Oślepiające latarki

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Oślepiające latarki

Postprzez Fett w 07 Mar 2008, 17:51

Otóż mam w grze pewien problem (i jestem pewny, że nie jest on spowodowany żadną modyfikacją). Gdy nachodzi zmrok lub akcja gry dzieje się gdzieś w jakichś podziemiach, wtedy moi przeciwnicy (bandyci/wojskowi) jak i sprzymierzeńcy zapalają latarki. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że ich... jak to powiedzieć... moc jest zwiększona kilkakrotnie. Nie byłoby w tym żadnego problemu, jednakże one wręcz oślepiają a przeciwnik, która zapala sobie latarkę, ,,ginie" (dla niekumatych - znika) w białym promieniu - nie ma szans wycelować w takową postać, a samemu łatwo wtedy zginąć.
Wie może ktoś, w czym leży problem oraz jak go rozwiązać?
Image
Awatar użytkownika
Fett
Kot

Dołączenie: 29 Lut 2008, 22:15
Ostatnio był: 21 Gru 2010, 23:42
Miejscowość: Żagań
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez SandFighter w 07 Mar 2008, 18:24

Jakby to powiedzieć, są pewne modyfikacje wkładające swe wirtualne paluchy w skrypt latarek. Napisz coś więcej: jakich modów używasz itp, bo na wanilii ten byk nie występuje. Poza tym zwykle jak Ci ktoś wali po oczach patrolówką, to raczej niewiele widać :).
SandFighter

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Postprzez SaS TrooP w 07 Mar 2008, 18:33

No przecież zapisał, że nie ma żadnych modów...

New game?
SaS TrooP
Ekspert

Dołączenie: 22 Gru 2007, 21:43
Ostatnio był: 07 Cze 2019, 01:47
Miejscowość: Wodzisław, Silesia
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 14

Postprzez Fett w 07 Mar 2008, 18:33

Ale to jest jednak zbyt mocne. :/ Dwa razy jak zaczynałem grę (bez modów), to było dobrze. Za każdym kolejnym razem (także bez modów) już zaczęli mnie ,,oślepiać". Dlatego myślę, że jednak modyfikacje tutaj zbyt dużo mi nie wcinają się. :/ Aczkolwiek, proszę:

all_armor_djekman_mod1
bumpedground
dreammod_polish_1.1
Float32_4247_036a
no_more_invisible_bloodsuckersv11.0
no_time_limit_on_quests_v0[1].01
prefetch_tweak_v0.01
Realism_Mod_06
sgtkelly_mod_v1.2
stalker1_4weightmod

Edit.
Mam mody, ale nawet bez nich miałem ten błąd. ;) No i wolałbym nie brać New Game (nie mam gwarancji, że błąd się nie powtórzy).
Edit.2
Ja nie lubię grzebać w plikach gry, dlatego od tego stronię. ;)
Ostatnio edytowany przez Fett 07 Mar 2008, 18:51, edytowano w sumie 3 razy
Image
Awatar użytkownika
Fett
Kot

Postprzez cmlPL w 07 Mar 2008, 18:33

Albo bawiłeś się configiem i opcje r2_tonemap_middlegray lub innymi związanymi z hdr'em. A jeśli nie to jakiś mod coś zmienił.
cmlPL
Łowca

Dołączenie: 19 Sie 2007, 21:33
Ostatnio był: 06 Paź 2013, 05:06
Miejscowość: Niedaleko KowKa
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Obokan
Kozaki: 2

Postprzez SandFighter w 07 Mar 2008, 20:20

To może być wina Float32, bo on grzebie w ustawieniach oświetlenia. Aczkolwiek to nic pewnego. Odinstaluj go i sprawdź ponownie. Nie będziesz musiał zaczynać nowej gry, poza tym nawet gdybyś to zrobił, to niewiele by to dało, bo ustawienia oświetlenia są globalne i nie są zapisywane w plikach zapisu.

