[Autumn in Chernobyl BETA] czyli retekxtur i nie tylko...

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Postprzez Reaper w 18 Gru 2007, 17:18

MeZZerschmitt napisał(a):A możesz mi udzielić dokładniejszych informacji do kogo mam się zgłośić w tej sprawie i czy jest to kwestia jakiegoś zadania?

Po przyniesieniu granatnika RG-6 (w grze Bulldog 6) składa się przysięgę Woroninowi i już.
Image
W S.T.A.L.K.E.R.-rze NIE ma AK-47 tylko AK-74S...
Awatar użytkownika
Reaper
Stalker

Dołączenie: 09 Cze 2007, 11:59
Ostatnio był: 27 Lis 2013, 23:51
Miejscowość: Wysypisko, Placówka Powinności
Kozaki: 2

Reklamy Google

Postprzez MeZZerschmitt w 18 Gru 2007, 17:25

Jeszcze jedno, od kiedy wgrałem:
Jeśli nie możesz wstąpić do Powinności, popierz ten plik i nadpisz. LINK: http://files.filefront.com/Powinno34726 ... einfo.html

W barze, pawie non stop wywala mi grę do windowsa i też często w innych lokacjach oraz np.: Stalker który zawsze mówił:
"Wynoś się stąd Stalkerze", nauczył się angielskiego i szpanuje: Get out...
Byłbym wdzięczny za pomoc.
Pewnie chodzi o jakieś pliki ale nie mam pojęcia co i jak.
"Niektórzy ludzie po prostu nie szukają logicznych korzyści, takich jak pieniądze. Nie sposób ich kupić, zastraszyć czy przekonać, nie sposób w ogóle z nimi negocjować. Niektórzy ludzie po prostu lubią patrzeć, jak świat wokół płonie."
Awatar użytkownika
MeZZerschmitt
Tropiciel

Dołączenie: 21 Lis 2007, 18:52
Ostatnio był: 09 Gru 2013, 22:51
Miejscowość: Wrocław
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 4

Postprzez Reaper w 18 Gru 2007, 21:05

MeZZerschmitt napisał(a):"Wynoś się stąd Stalkerze", nauczył się angielskiego i szpanuje: Get out...
Byłbym wdzięczny za pomoc.
Pewnie chodzi o jakieś pliki ale nie mam pojęcia co i jak.

Tam te angielski teksty znalazły się przez pomyłkę, bo wyciągałem to z innego moda. Wystarczy, że wywalisz z gamedata\sounds\characters_voice\scenario\ pliki dolg_voronin, dolg_guard, bar_informer, bar_guard.

A co do bugów, to pobierz aktualizację z pierwszej strony tego tematu.
Image
Awatar użytkownika
Reaper
Stalker

Postprzez trojanuch w 19 Gru 2007, 13:10

@ MeZZerschmitt

Jeśli mogę coś zasugerować - twórcy gry oddali do naszego użytku bardzo fajne narzędzie - xray.log. Rejestruje on co ważniejsze wydarzenia w czasie działania programu - a przede wszystkim w 90% przypadków rejestruje też crashe.

Ścieżka do tego pliku jes tak: C:\Documents and Settings\All Users\Dokumenty\STALKER-SHOC\logs a plik nazywa się xray_[twoja_nazwa_uzytkownika].log - otwiera się go notatnikiem. Jeżeli gra się wywaliła to pod koniec tego pliku powinieneś mieć coś w tym stylu:

FATAL ERROR

[error]Expression : ai().level_graph().valid_vertex_id(vertex->data().level_vertex_id())
[error]Function : CPatrolPathManager::select_point
[error]File : D:\xray-svn\xr_3da\xrGame\patrol_path_manager.cpp
[error]Line : 165
[error]Description : patrol path[yan_st_stalker3_patrol_1_walk], point on path [name04],object [gar_dolg_respawn_122024]

Jeśli masz losowe crashe w barze - to wklej analogiczny fragment tekstu. Na ogół można się sporo dowiedzieć na temat przyczyny crasha - i ogólnie ułatwia to życie o jakieś 100% :) Zdaża się, że log po crashu ma 0B - w tedy jest problemik (ale zdaża się to na szczęście w ograniczonej liczbie przypadków - więc też stanowi jakąś wskazówkę).

