Komp się wyłącza

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Postprzez Igoand w 24 Maj 2008, 14:05

Teraz kolejne pytanko, czy jak zmniejsze detale, jakość cieni itp. itd. w S.T.A.L.K.E.R.Z.E to pogram dłużej? Czy poprostu komp nie będzie aż tak mocno pracował.

No mi się wydaje, że tak. Karta graficzna będzię miała mniej pracy a co za tym idzie zapotrzebowanie na energie.
I kolejne... czy jak będe usilnie grał, i grzał kompa,do maximum temperatury,to czy różne podzespoły mogą na tym ucierpieć?

Raczej nie, komp się zresetuje i nic nie powinno ucierpieć...
Ostatnio edytowany przez Igoand, 24 Maj 2008, 15:08, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Igoand
Stalker

Dołączenie: 25 Lut 2008, 19:23
Ostatnio był: 13 Kwi 2015, 17:43
Miejscowość: Żywkowo
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 2

Reklamy Google

Postprzez Kenji w 24 Maj 2008, 14:06

Matthew napisał(a):I kolejne... czy jak będe usilnie grał, i grzał kompa,do maximum temperatury,to czy różne podzespoły mogą na tym ucierpieć?

A czemu nie? Pierdzielnie Ci płyta główna, a później procek.. później grafa... później monitor :P Wszystko się może zdażyć. Może to nawet nie wina kompa, a może się coś z prądem w chacie stało? Może coś tam za mało voltów :P Nie znam się za bardzo na zasilce, bardziej przy grafice, prockach, ale w tym fachu też nie jest źle :P . Lepiej nie próbuj bo z ceny ok. 100 zł za zasilacz cena wzrośnie do 2 tys zł. Uważaj :P Zrób tak jak wcześniej mówiłem z tym Everestem i temperaturą.

UP^
No nie wiem czy nic nie ucierpi. To zależy co miałeś na myśli. Jeśli będziesz usilnie grał to pewnie się zresetuję. Lecz jeśli będziesz go tak katował to nie wytrzyma procek, grafika. Po prostu poleci dym i poczujesz zapach spalonego kurczaka na rożnie dziadka. Proste. No i co z tego, że się zreseruję? Wszystko się może zdażyć. Miej się na bacznośći.

No i jescze powiem tak. Zmniejsz detale itd. Sprawdź potem czy wszystko będzie leciało dobrze. Jeśli się nie zresetuje graj dalej. Ale jest ryzyko. Przy większej pracy może Ci się zawieśić komp i poprostu zapachnieć kurczakiem dziadka. Z kompami to nic nie wiadomo. Pamiętam, że na jednym kompie to siedziałem kolegi(musiałem mu coś tam naprawić u siebie w chacie) to pracowałem pracowałem i nagle się zaczął palić. Dosłownie ogień! Okazało się, że u mnie było nie tak coś z kontaktem. Kupiłem nowy zasilacz i listwe. Dobra rozpisałem się :P Rób co karzemy! HA HA HA! ;d
Awatar użytkownika
Kenji
Kot

Dołączenie: 24 Maj 2008, 12:53
Ostatnio był: 29 Cze 2017, 18:08
Kozaki: 0

Postprzez Matthew w 24 Maj 2008, 15:04

Co do prądu w domu-wszystko w najlepszym porządku, 0 kłopotów, prócz kompa oczywiśce :P

Ustawiłem na minimalne detale. Pograłem z 25-30 minut,i postanowiłem wyłączyćS.T.A.L.K.E.R.A z powodu wysokiej już temperatury (38.8 C ). Temperatura rosła wolniej,opadała czasami,ale ogólnie lepiej niż na wyzszych detalach. Czyli zmiana ustawień graficznych pomogła, ale wiadomo ,że ciągle zasilacz jest zły. W tamtym programie nie mogę odszukać danych dotyczących temperatur :-/
Awatar użytkownika
Matthew
Stalker

Dołączenie: 24 Maj 2008, 09:57
Ostatnio był: 25 Gru 2011, 14:47
Miejscowość: Piła
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Postprzez Igoand w 24 Maj 2008, 15:06

Heh, u mnie czasem komp sie grzeje do 58 stopni C ... :D i sie nie wyłączał
Awatar użytkownika
Igoand
Stalker

Postprzez Kenji w 24 Maj 2008, 15:13

Niektóre procki mają temp. 80C i działają normalnie...

A co do tamtego procka to wszystko w porządku. Temperatury są w porządku. Stawiam na zasilacz. To jest pewne. Leć tam gdzie kupiłeś pceta i poproś żeby ci wymienili albo co. Wymienić nie wymienią bo z zasilaczem wszystko w porząrku tylko nie dźwiga takiej mocy. Będziesz musiał dokupić taki za 100 zł ModeCom albo Chieftec 400-450Wattowy.
Awatar użytkownika
Kenji
Kot

Postprzez Matthew w 24 Maj 2008, 15:17

Ok dzięki. Zakupie coś porządnego najpóźniej do poniedziałku.

