Po kilku latach zwlekania wreszcie zabrałem się za Stalker-a i muszę przyznać, że jestem oczarowany gdyż gra spełnia moje oczekiwania z nadwiązką. O tym, że jest zabugowana słyszałem nie raz jednak dopiero teraz, po paru godzinach grania, spotkałem się z pierwszym poważnym problemem - w Strefie Mroku od członków Powinności dostałem zadanie uwolnienia ich towarzysza z więzienia. Wybiłem wszystkich bandytów z okolicy, zszedłem do piwnicy w której przetrzymywany jest Kudłacz (czy tam Kudłaty, nie pamiętam), niestety on nie jest zbyt skory do rozmowy. Stoi tam i nie reaguje na moje zaczepki, przez co oczywiście nie mogę skończyć questa.
Na drugi problem niby jest odpowiedź w FAQ (które oczywiście przeczytałem
) jednak w żaden sposób mi ona nie pomogła. Chodzi o zadanie "Znaleźć broń członka Powinności". W zaznaczonym na mapie miejscu jej nie ma, a w FAQ przeczytałem, że ma ją niejaki Mnich - bandyta w płaszczu. Przeszukałem wszystkich bandytów w fabryce, włącznie z tymi na wieżach bo to głównie oni mieli płaszcze, żaden z nich jednak rzeczonej broni nie posiada.
Gram w wersję dołączoną do najnowszego numeru CDA, która o ile się nie mylę jest spatchowana do 1.0006.