Ważna uwaga: przejrzyj readme każdego z modów i sprawdź co dokładnie zmienia/usprawnia. Być może znajdziesz tam jakieś modyfikacje latarki.
SandFighter

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Postprzez Fett w 07 Mar 2008, 21:57

Chyba podziałało (usunąłem ten mod). Jak na razie bandyci w Dolinie Mroku (pierwszy raz tam jestem - sądziłem, że będzie straszniejsza ta Dolina, dlatego zawsze miałem wielkie opory, by się tam udać :/) nie wysyłali super światła, gdy mnie ujrzeli. Nawet nie wiem, czy go w ogóle używali, bo jakoś nie zauważyłem...
Tak czy siak dzięki za poradę.
Tematu proszę jeszcze nie zamykać.
Image
Awatar użytkownika
Fett
Kot

Postprzez Fett w 08 Mar 2008, 14:09

Z góry przepraszam za post pod postem (inaczej nikt by nie zauważył, jakby edytował swoją poprzednią wypowiedź - nie macie na forum zainstalowanej pewnej bardzo przydatnej opcji).

Jednak odinstalowanie tejże modyfikacji nic nie dało. W Dolinie Mroku, gość, któremu dałem apteczkę (ten koło bazy Dzika) ulotnił się i znalazłem go szwendającego się koło bagien. Postanowiłem się przespać i tak trafiłem, że obudziłem się około 2 w nocy. Miał zapaloną latarkę... Prościej mówiąc, tamci bandyci po prostu nie zapalali jej, gdyż najprawdopodobniej była to jakaś pora dnia. A co za tym idzie, błąd nadal występuje, a ja ponownie proszę o jakieś porady. :)

Ps Jak na razie te Laboratorium X18 nie jest takie straszne... Myślałem, że bardziej będę się bać. =P
Ps 2 Jakie mutanty mogę tam spotkać?
Image
Awatar użytkownika
Fett
Kot

Postprzez swatu w 08 Mar 2008, 15:34

W opcjach masz chyba opcje by NPC mieli wyłączone, lub włączone latarki w nocy.
...the right man in the wrong place can make all the diffrence...
swatu
Stalker

Dołączenie: 14 Sie 2007, 20:41
Ostatnio był: 04 Lip 2008, 21:24
Miejscowość: x12

Postprzez Fett w 09 Mar 2008, 14:15

Nie mogę coś tego znaleźć w tych opcjach (o ile tam to w ogóle jest). Dzisiaj grałem lab x16 i dziwię się, że je przeszedłem, szczególnie moment na czas (za dużo zombie z latarkami tam było :/).
Zrobiłem screena, przedstawiającego ów buga:
http://img208.imageshack.us/img208/9545 ... barbh3.jpg

(jak na tym forum się robi, by link był zawarty w jakimś słowie, na które trzeba kliknąć? Nadal nie obczaiłem do końca tego forum...)

Tak jak na każdym innym forum bbphp: [url=<adres>]<słowo/zdanie/ciąg znaków>[/url] - МЦ -
Image
Awatar użytkownika
Fett
Kot

Postprzez swatu w 09 Mar 2008, 15:18

Tą opcje masz w ustawieniach graficznych w zakładce zaawansowane.
Krótka porada: nie używaj ślimaków bo zamiast obniżac krwawienie, one je zwiększają. Przy twojej ilości to widzę że po strzale krwawisz niemiłosiernie. :P
...the right man in the wrong place can make all the diffrence...
swatu
Stalker

Dołączenie: 14 Sie 2007, 20:41
Ostatnio był: 04 Lip 2008, 21:24
Miejscowość: x12

Postprzez Infernal w 09 Mar 2008, 16:18

W opcjach zaawansowanych masz opcję "latarki BN-ów".
swatu napisał(a):Krótka porada: nie używaj ślimaków bo zamiast obniżac krwawienie, one je zwiększają.

Mogę wiedzieć co ty bredzisz?
Ratuj dżender - dzieci precz ze szkół!
Infernal
Łowca

Dołączenie: 02 Paź 2007, 17:29
Ostatnio był: 08 Sty 2015, 01:40
Kozaki: 3

Następna

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 40 gości