Pytanie od początkującego - proszę pomóc!

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Pytanie od początkującego - proszę pomóc!

Postprzez Fatality w 16 Maj 2011, 11:39

Serdecznie Witam!
Jestem tu nowy, mam nadzieję, że się dogadamy. Ostatnio kupiłem Cień Czarnobyla (w wersji Platynowa Kolekcja - 2 płyty), dopiero teraz mogę sobie pozwolić na tą grę, pewnie jak wiele osób, ja też wcześniej nie mogłem pograć z powodu kiepskiego sprzętu.
W związku z tym pojawia się pewien problem. Wiem, że do pierwszego S.T.A.L.K.E.R.A jest masa modów, wiem też, że chciałbym poznać historię oryginalną, przedstawioną przez twórców. Chciałbym jednak zainstalować parę modyfikacji, że tak napiszę: technicznym. Tzn. nie zmieniających historii w grze, ale poprawiających takie aspekty jak: grafika, mechanika gry, realizm, sztuczna inteligencja. Chciałbym po prostu zagrać w grę ładniejszą, bardziej rozbudowaną i realistyczną - przecież minęło tyle lat od premiery.:)
Koledzy, wiem, że jest wiele podobnych tematów, ale powiem tak: jestem łysy w tej tematyce. Wiem, że łatwo grę można spartolić instalacją masy modów. Wiem też, że chce sobie ją "przygotować" nim zacznę zabawę. Dlatego proszę Was o pomoc. Jest wiele modów, ale niektóre z nich nie działają z pewnymi wersjami gry, inne nie działają z polską wersją gry albo powodują problemy z działaniem.
Nie wiem też jak się sprawdza łączenie modów?
Dlatego proszę o pomoc, czy moglibyście poinformować mnie jakie modyfikacje warto zainstalować przed rozpoczęciem gry? Co należy zrobić, aby S.T.A.L.K.E.R bardziej odpowiadał powyższym wymaganiom?

Z góry dzięki wielkie za pomoc! Pozdrawiam.
Fatality
Kot

Dołączenie: 16 Maj 2011, 11:26
Ostatnio był: 21 Paź 2011, 18:01
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Pytanie od początkującego - proszę pomóc!

Postprzez zdzicho w 16 Maj 2011, 12:41

Jeśli koniecznie chcesz żeby wyglądało lepiej(nie wiem czemu, mi tam niczego nie brakuje na dynamicznym oświetleniu), to ściągnij sobie L.U.R.K., można zabijać NPC po cichu, nie widzą cię jak jesteś w cieniu, nowe bronie, moim zdaniem grafika zbyt cukierkowa ale co kto lubi.
Awatar użytkownika
zdzicho
Modder

Dołączenie: 19 Cze 2009, 20:02
Ostatnio był: 03 Wrz 2024, 02:40
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 500

Postprzez impulse_101 w 16 Maj 2011, 12:50

Complet 2009, masz poprawiona grafikę, możliwość spania, naprawy uzbrojenia a po skończeniu gry freeplay. Sama fabula i mechanika rozgrywki nie była zmieniona wiec nie odczujesz żadnej różnicy pod tym względem. Strona z modem TU
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez vandr w 16 Maj 2011, 12:52

zdzichorowerzysta napisał(a):moim zdaniem grafika zbyt cukierkowa ale co kto lubi.

Zmiana jednej cyferki w odpowiednim pliku i nie ma śladu po cukierkowej grze.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 12 Sie 2024, 20:47
Kozaki: 1747

Postprzez Fatality w 16 Maj 2011, 13:24

Hm a Complete 2009 mod polecacie? Dodatkowo, czy z tym modem zadziałają takie modyfikacje jak:
- AI Tuning mod (chcialbym aby przeciwnicy zachowywali się realistyczniej),
- Dynamic Weather Mod (też brzmi ciekawie),
- Float32 (poprawa wydajności gry?),
- RagDoll Mod (spodobał mi się ulepszony Rag Doll),
- Real Gun Names Mod (fajnie jest mieć prawdziwe nazwy gunsów),
- Stalker Re-Animation Project (lepsze animacje broni),
- Repair mod (możliwośc naprawy broni to wg mnie podstawa w uniwersum S.T.A.L.K.E.R - a),
- Vehicle Mod + Vehicle Bump Maps (wózki + lepsze tekstury do nich).
Powyższe mody z chęcią bym zainstalował, tyle tylko, czy nie będą one się gryzły z Complete 2009 i polską wersją gry (pytanie jeszcze jest tego typu: jaką wersję gry muszę posiadać, żeby to wszystko ładnie działało?)?

