Co robić ?!

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Co robić ?!

Postprzez matrix991 w 23 Sty 2008, 00:19

Co zrobić aby tą grę przejść??I wczuć się w jej klimat ?? Przed zakupieniem gry i kompa strasznie się nakręciłem na tą grę. Te laboratoria o których czytałem ten klimat....ale coś w ten klimat nie potrafię się wpasować.Jak nie ma w co grać to zawsze wgrywam stalkera wmawiam sobie że chcę to przejść...ale gdy dochodzę do rozpoczęcia gry coś się dzieje i brzydzę się tą grą( jak dla mnie lepszy klimat ma ta misja w Call of Duty 4 gdy jesteśmy w Prypeci)...taka nudna z początku.Te AI przeciwników.Walę w kolesia cały magazynek a on dalej śmiga nie wzruszony(może u mnie tak tylko jest).Możecie mi coś poradzić ?? :) Czy dalej ta gra nabiera smaczku i robi się ciekawa? Czy z początku zawsze tak jest? Czy dopiero dalej ta gra się rozkręca(Prypeć itp.)Proszę o sugestie bo ja ubolewam nad tym że nie potrafię w to zagrać
matrix991
Kot

Dołączenie: 04 Gru 2007, 17:28
Ostatnio był: 26 Paź 2010, 15:52
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez fef w 23 Sty 2008, 01:07

Przede wszystkim musisz zmienić podejście. Stalker nie jest typowym fps, czyli "idź i tłucz co ci wylezie tym co zbierzesz po pokonanych". Tutaj liczy się taktyka - jakiej broni używasz, pancerza, artefaktów. W zależności od powyższych technika eliminowania wrogów będzie inna. Dodatkowo frakcje z którymi trzymasz (jesteś ich przyjacielem) dają dodatkowe plusy i minusy, tak w danych lokacjach, jak i ogólnej rozgrywce (inne przedmioty). Tyle w skrócie.
Podsumowując. Zwiedzaj, poznawaj grę powoli, wykonuj zadania poboczne, gdyż nie jest ona "do przejścia w parę wieczorów", delektuj się. Podpowiem, że masz kilka możliwych zakończeń w zależności od drogi jaką wybierzesz. Traktuj ją nieco jak rpg (choć nim w zasadzie nie jest, ale rozwiązań zapożyczonych ma całkiem sporo).
Awatar użytkownika
fef
Stalker

Dołączenie: 03 Wrz 2007, 23:17
Ostatnio był: 06 Paź 2008, 16:37
Miejscowość: Agropolis

Postprzez MCaleb w 23 Sty 2008, 01:09

Po pierwsze musisz zacząć grać. Nie, serio. Jeżeli gra Cię odrzuca, to postaw ją na półeczkę na tydzień, dwa. W końcu ciekawość zwycięży i nie będzie Ci przeszkadzał nudny początek. Co do Prypeci, to ciesz się lepiej Jantarem, to moja ulubiona lokacja. W Prypeci zapewne zbyt długo miejsca nie zagrzejesz, tak samo jak w Elektrowni. Gra jest warta przejścia, pomimo ostrego jej przycięcia ma klimat, tylko kiedy go odkryjesz, zależy tylko od Ciebie. Nie ma na to przepisu. ;)
There is nothing in this world worth believing in...
Image
Awatar użytkownika
MCaleb
Weteran

Dołączenie: 09 Cze 2007, 23:23
Ostatnio był: 03 Wrz 2015, 19:57
Miejscowość: Mars
Kozaki: 8

Postprzez Infernal w 23 Sty 2008, 01:42

Zgadzam się z MC. Sam na początku miałem ostre opory. Na początku okropnie mnie zniechęciła, gdyż spodziewałem się czegoś zgoła innego. Gra poleżała na dysku z tydzień i wreszcie musiałem ją włączyć. Przeszedłem z oporami Kordon i dotarłem do Agropromu. I to tam właśnie zaczyna się stalkerowski klimacik. Jak dojdziesz tam to dalej będzie z górki ;) Początek był dla mnie wybitnie nudny, ale później nie mogłem się oderwać :) Poczekaj trochę, nic na siłę i zobaczysz, że gra sama zacznie cię wołać :)
Ratuj dżender - dzieci precz ze szkół!
Infernal
Łowca

Dołączenie: 02 Paź 2007, 17:29
Ostatnio był: 08 Sty 2015, 01:40
Kozaki: 3

Postprzez nagyatsu w 23 Sty 2008, 10:52

Ja również zgadzam się z powyższymi opiniami. Choć osobiście mnie już sam początek tej gry wciągnął i dlatego zdecydowałem się kupić jej pełną oryginalną wersję :] Rzeczywiście Kordon jest najnudniejszy bo z początku musisz biegać z pistolecikiem i tłuc bandziorów i jest to czasochłonne, ale jak Infernal powiedział od Agropromu już jest czysta przyjemność. A jeśli chodzi o wytrzymałość przeciwników to uważam, że jest to zaleta STALKERa odróżniająca go od innych FPSów =) Poczekaj jak spotkasz Bloodsuckera... Na niego jeden magazynek nie wystarczy.. haha ;P
Image
Awatar użytkownika
nagyatsu
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2007, 21:25
Ostatnio był: 24 Sie 2015, 18:02
Miejscowość: krk city
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 2

Postprzez Towarzysz Lenin w 23 Sty 2008, 15:22

Stalker nudny jest tylko do Agropromu. Jak dojdziesz już do baru, to zaczyna robić się ciekawie. Zdobywasz lepsze bronie, masz ciekawszych przeciwników.

