przez Witek w 05 Paź 2008, 22:04
Witajcie!
Dzisiaj zdecydowałem się wreszcie kupić Cień Czarnobyla jako, że średnio lubię szybkie, widowiskowe, ale głupie strzelani (do dziś moimi ulubionymi są Hidden & Dengerous 1-2 i Operation Flashpoint). Po przeczytaniu kilku recenzji nabrałem przekonania, że aby w pełni cieszyć się tytułem będę musiał poprawić kilka rzeczy modami.
Zależy mi na przejściu gry singiel player, z zachowaną polską wersją i jak najmniejszej liczbie problemów ze stabilnością. Nie zależy mi na jakichś dużych dodatkach, czy zmianach, powiem czego się boję i co słyszałem, równie dobrze to może być nieprawda. Na kilka problemów znalazłem po kilka modów, więc nie wiem które wybrać. Jako, że mam oryginał i dopiero zaczynam grać wersja gry nie stanowi dla mnie problemu, teraz najnowsza jest 1.06. Dla wielu pewnie moje pytania będą laickie, proste i dobrze, bo małym problemem będzie podzielenie się waszym doświadczeniem, a dla mnie przeszukiwanie bazy i zastanawianie się, który mod lepiej się sprawdza problemem już będzie. Pomoże ktoś kotowi zacząć dobrą przygodę z tym ciężkim tytułem?
-nie uśmiechają mi się 10min spacerki, pomyślałem, że sprawne pojazdy mogłyby temu zaradzić,
-ponoć broń jest strasznie niecelna i słaba w zadawanych obrażeniach. Z prawdziwej broni nie jest ciężki trafić w dość duży cel jakim jest człowiek, ani nie trzeba zużyć połowy magazynka, aby go zabić. Rzeczywiście tak jest? Jeśli tak to czym to poprawić?
-ponoć broń i pancerze szybko się zużywają i nie można ich naprawić. Naprawa by się przydała, nie wiem natomiast jak wielkim problemem jest zużywanie się pancerzy i jak wpływają na fun z rozgrywki?
-ponoć są problemy ze snem?
-ponoć początek jest dość trudny i są mody easy start, warto z nich skorzystać?
-myślę, że mod typu No Time Limits to coś dla mnie,
- NIE potrzebuję nowych mutantów, we wszystkich grach najbardziej lubię walkę z ludźmi, a najmniej z obcymi/potworami/zwierzętami
-elementy rpg mi nie przeszkadzają, chyba, że są wybitnie uciążliwe na dłuższą metę,
-jeszcze coś mi polecacie?
-ponoć są problemy z łączeniem modów, można czy taka moja kombinacja ma szansę działać?
Jak sprawdzić ilość wyświetlanych klatek na sekundę? Szukałem, ale nie mogłem znaleźć.
Dobrze rozumiem, że jeśli NIE zaznaczę opcję "Częstotliwość 60HZ" to będę miał taką jak na np. pulpicie?
Teraz czeka mnie walka z dziwnymi teksturami (np. jednobarwne prostokąty zamiast napisów w menu, czy dziwne kształty krajobrazu) po chwili grania. Mam nadzieję, że najnowsze sterowniki do GFa9800 pomogą.
Już zawczasu dziękuję za ewentualną pomoc.