Zabija mnie promieniowanie

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Zabija mnie promieniowanie

Postprzez kondotierfred w 11 Cze 2011, 20:35

Witam. Zaczynam przygodę ze STALKERAMI.
ĆCz ver1.0006, legalna wersja pudełkowa, pacze na dodatkowej płycie.
Kiedy pierwszy raz wszedłem na wysypisko, ( wcześniej zabrałem artefakt przed nasypem ) pojawiła się u mnie ikona radiacji o narastającym działaniu, która mimo zużyciu wódki i leków ( w końcu mi ich brakło) mnie zabiła.
Wróciłem do zapisu po tunelu i o dziwo - nic się nie dzieje. Skażenia brak. Wszystko było w porządku, aż do przejścia bramy do Barmana z dokumentami. Znowu promieniowanie, tak skuteczne, że mimo dużego zapasu leków i wódki nie byłem w stanie wykonać następnej lokacji. Sądziłem, że to była przyczyna dużej ilości artefaktów z minusami,
ale w drugim wejściu na śmietnisko też miałem artefakt. Zamknąłem grę, wejdę jutro i spróbuję tak postąpić jak z Wysypiskiem
I jeszcze jedno. Kupiłem u Barmana dwie kurtki. Ale nie mogę ich założyć.
Co jest przyczyną tych problemów.
Awatar użytkownika
kondotierfred
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2011, 21:31
Ostatnio był: 20 Cze 2023, 18:48
Kozaki: 25

Reklamy Google

Re: Zabija mnie promieniowanie

Postprzez Darth ReX w 11 Cze 2011, 20:36

Pamiętaj, że zawsze problemem jest, gdy masz artefakt NA PASIE. Zdejmij je z pasa!
|| Ryzen 5 3600 3,6GHz | 32GB DDR4 RAM | XFX Radeon RX 580 8GB | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: Wczoraj, 01:28
Kozaki: 224

Postprzez kubu k w 11 Cze 2011, 22:52

Po pierwsze wyjmij wszystkie arty z pasa (sprawdź ile każdy z artów wydziela promieniowania, czym więcej tym szybciej znika HP) . Jeżeli chodzi o pancerze i kurtki, kliknij dwa razy lpm na w.w. element w ekwipunku (klikając dwa razy na rzecz znajdującą się w plecaku uaktywniasz ją). Mam nadzieję, że pomogłem.
kubu k
Stalker

Dołączenie: 10 Cze 2011, 20:55
Ostatnio był: 31 Paź 2019, 21:23
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 13

Postprzez kondotierfred w 12 Cze 2011, 10:21

kubu k napisał(a):Po pierwsze wyjmij wszystkie arty z pasa

Tak też zrobiłem i poszło. Ale wchodząc na Wysypisko oba razy, miałem artefakt przy pasie. A za drugim razem promieniowania nie było :!:
A przed teleportem do barmana, miałem na pasie to samo co po teleporcie. Przed było w porządku, za teleportem promieniowanie.
Ale to gwoli jasności. teraz mam już trochę doświadczenia i tego rodzaju zwiechy mi nie powinny przeszkadzać. Zawsze pozostaje mi powrót do ostatniego zapisu :facepalm:.

I jeszcze jedno pytanie.
W PDA i wywołując mapę, mogę ją powiększać i zmniejszać tylko rolką. Ikony "powiększenie" i "zmniejszenie" nie działają. Czy to normalne?
Awatar użytkownika
kondotierfred
Tropiciel

Postprzez Wheeljack w 12 Cze 2011, 15:49

Kółkiem myszy przybliżasz i oddalasz. Poza tym jakiego masz patcha?
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 18:52
Ostatnio był: 13 Lis 2024, 19:51
Miejscowość: Fraktal
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 725

Postprzez kondotierfred w 13 Cze 2011, 19:28

seniorfred napisał(a):I jeszcze jedno pytanie.
W PDA i wywołując mapę, mogę ją powiększać i zmniejszać tylko rolką. Ikony "powiększenie" i "zmniejszenie" nie działają. Czy to normalne?

No i sam znalazłem odpowiedź. Po kliknięciu na + lub - , należy kliknąć w mapę. Wtedy się teren na mapie zwiększ lub zmniejsza ( więcej szczegółów ).
Może się to przyda innym, bo w instrukcji Sidorow o tym nie mówi.
Awatar użytkownika
kondotierfred
Tropiciel

Postprzez Mataczo w 13 Cze 2011, 20:34

Z tym promieniowaniem to pewnie buga złapałeś. Mnie on spotyka często że po przejściu do innej lokacji (żadnych artefaktów) wlezę w jakieś pole promieniowania gdzie stanę dosyć długo to potem mimo użycia kozaków i leków promieniowanie rośnie osiąga max poziom i umieram. Poprzednie sejwy zawsze załatwiają sprawę.
Mapę najlepiej jest powiększać kółkiem na myszy, wygodne, łatwo się przyzwyczaić. W mapie wkurza mnie czasem że gdy klikniemy więcej niż 2 razy to często wraca ona na widok całej, dla mnie jest to upierdliwe bo takowo przywrócic widok można jednym klawiszem koło + i -
Awatar użytkownika
Mataczo
Stalker

Dołączenie: 10 Mar 2011, 14:59
Ostatnio był: 13 Sty 2017, 23:02
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 6

Postprzez kondotierfred w 30 Cze 2011, 11:37

Może to będzie rada dla innych "początkujących", ale problemy z promieniowaniem nie występowały, gdy rozpocząłem nową grę z trudnością "stalkera".
W miejscach gdzie idąc jako "początkujący", nie wyrabiałem ze środkami leczącymi, dla "stalkera" nie było go wcale ( np. złomowisko samochodów ) dając możliwość rozprawienia się z bandytami w każdym miejscu i oczyszczenia ich plecaków. To samo w fabryce, możliwe do obejścia w drodze do i przy Zwęglaczu Mózgu i co najciekawsze, mniej skuteczne w drodze do Spełniacza Życzeń.
Wyciągam z tego wniosek, że algorytm gry dla początkującego jest "instruktażowy", pokazując jej prawie wszystkie trudności i możliwości.
Bo oprócz promieniowania, mniejsze problemy występowały też z anomaliami, skutecznością ognia przeciwników, agresywnością mutantów i bestii. Mniej było też rodzajów broni, przez co łatwiej było o amunicję, a plecaki zabitych częściej oferowały apteczki ( też żółte i niebieskie ) oraz strzykawki. Pojawiły się też kombinezony.
Awatar użytkownika
kondotierfred
Tropiciel

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 22 gości