Towarzysz Lenin
Wygnany z Zony

Dołączenie: 25 Sie 2007, 18:15
Ostatnio był: 08 Sty 2015, 23:41
Miejscowość: Pokój 771.

Postprzez adin w 23 Sty 2008, 15:31

Jakoś nie mogę pojąć Twojego problemu... Jeżeli gierka nie zaciekawiła Cię od samego początku, to raczej twoje dość pasywne nastawienie nie ulegnie zmianie. Tyle w tej kwestii ode mnie
Image
Awatar użytkownika
adin
Ekspert

Dołączenie: 14 Sty 2007, 01:58
Ostatnio był: 08 Mar 2024, 22:43
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Kozaki: 28

Postprzez szympekmajster w 23 Sty 2008, 15:40

Towarzysz Lenin napisał(a):Stalker nudny jest tylko do Agropromu. Jak dojdziesz już do baru, to zaczyna robić się ciekawie. Zdobywasz lepsze bronie, masz ciekawszych przeciwników.

Jak dla mnie to zrobiła się ciekawa przy schodzeniu kręconymi schodkami w kierunku pijawki :D rzeczywiście stwierdzenia matrix991 są troszkę dziwne. Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na twoje pytanie. To czy dana gra cię wciąga zależy nie tylko od "napalenia się słuchając opinii innych o grze" ale także od twojego gustu. I nie zniechęcaj się grą od samego początku. Ja nawt gdy gra wydaje się nudna staram się przejść ją całą z myślą "a może za chwile coś ciekawego się zacznie?" Myślę, że wpływ odczuć przy grze może zmieniać także pogoda za oknem, pora dnia itp. osobiście nie potrafię wczuć się w STALKERa gdy za oknem świeci słońce, ptaki ćwierkają... Zagraj sobie w nocy w zupełnej ciszy na słuchawkach a klimat gry będzie łatwiejszy do "złapania" :wink:

EDIT:
69 post :D
Awatar użytkownika
szympekmajster
Tropiciel

Dołączenie: 18 Lis 2007, 20:54
Ostatnio był: 12 Gru 2014, 00:31
Miejscowość: Katowice
Frakcja: Wolność
Kozaki: 4

Postprzez SithLord w 23 Sty 2008, 15:45

Dla mnie pierwsza magia stalkera prysła gdy doszedłem do płotu. Troszkę mi się to nie podobało. No ale co tam. Kordon jest trochę nudny. Dla mnie, dobra rozgrywka zaczęła się mniej więcej przy wyjściu z wysypiska. Potem X18... Ale tak jak MC, najlepszy klimat ma Jantar. I jego labolatorium. Mmmmm. Radzę przebrnąć przez kordon na siłę choć ja poza nudą do kordonu nic nie mam. Szczególnie jak byłem tam 2 raz i miałem podziurawioną sevę i musiałem rozwalić grupę najemników... Ups. Spojler! Przepraszam
Image

Stalker Clear Sky <- Nadzieja na lepszego stalka
Awatar użytkownika
SithLord
Stalker

Dołączenie: 04 Wrz 2007, 20:50
Ostatnio był: 08 Lip 2008, 16:48

Postprzez Keldorn WistBlade w 23 Sty 2008, 18:33

Możesz się ratować instalacją modów poprawiających realizm gry, sam doświadczyłem spadku grywalności więc połasiłem się o jakieś 20 modów i teraz testuje sobie z wolna każdy i jakoś się gra :) Też miałem kilka takich przypadków instalując grę po czym zorientowałem się że ona w zasadzie mnie nie rusza ale odłożyłem ją na jakieś 5 miesięcy i zainstalowałem poruszony jakimś filmem o podobnej tematyce i co przeszedłem ją ze 3 razy :D
Awatar użytkownika
Keldorn WistBlade
Tropiciel

Dołączenie: 28 Wrz 2007, 10:44
Ostatnio był: 14 Cze 2023, 12:36
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 9

Postprzez Stalk3r w 23 Sty 2008, 18:46

Moja propozycja,zagraj na max poziomie trudności.Ściągnij jakąś muzykę z Fallouta,i słuchaj tej muzyki w czasie gry.Jak możesz to się naoglądaj filmów o Czarnobylu :) Traktuj tę grę realistycznie campuj za rogami itp. na pewno będzie ci się lepiej grało(zainstaluj AMK moda,ŚWIETNY!)
Le Slavic Untermensch
Awatar użytkownika
Stalk3r
Tropiciel

Dołączenie: 18 Paź 2007, 14:00
Ostatnio był: 24 Cze 2016, 01:41
Miejscowość: Nowhere
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 2

Postprzez szympekmajster w 26 Sty 2008, 21:43

Moja propozycja,zagraj na max poziomie trudności
jeżeli gra po raz pierwszy to może go to zniechęcić :wink:
.Jak możesz to się naoglądaj filmów o Czarnobylu
rzeczywiście może pomóc :wink: mnie tematyka ogólnie czarnobyla interesowała od zawsze i to było głównym prowodyrem chęci zagrania w stalkera :P dokument z discovery o wybuchu elektrowni oglądałem z 5 razy :)
Image
http://youtube.pl/GamePCTV Kanał YT - Let's Play'e, recki, nowości ze świata gier
Zapraszam :)
My PC :)
AMD Phenom II X4 @ 3,8GHz, 8GB DDR3 Crucial, AMD HD7870XT
Awatar użytkownika
szympekmajster
Tropiciel

Dołączenie: 18 Lis 2007, 20:54
Ostatnio był: 12 Gru 2014, 00:31
Miejscowość: Katowice
Frakcja: Wolność
Kozaki: 4

Następna

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 45 gości