Wykrywanie anomalii. Sens śrub...

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Wykrywanie anomalii. Sens śrub...

Postprzez Gortal w 20 Sie 2011, 21:05

Cześć, dręczy pewne pytanie. Otóż pamiętam, że gdy byłem u kumpla (dobre kilka lat temu) a on grał sobie w Stalkera Cień Czarnobyla, to rzucał śrubami w anomalie. Przeglądając fora również widzę że wielu ludzi twierdzi iż śruby są od wykrywania anomalii. Wszystko pięknie ładnie... tylko po co się tak męczyć. W moim przypadku od samego początku rozgrywki, gdy zbliżałem się do anomalii to coś... pikało xD nie wiem co. W każdym razie nie był to licznik Geigera. Im byłem bliżej anomalii to pikało coraz głośniej i częściej. Wysunąłem prosty wniosek - jest to jakiś wykrywacz anomalii. Więc po co używać śrub skoro od początku mamy już taki detektor. Poza tym działa to chyba lepiej i dokładniej. Przepraszam jeśli powstał już taki temat, ale naprawdę nigdzie nie znalazłem.

PS: Pytanie się zrodziło z tego powodu, że coś czułem że rzucanie śrub jest bardziej w klimacie, a nie wiem czy coś się zbugowało i od razu miałem jakiś przedmiot którego nie powinienem mieć, czy po prostu taka jest gra.

btw. na którym przycisku rzuca się śrubą?
Gortal
Kot

Dołączenie: 20 Sie 2011, 17:47
Ostatnio był: 26 Sie 2011, 22:12
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Wykrywanie anomalii. Sens śrub...

Postprzez Krzysu_Pl w 20 Sie 2011, 21:10

Kolego, śrubę rzuca się 6 -> LPM. Masz w instrukcji i początkowym poradniku.
Śruby można używać też do pokonania anomalii.. rzucasz śrubę i szybciutko przebiegasz.
Awatar użytkownika
Krzysu_Pl
Tropiciel

Dołączenie: 05 Maj 2010, 19:23
Ostatnio był: 24 Kwi 2022, 21:40
Ulubiona broń: RGD-5 Grenade
Kozaki: 81

Postprzez wobes w 20 Sie 2011, 21:15

To spróbuj użyć pikacza w tunelu w drodze do Jantaru lub na wysypisku podczas podczas zbierania artefaktów... Przekonasz się o jego znikomej skuteczności.
wobes
Tropiciel

Dołączenie: 22 Sie 2010, 20:20
Ostatnio był: 31 Mar 2015, 00:50
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 38

Postprzez Gortal w 20 Sie 2011, 21:21

No ok... tylko to pod postscriptum to było naprawdę najmniej ważne w tym moim poście ;) ale dzięki za odpowiedz. Chodzi mi o to że po co w ogóle używać śrub... Tylko do unikania / omijania / przechytrzania anomalii? Czy jednak teoretycznie nie powinniśmy od początku posiadać... "pikacza".

Doskonale sobie zdaję z tego sprawę że najprostsza odpowiedź brzmi: jak ci się nie podoba to nie używaj śrub i tyle! Tyle że pragnę zaspokoić moją ciekawość.
Gortal
Kot

Postprzez wobes w 20 Sie 2011, 21:24

Śruby pozwalają na wykrycie granic anomalii i ich "rozładowanie". Pikaczem tego nie zrobisz.

Za ten post wobes otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gortal.
wobes
Tropiciel

Dołączenie: 22 Sie 2010, 20:20
Ostatnio był: 31 Mar 2015, 00:50
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 38

Postprzez Gortal w 20 Sie 2011, 21:30

Ok dzięki, już wszystko wiem :)
W sumie Twój poprzedni post już udzielił mi odpowiedzi, ale przeczytałem go dopiero po napisaniu swojego - nie wiedziałem że już odpowiedziałeś.
Gortal
Kot

Postprzez echelon w 20 Sie 2011, 22:43

Pytanie się zrodziło z tego powodu, że coś czułem że rzucanie śrub jest bardziej w klimacie

To przede wszystkim bardziej w klimacie. W "Pikniku na skraju drogi" nie było żadnych pikaczy do wykrywania anomalii, tam się rzucało właśnie takim żelastwem, a jedną anomalię to stalkerzy czasem musieli przechodzić z pół dnia. Rozładowanie anomalii to dopiero drugi, podrzędny powód moim zdaniem.
Dlatego - mimo druty, wieże i strażnice
Tam chcemy dotrzeć, gdzie nam dotrzeć zabroniono;
Bezużyteczne, śmieszne posiąść tajemnice
Byleby jeszcze raz gorączką tęsknot płonąć
Nim podmuch jakiś strzepnie chwiejne potylice
Awatar użytkownika
echelon
Tropiciel

Dołączenie: 28 Mar 2010, 21:28
Ostatnio był: 12 Lis 2024, 20:24
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 41

Postprzez Provski w 26 Sie 2011, 17:14

Ja aktualnie gram w Cień czarnobyla z modem "utrudniaczem". Mod ten między innymi robi tak że anomalie nie są widoczne(słychac je tylko trochę) i tu akurat śruba to skarb.
Твоя цель здесь. Иди ко мне.
Твой путь завершается. Иди ко мне.
Вознаграждён будет только один.
Твоё желание скоро исполнится.
Пришло время. Я вижу твоё желание.
Путь завершён, человек. Иди ко мне.
Иди ко мне. Ты обретёшь то, что заслуживаешь.
Provski
Tropiciel

Dołączenie: 17 Maj 2011, 09:03
Ostatnio był: 25 Lip 2022, 20:40
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 42

Postprzez Werewolver w 26 Sie 2011, 18:15

I o ile dobrze się orientuję, nie każdą anomalie "pikacz" wykryje, I tak samo nie każdą śruba rozładuje np. rzuć śrubą w spalacz a potem przebiegnij.
Image
Awatar użytkownika
Werewolver
Tropiciel

Dołączenie: 06 Lut 2011, 13:53
Ostatnio był: 03 Kwi 2014, 20:53
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 37

Postprzez Mataczo w 27 Sie 2011, 11:27

Provski napisał(a):Ja aktualnie gram w Cień czarnobyla z modem "utrudniaczem". Mod ten między innymi robi tak że anomalie nie są widoczne(słychac je tylko trochę) i tu akurat śruba to skarb.

Też to mam :E gram na freeplay start , jestem naukowcem i strach łazić po jantarze bo co chwila wpieprzam się w anomalie... Sruba to jedyny ratunek w takiej sytuacji , lepiej się wysilić i rzucić niż wleźć w anomalie z której czasem nie da się wydostać ,no i marnujemy niepotrzebnie :+: Śrubą możemy sprawdzić wielkość anomalii oraz ich rozmieszczenie (jeżeli jest kilka obok siebie to pikaczu na nic się nie zda)
Awatar użytkownika
Mataczo
Stalker

Dołączenie: 10 Mar 2011, 14:59
Ostatnio był: 13 Sty 2017, 23:02
Frakcja: Wolność
Kozaki: 6

Postprzez Nyguz w 27 Sie 2011, 12:53

Śruby pokazują dokładną odległość od anomalii i pozwalają sprawdzić między innymi jaka to anomalia. Ja osobiście nie wyobrażam sobie gry bez śrub. W CS i CoP pikają detektory, natomiast w SHoC to nasze PDA ma funkcję wykrywania anomalii (Shoc to przyszłość CS). Na samym pikaniu i poziomie trudności powyżej STALKER ciężko byłoby zbierać artefakty bez śrub. Śruby są w stanie pokazać Ci dokładną odległość i granicę anomalii oraz Ciebie.

I jak widzę coraz głupsze tematy powstają...
CPU: i7 7700 GPU: Gigabyte RTX2060 Super RAM: 16GB DDR4 PSU: Be-Quiet 750W
Ludzie wierzą w to, że system zmieni sytuację w miastach... kiedyś wierzyli, że Ziemia jest płaska.
Awatar użytkownika
Nyguz
Weteran

Dołączenie: 26 Mar 2010, 13:52
Ostatnio był: 25 Cze 2021, 00:49
Kozaki: 112

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 14 gości