Ta gra z każdą misją napawa mnie wątpliwościami:
A mianowicie, niedawno doszedłem do Baru, by oddać skradzione dokumenty z Agropromu.
Zanim pójdę dalej do Doliny Mroku, laboratorium X18, chciałem zrobić pierw inne zadania poboczne od stalkerów w 100 Radach. Od jednego (stoi tuż przy schowku) dostałem za zadanie, zabicie innego stalkera, który go zdrajcił, i znajduje on się w Bazie Wojskowej.
Na tym obszarze już możemy wybrać do której z frakcji chcemy dojść (Powinność lub Wolność). Nie spiesząc się z wykonaniem, zadania od stalkera z Baru. Poszedłem razem z Czechem (dowódca Powinności) do ich obozu. Dostałem od niego zadanie by zabić snajpera Wolności (zadanie rekrutacyjne), który utrudnia im zadanie rozwalenia muru i zrobienia zamieszania w bazie Wolności. Oczywiście z tym zadaniem także się nie spieszyłem, i postanowiłem załatwić tamtego stalkera. O dziwo w ogóle z tym nie było żadnego problemu, bo na miejscu spotkałem trzech samotników, z których, jeden znajdował się idealnie we wskazanym punkcie i po prostu z bliska mu wpakowałem kulkę w łeb a tamci nawet nie zareagowali. Dokonałem trafnego wyboru.
Następnie żeby było śmiesznie pogadałem z jednym typkiem z Wolności, który z dwoma innymi rozpalił ognisko w pobliżu opuszczonych domów. Wykonałem dla niego zadanie (zabicie pijawek) i poszedłem odebrać nagrodę od Łukasha (dowódca Wolności). I w tym momencie dziwne jest to, że będąc na terenie Wolności, ten snajper którego miałem się pozbyć, jako jedyny był do mnie wrogo nastawiony i do mnie cały czas strzelał.
Od Łukasha mogę chyba dostać dodatkowe misje poboczne prócz tych rekrutacyjnych i zastanawiam się czy po zrobieniu tych dodatkowych misji, nie wpłynie do na "relacje" w Powinności.
O dziwo po bezpośrednim zabiciu na wieży tego snajpera nikt mnie się nie czepiał
Jeszcze inna sprawa co będzie jak wezmę jeszcze zadanie rekrutacyjne od Łukasha by zabić Czecha, który właśnie czeka na mnie by wysadzić mur i ze mną pójść zabić Łukasha. To co, teraz biegnąc z Czechem będę miał do wyboru czy mam mu pomóc czy go zabić?
Dziwna jest taka sprawa, że po zabiciu tego snajpera nie dostaję nowego zadania od Czecha by mu pomóc zabić Łukasha. Mam w czasie biegu prosić go o następne zadanie?
Kolejna sprawa to biegając po Wysypisku dostaję ciągle zadania od Handlarza "Likwidacja grupy".
Szkoda, że ja już wcześniej to zrobiłem i odebrałem nagrodę. Pozostała mi teraz 1godzina. Coś się stanie jak jej nie odbiorę.
Teraz np. dojdę do Wolności to nie będę już mógł spokojnie zrobić misji w X18, bo w Barze wszyscy z Powinności będą mnie atakować?
I jak mam teraz dalej grać, bo z zadań mam, Przeszukanie kryjówki Strieloka w podziemiach Agropromu, Penetracja laboratorium X18 i te zadania rekrutacyjne od Powinności. Robić je w kolejności jakiej mi się podoba czy znowu będą jakieś kłopoty?
Czy jak uporam się z zadaniami od Czecha to będę mógł dalej walczyć na Arenie (aktualnie skończyłem na walce z sześcioma bandytami), czy jakiś inny warunek muszę spełnić.
Widzę, że dużo się rozpisałem, ale widzę, że Wy STALKERZY jesteście zaangażowani we wszelakich dyskusjach i myślę, że i tu Wam nie zabraknie słów.