Problem z grafika...

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Problem z grafika...

Postprzez Trescom w 15 Lip 2007, 01:20

Na poczatku witam wszystkich jako nowy uzy(sz)kodnik Forum.
Niestety przygode z tym Forum musze zaczac od problemu, ktory u mnie wystepuje :/ Przez pewien okres czasu gralem w wersje 1.0001 STALKERa. Jednak cos mnie podkusilo, by zrobic update do wersji 1.0003. Dodatkowo uzywam dwoch modow: Endurance (zwiekszajacy "bagaznik") oraz RealisticWeapons (wprowadzajacego poprawne nazwy broni itp). Od momentu spatchowania gry do wersji 1.0003 pojawia mi sie problem z wyswietlaniem grafiki (?!). Ponizej przedstawiam screeny:

http://trescom.nazwa.pl/stalker/normal.JPG
poprawny obraz

----------------------------
http://trescom.nazwa.pl/stalker/skopany.JPG
bledny obraz

Wyglada to tak jakbym wpadal nagle pod tekstury :/ Czy ktos spotkal sie z takim problemem i wie jak go wyeliminowac??

Dodam, iz mam panoramiczny LCD 19" [1440 x 900] (choc nie ma to jakiegokolwiek znaczenia).
Awatar użytkownika
Trescom
Kot

Dołączenie: 15 Lip 2007, 00:54
Ostatnio był: 22 Lip 2007, 21:52
Miejscowość: Szczecin
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez Quinn w 15 Lip 2007, 08:21

Zawsze przypominam o procedurze, którą stosujemy przed zadaniem pytania.
Reinstalujemy gre, patchujemy do wersji 1.0003. Powinno być wszystko dobrze.
Błąd leży prawdopodobnie w modach i patchu. Muszą się zazębiać i krzaczyć, czego efektem jest brak obrazu jako takiego.

Więc najpier patchuj, potem wgrywaj mody. ;]
Pzdr.
Awatar użytkownika
Quinn
Ekspert

Dołączenie: 14 Cze 2007, 13:37
Ostatnio był: 19 Paź 2025, 21:46
Miejscowość: Seattle, budynek z elektryczną owcą na dachu...
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 4

Postprzez Trescom w 15 Lip 2007, 11:10

Mozesz mi wierzyc, ze nie jestem az taka lama, by zrobic dokladnie na odwrot :)
Owszem najpierw przeinstalowalem gre, a dopiero pozniej zrobilem update i wrzucilem te dwa mody. Sek w tym, ze na 1.0001 te mody dzialaly bezproblemowo. Do tego w readme jest napisane, ze dzialaja w 100% pod kazda wersja.... a jednak!?

(Czyzbym mial byc skazany na pojemnosc bagaznika 50 zamiast 150? ;/ )

P.s. nie wspomnialem, ze obraz przez pewien okres czasu wyswietla sie prawidlowo, dopiero po jakims czasie grania, czy nawet stania w miejscu, samoistnie przelacza sie na ten "niebieski" :/
Awatar użytkownika
Trescom
Kot

Postprzez MCaleb w 15 Lip 2007, 11:52

Sprawdź swoje ustawienia grafiki, czy nie podkręciłeś karty, czy masz wystarczająco dużo pamięci wirtualnej i czy nie masz włączonej opcji jej czyszczenia (nie pamiętam gdzie ona jest, ale raz mi się tak przytrafiło w grze, że tekstury mi zniknęły).
There is nothing in this world worth believing in...
Image
Awatar użytkownika
MCaleb
Weteran

Dołączenie: 09 Cze 2007, 23:23
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 18:04
Miejscowość: Mars
Kozaki: 8

Postprzez Trescom w 15 Lip 2007, 12:19

Proc: Athlon 64 X2 4600 @ 5600
Graf: GF 8800 GTS 320MB (sprawdzalem tez na GF 7600 GT 256, to samo sie dzieje :/ )
RAM: 4GB DDR2

Naprawde nie musze bawic sie w OC.

Cos mi mowi, ze bede musial odstawic mody na bok :/ Albo wrocic do poprzedniej wersji gry :/
Ewentualnie moge zamiescic na ftp mody, ktorych uzywam. Moze ktos sprawdzi czy u niego dzieje sie to samo.

Plik stronicowania (pamiec wirtualna):

Ikona Moj Komputer -> Wlasciwosci -> zakladka Zaawansowane -> Wydajnosc/Ustawienia -> Zakladka Zaawansowane -> Pamiec wirtualna/Zmien -> tu ustawiasz pojemnosc pliku stronicowania =]

Obecnie mam ustawione 2GB. Dla WinXP ustawienie wiekszego pliku stronicowania nie ma najmniejszego sensu. Tak wiec ta opcja tez odpada :/ Jestem przekonany, ze problem lezy po stronie gry/moda :/
Awatar użytkownika
Trescom
Kot

Postprzez MCaleb w 15 Lip 2007, 12:23

Ja mam zawsze ustawione z 5 giga - tak na wszelki wypadek, ale 2 powinny wystarczyć w zupełności.
Poza tym spróbuj może innych modów, lub sam je zrób (na forum jest pokazane jak zwiększyć udźwig), a jak nie, to zawsze możesz skorzystać z trainera, by zrzucić ograniczenia plecaka.
There is nothing in this world worth believing in...
Image
Awatar użytkownika
MCaleb
Weteran

Dołączenie: 09 Cze 2007, 23:23
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 18:04
Miejscowość: Mars
Kozaki: 8

Postprzez Trescom w 15 Lip 2007, 15:40

I tak chyba zrobie :/

No coz, dziekuje za wszelkie odpowiedzi.

P.s. 5GB pliku stronicowania nie ma najmniejszego sensu :) Architektura WindyXP (mniemam ze taka masz) nie wykorzysta wiekszego pliku stronicowania jak 2 - 2,5GB. Podobnie sie ma z RAMem w Windach 32-bitowych. 3,5GB RAM max, bez wzgledu na to czy masz 4GB czy 10 :) Ale to tak OT :)

pozdrawiam

---------------------------------------------------------------------------------
EDIT:

Zrobilem maly test, odinstalowalem gre, zainstalowalem ponownie, wszystko pieknie smiga. Problem okazuje sie nie po stronie modow, a patcha :/ Ten niebieski obraz tworzy mi sie po spatchowaniu gry do wersji 1.0003 :/ Nie pozostaje mi chyba nic innego jak wrocic do wersji pierwotnej :/
Life is brutal, turn on your PC.
Awatar użytkownika
Trescom
Kot

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość