Mod Oblivion Lost 2.2 (1.0005) jest w języku angielskim.
Ponieważ idziemy oryginalną ścieżką fabularną, większość dialogów i opisów jest oryginalna. Wnerwiało mnie czytanie wszystkiego po angielsku, ponadto mój syn trochę w to ze mną gra, a on nie kuma jeszcze nic w angielskim. Jest co prawda tłumaczenie poprzedniej wersji moda 2.1, ale ono nie działa w wersji 2.2
Poświęciłem więc kilka wieczorów na przetłumaczenie tego moda. Wykorzystałem niektóre rzeczy z tamtego tłumaczenia. Sprawdzałem poszczególne teksty, jak zostały przetłumaczone, poszczególne wypowiedzi.
tak więc:
- przywróciłem oryginalne polskie teksty w miejscach gdzie są one niezmienione.
- przetłumaczyłem większość dialogów dodatkowych, komunikatów zaprzyjaźnionych frakcji oraz opisów wyposażenia.
- nie tłumaczyłem opisów nowych artefaktów, ponieważ ich nazw w większości nie da się dobrze przetłumaczyć, a właściwości są po polsku,
- nie tłumaczyłem receptur na tzw. transmutację artefaktów (innymi słowy sposobów zmiany właściwości istniejących) ponieważ są one dość skomplikowane i mi się nie chciało z tym męczyć. Zresztą tą część moda uważam za bezsensowną, w zonie można znaleźć wystarczająco dobre artefakty, a te nowe są pocudowane i wydumane. Oryginalne artefakty coś dają - jakąś jedną cechę, ale coś zabierają - inną ważną cechę. Te nowe, dają kilka nowych istotnych, a zabierają coś nieistotnego. Taki trochę czit.
Poza tym walają się wszędzie i bez problemu można je zdobyć. Jak ktoś chce musi rozszyfrować recepturę, taka dodatkowa trudność^.
Działa na wersji Cień Czarnobyla PL - 1.0005 / OL2.2 - 1.0005
Oczywiście bez gwarancji i bez supportu. Tłumaczenie jest wolne do korzystania i zmian.
Uznaję jednak, że legalne jest tylko korzystanie z tłumaczenia pobranego z
http://gamingcrew.pl/forum/topic/2437-stalker ;]
xtyro
=======================================================================
Autorzy tłumaczenia do OL 2.1, którego niektóre fragmenty wykorzystałem
Rasalom
przemek77
songoku
Thorgar
-CRISTO-
caleb59
========================================================================