Złych przygód z Wolnością początek

Było ciemno, wysoki sądzie, twierdziła, że skończyła 18 lat. Naznaczony obudził się z krzykiem.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Złych przygód z Wolnością początek

Postprzez majkel02 w 29 Maj 2011, 23:05

Witam.
Zacząłem po raz kolejny (dokładnie drugi) przechodzic Cień Czarnobyla i mam pewien problem, a mianowicie, po wykonaniu dla Łukasza misji z zabiciem kabla i agenta, poszedłem wytępić pijawki w wiosce. Wszystko było ok do czasu, w którym nie spotkałem 3 stalkerów siedzących przy ognisku na obrzeżach wioski, którzy ni z tąd ni z owąd zaczęli do mnie strzelać (nic im wczesniej nie robiłem, zabiłem pijawki i chciałem wracać do bazy wolności), wiele nie myśląc zabiłem ich i dalej szwendałem się po magazynach. Wstąpiłem do domku szaleńca i chciałem już wracać do Łukasza i przy wchodzeniu na teren wolności zostałem solidnie ostrzelany przez straż przy wejściu i innych. Dziwi mnie to, bo przecież pomogłem im rozprawić się z grupą Czachy.
Jakieś sugestie, co do tego w jaki sposób nagle stałem się wrogiem publicznym, oraz jak to naprawić (chyba bez grzebania w plikach gry się nie obejdzie)?

majkel02
Wygnany z Zony

Dołączenie: 22 Lut 2010, 02:34
Ostatnio był: 01 Cze 2011, 22:26
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Złych przygód z Wolnością początek

Postprzez Darth ReX w 29 Maj 2011, 23:33

Wczytaj save'a. Ta gra czasem tak ma.
|| Ryzen 5 3600 3,6GHz | 32GB DDR4 RAM | XFX Radeon RX 580 8GB | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: Wczoraj, 01:28
Kozaki: 224

Postprzez echelon w 30 Maj 2011, 15:41

Czasem zdarza się ten bug, że po zabiciu kabla Wolność jest wrogo nastawiona. Jeśli tak było u ciebie to wczytanie save'a nic nie da, zadanie jest nie do wykonania.
Dlatego - mimo druty, wieże i strażnice
Tam chcemy dotrzeć, gdzie nam dotrzeć zabroniono;
Bezużyteczne, śmieszne posiąść tajemnice
Byleby jeszcze raz gorączką tęsknot płonąć
Nim podmuch jakiś strzepnie chwiejne potylice
Awatar użytkownika
echelon
Tropiciel

Dołączenie: 28 Mar 2010, 21:28
Ostatnio był: 12 Lis 2024, 20:24
Miejscowość: Stalowa Wola
Kozaki: 41

Postprzez majkel02 w 30 Maj 2011, 17:00

Gdybym miał save, który mógłbym wykorzystać już bym to zrobił, ale niestety ostatni zapis na innym slocie jest z X18 :/
Nie zależy mi tak bardzo na zadaniu z kablem ile na transakcjach z handlarzem Wolności, poza tym głupio byłoby wszystkich z tamtąd wybić. Nie ma innego sposobu? Np. edycji save'a?

majkel02
Wygnany z Zony

Postprzez echelon w 30 Maj 2011, 17:05

W kwestię edycji sejwów nigdy się nie wgłębiałem, ale tak poza tym to obejścia tego problemu chyba nie ma. Kiedyś sam założyłem tu temat z opisem takiego problemu i wtedy też nikt mi nie potrafił pomóc, dowiedziałem się tylko, że ta gra tak już ma.
Awatar użytkownika
echelon
Tropiciel

Postprzez djcycu w 30 Maj 2011, 17:42

Strzelałeś pewnie z przeciwpancernych do pijawek i za to. Przeszyło płot i dostał jeden z wolnościowców. Tak bynajmniej u mnie się to objawiło. Zadanie z Kablem jest wykonalne tylko trzeba strzelić w pysk od razu i po problemie. Tak samo powinnościowców z Vintoreza można wytrzaskać w samym gospodarstwie tak że nie wiem czemu niby piszecie że jest to zadanie nie wykonalne? Wersja gry mało ma do rzeczy. Grałem zawsze na 1.0 i zero problemów miałem. Ja bym radził wczytać autosave z przejścia na magazyny a jak nie ma to trudno... Idziesz więc dalej.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez kapucha w 30 Maj 2011, 18:30

