Pobrałem, zainstalowałem z pomocą Vandra, za co należy się wielki plus za odpowiednie porady. Jestem pod wielkim wrażeniem. Grałem trochę w zwykłe TŚ2, ale z tym modem gram jakby na nowo, poznaję Zonę po raz kolejny w innej formie. Doszedłem na razie do Lasu, ponieważ nie mogłem się powstrzymać przed lekkim pozwiedzaniem Martwego Miasta - wszystko wygląda na martwe, rdzawe, skorodowane. W tejże lokacji możemy usłyszeć także dzwoneczki, które w połączeniu z przerażającym wyciem robią ogromne wrażenie, zwłaszcza podczas przechodzenia przez most, gdy wokół otula nas gęsta, nieprzebyta mgła.
Las natomiast jest lasem. Prawdziwą puszczą, gęstą knieją w porównaniu do tego, co mogliśmy zobaczyć wcześniej. Wszystkie drzewa, krzaki, trawa, paprocie, iglaki, ogólnie wszechotaczająca nas flora sprawiają, że czujemy się trochę jak w Fangornie, zwłaszcza w miejscach, gdy ścieżkę gęsto zarastają bujne krzaki i inne chwasty. W tle słychać wiele odgłosów, które jeszcze bardziej podbudowują atmosferę płynącą ze zwiedzania Lasu. Sama chatka Leśnika wydaje się być częścią tego ogromnego, leśnego kompleksu niż odstającym budynkiem, jak było wcześniej.
Nie mogę się doczekać dalszego zwiedzania Zony, póki co zrobiłem kilka skrinów - niestety na oświetleniu statycznym i niezbyt wysokich ustawieniach, ale jeśli ktoś jest bardzo ciekawy... klikacie na własną odpowiedzialność

Jak gra wygląda w pełni możecie się przekonać na zamieszczonym przez autora krótkim filmiku

Mnie osobiście zadowala.
PS. Nie grajcie bez słuchawek.