Ewentualnie może zamiast Complete 2009 polecacie coś innego?

Z góry dzięki za odzew i pomoc. Pozdro.

EDIT
Po wejściu na stronę moda Complete 2009 widzę, że zaimplementowali większość funkcjonalności, o których pisałem powyżej. Pytanie do Was, panowie, które z powyższych modów warto doinstalować do Complete 2009? Czy to wszystko zadziała z polską wersją gry? Jaką wersję muszę posiadać?

PS.
Na stronie projektu piszą, że są w środku dużego update do wersji 2012, wiadomo może kiedy ten update się pojawi i czy jego instalacja będzie się wiązała z koniecznością gry od nowa?
Fatality
Kot

Postprzez djcycu w 16 Maj 2011, 19:03

AI Tuning mod - Myślę że się nic nie skisi. Spróbuj ale zrób uprzednio kopię zapasową. Jak się po tym modziku gra nie uruchomi albo nie załaduje nowej gry to będziesz miał odpowiedź :)

Dynamic Weather Mod - to bym porzucił mając Complette 2009

Float32 - to raczej też na złom bo sprzętu zapewne masz kupę i nie będzie miał problemów z uciąganiem gry.

RagDoll Mod - nie jestem pewien ale można spróbować podglądając czy nie zamieniasz jakiegoś pliczku podczas scalania.

Real Gun Names Mod - Complette 2009 to już posiada.

Stalker Re-Animation Project - możesz dodawać śmiało jeśli ci to pasuje.

Repair mod - aktualnie jest to w modzie więc pomiń to.

Vehicle Mod + Vehicle Bump Maps - można spróbować dodać tego modzika ale bump mapy i tekstury w Complette są już zdecydowanie wyśrubowane :)

Każdy mod poleca inne wersje ale zazwyczaj jest to 1.004 :) Wzoruj się bazowym modem czyli Complette 2009. Jeśli mody które będziesz dodawał będą mieć inne wersje w wymaganiach to odrzucaj i nie instaluj.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Fatality w 17 Maj 2011, 12:19

Panowie,
P O M O C Y!!!
Zainstalowałem S.T.A.L.K.E.Ra, wszystko ok, zainstalowałem patche wszystkie do wersji 1.5 - odpalam...też wszystko ok. Następnie instaluję Complete 2009 1.4.4...i klops. :( Gra się nie odpala, zaczyna się tylko uruchamiać i zaraz wyskakuje błąd, oto on:
Kod: Zaznacz wszystko
Exception Reason
XR_3DA.exe caused BREAKPOINT in module "D:\Program Files (x86)\THQ\S.T.A.L.K.E.R. - Shadow of Chernobyl\bin\xrCore.dll" at 0023:00ED7CB5, xrDebug::backend()+165 byte(s)
Registers
EAX=05A7ACD8  EBX=0000002D  ECX=05A7ACE0  EDX=05A7ADFF
ESI=00F022A8  EDI=0038CE50  FLG=00000216
EBP=0038C550  ESP=0038B548  EIP=00ED7CB5
CS=0023  DS=002B  SS=002B  ES=002B  FS=0053  GS=002B
Stack Trace

Mam Windowsa 7 x64, gra ORYGINAŁ. Bardzo mi zależy na tym modzie. Bardzo proszę, doradźcie mi coś...gdzieś czytałem, że podobno wyłączenie opcji EAX pomaga, ale jak to wyłączyć, w którym pliku konfiguracyjnym?

Z góry dzięki wielkie za pomoc.
Fatality
Kot

Postprzez impulse_101 w 17 Maj 2011, 12:59

W folderze od dokumentów jest folder z save'ami stalkera, znajdziesz tam katalog "logs" z plikiem "xray_[nazwa].log" tam będzie podany problem. Skopiuj to i wrzuć na forum.
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Fatality w 17 Maj 2011, 14:45

Dobra Panowie,
Poradziłem z tym modem, zaglądnąłem do logów, poszperałem na forum i znalazłem rozwiązanie. Mam jednak DWA, OSTATNIE pytania do Was, proszę o odpowiedzi:

1) Zainstalowałem SC International Patch 1.2.9 w celu spolszczenia moda, niestety, już w pierwszej lokalizacji okazuje się, że tylko część tekstów mam przetłumaczone, większość dialogów z npc jest po angielsku a po polsku mam tylko...lektora i pojedyncze zdania. Jest jakiś sposób na pełne spolszczenie tekstów w Complete 2009 mod?

2) Przed instalacja moda gra mi śmigała płynnie. Jak wiadomo, teraz mam trochę gorzej i czasem spada poniżej 16 fps. Czy macie jakieś sposoby na optymalizację gry (oczywiście poza zmniejszaniem ustawień w menu)? Czy mod Float32 da mi jakąś poprawę a jeżeli tak to którą wersję moda instalować?
Poza tym, mam taki problem z wydajnością (występował on też przed zmodowaniem): czasem gra po prostu zwiesza się na 1 s czy 2 s i zaczyna działać normalnie. Co to za problem, tego typu zawiechy? Jak sobie z tym poradzić?

Proszę ustosunkować się do moich powyższych pytań. Jeszcze raz dzięki wielkie za help! Pozdr.:)
Fatality
Kot

Postprzez djcycu w 17 Maj 2011, 16:12

Po pierwsze: Mod jakim jest Complette 2009 jest prawdopodobnie po angielsku i za to są problemy. Głowy uciąć sobie nie dam bo już w sumie nie pamiętam jak grałem w niego. To że FPS spada w tym modzie to normalka. Bumpmapy w nim są kosmicznie dopracowane jak i też niektóre tekstury no i gra poważnie traci na płynności. Ja nie wiem jak działa Float32 tak że przed instalacją sprawdź z czego się składa. Jak z tekstur to stracisz piękniejsze efekty w Complette 2009. Ogólnie zawsze możesz zmienić oświetlenie na niższe bądź całkiem na statyczne bo nawet na takich Complette 2009 prezentuje się świetnie :) Te przerwy jakie powstają to nic innego jak doczytywanie się postaci, pierdółek na mapce i takich innych. To normalna rzecz nawet na podstawowej wersji lecz pamiętaj że każdy mod wymagać może więcej niż gra podstawowa no i te przerwy będą bardziej widoczne lub bardziej dokuczliwe. W modzie Narodnaya Solianka której ci nie polecę ze względu iż moda trzeba też czasem samemu naprawić te przerwy są jeszcze dłuższe niż 2 sekundy. W okolicach baru człowiek stoi przed bramami 10 sekund bez ruchu a więc wiesz :)
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Stalker AKM w 05 Cze 2011, 18:11

Jestem doświadczonym Stalkerem , ale tylko na singlu. Słyszałem pewnął historię , że na multi jest tak jakby survivol np można biegać z kolegą i zabijać pijawki, zbierać różnego rodzaju łupy i je sprzedawać. Chciałbym sie dowiedzieć czy to prawda. Z góry dzięki :D :D :D
Stalker AKM
Kot

Dołączenie: 05 Cze 2011, 17:26
Ostatnio był: 26 Cze 2011, 13:04
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Akm 74/2

Postprzez Kpuc w 05 Cze 2011, 19:06

Stalker AKM napisał(a):Jestem doświadczonym Stalkerem , ale tylko na singlu. Słyszałem pewnął historię , że na multi jest tak jakby survivol np można biegać z kolegą i zabijać pijawki, zbierać różnego rodzaju łupy i je sprzedawać. Chciałbym sie dowiedzieć czy to prawda. Z góry dzięki :D :D :D

Niestety w stalkerze trybu cop nie ma ;/

Widziałem mod w którym to stalkerzy w trybie SP byli sterowani przez ludzi a nie silnik gry , mam nadzieje ze prace szybko się zakończa i dostaniemy go , tryby cop zawsze mi brakowało w stalkerze , tylko ze tu trzeba prze modyfikować masę gry aby to działało .

I nie piszę tu o stalker online !
Ostatnio edytowany przez Kpuc 05 Cze 2011, 19:18, edytowano w sumie 2 razy
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 28 Wrz 2024, 12:41
Miejscowość: zona
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 285