Moim zdaniem zadania z Wolnością, mimo że najfajniejsze, to najbardziej zbugowane. W legendę amunicji ppanc. jakoś nie wierzę. Ta gra nie jest dopracowana aż w takim stopniu, że zwykła kula nie przebije sztachety, a przeciwpancerna owszem. Taki płotek jest zbyt mało istotnym szczegółem, żeby się bawić w stopień przebijalności zależny od danej amunicji. Ja uważam, że po prostu w złej chwili zrobiłeś coś nieodpowiedniego, chociażby ustałeś w jakimś miejscu patrząc w złą stronę :wink:. To jest bardziej wiarygodne niż przestrzelenie płotu. Bo zdarza się nawet taka jazda, że pijawki zabite przez innych stalkerów są dla Ciebie przyjacielskie! (widać to przy przeszukiwaniu zwłok)

Jak coś pokręciłem to poprawcie.
kapucha
Łowca

Dołączenie: 09 Kwi 2011, 13:53
Ostatnio był: 01 Lut 2015, 22:11
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 94

Postprzez majkel02 w 30 Maj 2011, 20:13

Ok dzięki za pomoc. Poczekam jeszcze trochę, może ktoś zna jakiś sposób, jeśli nie to po prostu ich powybijam.

majkel02
Wygnany z Zony

Postprzez djcycu w 30 Maj 2011, 20:30

kapucha napisał(a):Moim zdaniem zadania z Wolnością, mimo że najfajniejsze, to najbardziej zbugowane. W legendę amunicji ppanc. jakoś nie wierzę. Ta gra nie jest dopracowana aż w takim stopniu, że zwykła kula nie przebije sztachety, a przeciwpancerna owszem. Taki płotek jest zbyt mało istotnym szczegółem, żeby się bawić w stopień przebijalności zależny od danej amunicji. Ja uważam, że po prostu w złej chwili zrobiłeś coś nieodpowiedniego, chociażby ustałeś w jakimś miejscu patrząc w złą stronę :wink:. To jest bardziej wiarygodne niż przestrzelenie płotu. Bo zdarza się nawet taka jazda, że pijawki zabite przez innych stalkerów są dla Ciebie przyjacielskie! (widać to przy przeszukiwaniu zwłok)

Jak coś pokręciłem to poprawcie.

:facepalm: :facepalm: :facepalm: Nie każdy nabój przez płotek przeleci na dużej odległości. Mógł użyć cokolwiek i niestety postrzelił któregoś. To że mutanty po ustrzale są przyjacielskie to co? Idź i pogłaskaj któregoś a się dowiesz ile w tym prawdy. Tylko w zabitych stalkerach jest prawda no a w mutantach każdy jest wrogiem bez względu na to co pisze. Lepiej niech zabije Kabla jednym strzałem (świadkowie w postaci Najemników to nie zagrożenie) Ważne by Wolność nie widziała i on sam się nie dowiedział kto go stuknął. Duchy z PDA nie korzystają już :P Mi czy seria czy kula w łeb nic nie robiła. Zadanie zaliczone no a Wolność na zielono.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez echelon w 30 Maj 2011, 20:55

djcycu dajesz radę z tym przestrzeliwaniem płotka ;).
Lepiej niech zabije Kabla jednym strzałem (świadkowie w postaci Najemników to nie zagrożenie) Ważne by Wolność nie widziała i on sam się nie dowiedział kto go stuknął.

A dlaczego nie dwoma czy trzema? Bo pomiędzy jednym a drugim zdąży przez PDA poskarżyć się kolegom?
Ja go zabijałem i od jednego headshota, i kilkoma strzałami z chasera, bo innym razem jakoś nie mogłem trafić gada i finał zawsze był taki, że ze strony bazy Wolności miałem bulletstorm.
Edit: oczywiście tak jak należy poczekałem aż sobie najpierw pogada z najemnikami.
Awatar użytkownika
echelon
Tropiciel

Postprzez Dżuz w 30 Maj 2011, 22:18

Panowie, ale o co te kłótnie czy mógł postrzelić kogoś przez płot czy przez pijawkę? Czytali uważnie pierwszy post? To tu nie ma żadnego znaczenia, bo przecież @majkel napisał, że ci Wolnościowcy w wiosce byli już wrogo nastawieni. Znaczy, że "stali się wrodzy" w rezultacie zabicia Kabla - tak samo jak ci w bazie. A że kolega poszedł najpierw do wioski a później do bazy, to błędne przekonanie, że nastawienie członków Wolności w bazie zmieniło się na wrogie po zabiciu ich kompanów w wiosce. Gdyby po zabiciu Kabla udał się od razu do bazy Wolności, doświadczyłby tego samego problemu. Mnie - i na pewno nie tylko mnie - zdarzało się to dość często. I wczytanie save'a, i zabicie Kabla jeszcze raz, pomagało. I nie ma się co kłócić o przestrzeliwanie płotu. I tyle chciałem powiedzieć.

Dziękuję, dobranoc.
W10 x64 / i5-4670 / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 8 GB DDR 3 / SSD Samsung 850 Pro 256GB Image
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: 13 Lis 2024, 13:45
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 254

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 20 gości