Kilka pytań

1. Jest możliwość gdzies w kompie ustawić opcje ,żeby np. komp wyłączał się/resetował po osiągnięciu np. 60 C, albo poprostu nie wyłączał się niezważając na temperature?

2. Czy czasami Ci ludzie to nie są idioci(Ci, którzy kompa majstrują)? Wpakują tacy świetne podzespoły,wszystko ładnie pięknie i cudownie, i do tego dadzą zasilać który nie udźwignie połowy z nich ? Nie powinni czasami wpakować zasilacza z mocą,która udzwignie MINIMUM taki konfig kompa... żal.
Awatar użytkownika
Matthew
Stalker

Postprzez Igoand w 24 Maj 2008, 15:20

2. Czy czasami Ci ludzie to nie są idioci(Ci, którzy kompa majstrują)? Wpakują tacy świetne podzespoły,wszystko ładnie pięknie i cudownie, i do tego dadzą zasilać który nie udźwignie połowy z nich ? Nie powinni czasami wpakować zasilacza z mocą,która udzwignie MINIMUM taki konfig kompa... żal.

Tak to jest jak się kupuje zestawy w sklepie. Lepiej pogadać z jakimś informatykiem albo nawet na forum dać temat. W sklepach dają coś dobrego kosztem innego... :|
Awatar użytkownika
Igoand
Stalker

Postprzez Soviet w 24 Maj 2008, 15:21

1. Jest możliwość gdzies w kompie ustawić opcje ,żeby np. komp wyłączał się/resetował po osiągnięciu np. 60 C, albo poprostu nie wyłączał się niezważając na temperature?

Można, w BIOSie (zależy od płyty głównej), chyba też są do tego jakieś programy.

To się nazywa marketing :).
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez Kenji w 24 Maj 2008, 15:26

No to tak:

1.Tak, da radę coś takiego zrobić, ale trzeba bawić się w BIOS-ie. Sam lepiej tego nie rób bo zrobisz coś nie tak i masz po C A Ł Y M kompie. Zapomniałem jak to się robiło... google nie pomogło :P Pamiętam, że wchodziłeś w ustawienia procka (tam gdzie podkręcasz) o nazwie CPU. Potem było coś takiego, że mogłeś ustawić przy jakiej temperaturze ma pikać głośnik w komputerze a przy jakiej ma się wyłączać. Poszperaj tam. Przy włączaniu komputera wciskaj DELETE cały czas. Jeśli nie jesteś pewnien NIC tam nie ruszaj. Jeśli umiesz dobrze Angielski - połapiesz się co i jak.

2. No właściwie tak... z kąd oni mają wiedzieć, że ty będziesz na tym komputerze grał w coś co przewyższa moc wszystkich podzespołów? Dają oni tyle mocy, żeby udzwignął cały sprzęt oraz tam na inne programy. No poprostu, żeby odpalił WINDOWS. Tak to jest jak się kupuje odrazu złożony. Jescze NIGDY nie kupiłem złożonego odrazu. Zawsze dopasowuję częśći, kupuję i składam. Wtedy jest cud, miód i... spoko :P
Awatar użytkownika
Kenji
Kot

Postprzez Igoand w 24 Maj 2008, 15:29

Ale chyba powinni wiedzieć, że jak dobry procek, karta i dużo dobrego RAM'u to chyba taki komp nie jest do biura tylko do ostrego grania...
Awatar użytkownika
Igoand
Stalker

Postprzez Matthew w 24 Maj 2008, 15:34

Ehh marketing je***y marketing... Przecież to kradzież jest!

Moja teoria spiskowa :-)
1. Kupujesz super kompa z świetnym konfingiem który (komp) jest reklamowany.
2. Grasz grasz grasz
3. Kłopot. Zasilacz który jest za słaby na podzespoły.
4. Szukasz nowego zasilacza na rynku
5. Zaloze się,że większość będzie firmy,która jest firmą kompa całego,bo taki pewnie bedzie pasował najlepiej...

Co daje mi wciskanie delete podczas włączania kompa?

@B Igoand: Kłania się im,marketingowcom zwykłe logiczne myślenie...
Awatar użytkownika
Matthew
Stalker

Postprzez Kenji w 24 Maj 2008, 15:35

Ale chyba powinni wiedzieć, że jak dobry procek, karta i dużo dobrego RAM'u to chyba taki komp nie jest do biura tylko do ostrego grania...

Tak, to prawda. Ale jak już mówiłem - to wina, że komp nie był składany. Oni mają to gdzieś, że ty będziesz grał. Oni nawet tego nie wiedzą. Nowy lecz taki zasilacz który uciągnie kompa podzespoły i Windowsa i jego programy - dadzą. Więcej na ten temat nie powiem ;) Bo nie ma tu więcej co mówić. Kenji złota rączka doradza - NIE KUPOWAĆ SKŁADANYCH KOMPUTERÓW! HO HO HO! :D

To delete odpali Ci biosa. Dalej rób tak jak mówiłem poprzednio. Powodzenia ;)
Awatar użytkownika
Kenji
Kot

PoprzedniaNastępna

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości