Witam,
jest to niestety kolejne forum, na którym w moim pierwszym poście, zamiast powitania, muszę opisywać mój problem i prosić o pomoc. Stalker niesamowicie mi się spodobał, więc mam nadzieję, że zostanę tu na trochę dłużej, i to nie tylko po to aby pisać o swoich problemach
.
Do rzeczy:
Gdzieś z pół roku temu zakupiłem Stalkera w platynowej kolekcji. Mimo tego, że wszystkie wewnętrzne głosy mówiły mi abym tego nie robił (mam złe doświadczenie z platynową kolekcją, wszystkie 'platynowe' gry mi nie działają) to jednak ją kupiłem. Pograłem z pół godzinki i restart kompa, i tak w kółko. Z gry zrezygnowałem, jednak teraz we wakacje chciałbym sobie pograć. Jak kilka tygodni temu grałem to wszystko było ok, o dziwo, komp. sprawował się wyśmienicie. Dopóki znowu nie zaczął szwankować, wtedy postanowiłem, że przyda się format. Po formacie, gdy pełen nadziei oglądałem przesuwający się pasek instalacyjny, szczena opadała mi do ziemi. Dlaczego? Dlatego, że komputer się wyłączył, chyba z 10 razy próbowałem i ciągle to samo (nie był to restart, wyglądało to tak jakby ktoś uciął kabel od zasilania). Kiedyś miałem problemy z chłodzeniem, więc postanowiłem, że otworzę obudowę. Z otwartą obudową instalacja przebiegła pomyślnie. No i w końcu pełen nadziei włączam Stalkera. I co? Mamy Cię! Problemów, niestety ciąg dalszy. Niebo się całe rozmazało. Pomyślałem sobie, że pewnie stoję niedaleko jakiejś anomalii, więc poszedłem w inne miejsce, ale niestety nadal działo się to samo. No to zdesperowany kpt. chomik postanowił, że odwiedzi forum Stalkera. Poczytałem sobie trochę forum, aż dowiedziałem się, że posiadacie tutaj bardzo rozbudowane FAQ. No więc przeczytałem sobie to FAQ i znalazłem coś co idealnie pasowało do mojego problemu:
"2.5 Mam problemem odnośnie karty graficznej. Wszystko co stanowi tło gry tzn. drzewa itp. rozmywają się i nakładają na siebie podczas obracania kamery. Ptaki zostawiają na niebie czarne paski, itp. itd.
- Oto co może pomóc:
1. Odinstaluj drivery.
2. Zainstaluj podstawowe dołączone do karty, ewentualnie płyty.
3. Zainstaluj te sterowniki.
4. Zainstaluj najnowsze sterowniki.
5. Ewentualnie zwiększ poziom detali. "
No to pełen nadziei zrobiłem te pięć czynności. Niestety nic nie dało
.
No i tak teraz sobie myślę, że jednak coś z tą platynową kolekcją jest nie tak, i chyba jednak nie było trzeba wtedy tego kupować, jednak Stalker tak strasznie mi się spodobał, że zrobię -prawie- wszystko aby zagrać w tę wspaniałą grę. A jak usłyszałem, że w sierpniu wychodzi następna część, to postanowiłem sobie, że muszę do tego sierpnia skończyć jedynkę. Uh, trochę się rozpisałem, ale chciałbym Wam jak najdokładniej opisać swój problem. Przepraszam jak jestem trochę niezrozumiały, jak co to pytajcie, a postaram się dokładniej opisać problem. Pozdrawiam. Aha i jeszcze jedno, konfiguracja mojego kompa:
Pentium 4 3 GHz
GF 6200 256 MB
2GB RAM
zasilacz Gembird 450W (może się komuś przyda)
no i ponad 200 GB wolnego miejsca na dysku
Wymagania minimalne w każdym razie spełniam
.