-3gb wirtualnej pamięci.
System to Win XP Pro SP2 + wszystkie aktualki
Teraz sie naprodukuje i napisze czego już próbowałem:
*oczywiście reinstalka Stalkera, wielokrotna
*kombinacje z opcjami gry
*defragmentacja dysku
*wielokrotna reinstalacja sterowników grafiki (próbowałem kilka Catalystów i Omegi)
*sterowniki do SB i płyty głównej mam jak najnowsze
*zainstalowałem service pack do .net 2.0
*problem grzania się podzeposłów raczej odpada. Na procku w długotrwałym stresie nie ma więcej niz 60 stopni, a grafika ma potężny radiator. Chociaż dla czystego sumienia przystawie do otwartej obudowy jeszcze wiatrak pokojowy.
Czego nie próbowałem:
* nie robiłem reinstalki i raczej nie wchodzi to w rachube. Za dużo azchopdu dla mnie, a efekt może być żaden.
Podgląd zdarzeń w systemie w ogóle nie zapisuje żadnych błędów. Logi ze Stalker pokazują tylko enigamtyczny bład "[1450] : Zasoby systemowe nie wystarczają do ukończenia żądanej usługi". Do tej pory myślałem, ze chodiz tu o moją małą ilośc ramu. Specjlanie dokupiłem 2x1gb ale i nic się nie zmieniło.
Wiem, że przy ustawieniu dynamicznego oświetlenia tylko na obiektach można nawet trochę pograć dłuzęj ale jest to bardzo 'zmienne'. Nie znasz dnia ani godizny kiedy zacznie się sypać. A do tego w końcu nie oto chodzi by sobie ciąć smaczki graficzne :/.
Czy ma ktoś jakieś pomysły? Za każdą sugestię będe wdzięczny.