W tym konkretnym przypdaku GSC się postarało :D

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Dołączenie: 17 Gru 2007, 07:31
Ostatnio był: 03 Lis 2021, 13:37
Miejscowość: Łódź
Kozaki: 160

Postprzez MeZZerschmitt w 19 Gru 2007, 20:29

trojanuch, wklejam tutaj ten error:

FATAL ERROR

[error]Expression : fatal error
[error]Function : CScriptEngine::lua_error
[error]File : D:\xray-svn\xr_3da\xrGame\script_engine.cpp
[error]Line : 74
[error]Description : <no expression>
[error]Arguments : LUA error: ....r. - shadow of chernobyl\gamedata\scripts\_g.script:20: bad argument #2 to 'format' (string expected, got no value)
"Niektórzy ludzie po prostu nie szukają logicznych korzyści, takich jak pieniądze. Nie sposób ich kupić, zastraszyć czy przekonać, nie sposób w ogóle z nimi negocjować. Niektórzy ludzie po prostu lubią patrzeć, jak świat wokół płonie."
Awatar użytkownika
MeZZerschmitt
Tropiciel

Postprzez rusek94 w 19 Gru 2007, 21:13

Heh.... to kiedy ta nowa wersja ? :P

WID (When It's Done). Za kolejne takie posty warn bez ostrzeżenia. - МЦ -
Awatar użytkownika
rusek94
Kot

Dołączenie: 23 Wrz 2007, 09:17
Ostatnio był: 15 Lip 2012, 20:45
Miejscowość: Nierada
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper Obokan
Kozaki: 0

Postprzez trojanuch w 20 Gru 2007, 01:28

@ MeZZerschmitt

Wnikliwa analiza twojego loga ;) każe stwierdzić iż crash na 90% spowodowany jest niezgodnością moda z wersją gry (patchem) którego używasz. Bład w którym mowa jest o LUA i _g.script - często właśnie z tego wynika.

Wiem to - bo czasem trafiam na jakieś stare i fajne mody (np. stand-alone sleeping bag - wczesna produkcja twórcy ABC - samo spanie bez innych przeróbek - mi potrzebny do testowania pogody w vanilla), których odpalenie na najnowszym patchu (a przynajmniej późniejszym niż obowiązujący w momencie ich powstawania) kończy się crashem - i daje taki właśnie log. Mod zdaje się odwoływać do jakiejś linijki w pliku _g.script - i jej nie znajduje (_g.scriot jest plikiem który ulega zmianie w każdym patchu). Wywałka może nastąpić tez nie od razu - ale w momencie kiedy gra ma zamiar użyć jakiejś funkcji specyficznej dla tego moda.

Generalnie cały ten wywód sprowadzić można do słów:

A co do bugów, to pobierz aktualizację z pierwszej strony tego tematu

Które padły już 2 posty wyżej :D - albo spróbuj ujednolicić swoją wersję Stlakera z ta do której przeznaczony jest mod.

Oczywiście moge się też mylić - i przyczyna jest inna :P

To tyle

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Postprzez trojanuch w 20 Gru 2007, 02:58

A wogóle to chyba najbardziej zaawansowany technologicznie mod na tej stronce - wymaga sporo umijętności i pracy żeby je zdobyć (przynajmniej dla mnie by wymagał)- gratuluje autorowi i życze dalszej owocnej pracy :)
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Postprzez MeZZerschmitt w 24 Gru 2007, 15:25

Ja już mam dosyć. Grę zapisaną mi wczytuje, nowej nie mogę rozpocząć...Barman łazi po barze, Sidorovicha nie ma w ogóle, tylko puste krzesło. Co jakiś czas wywala do wina.
Szkoda bo mod fajny.
Będę grał bez żadnych modów, bo to już staję się tak obrzydliwie męczące że szkoda gadać.

FATAL ERROR

[error]Expression : fatal error
[error]Function : CInifile::r_section
[error]File : D:\xray-svn\xrCore\Xr_ini.cpp
[error]Line : 341
[error]Description : <no expression>
[error]Arguments : Can't open section 'ammo-12x70-buck'
Awatar użytkownika
MeZZerschmitt
Tropiciel

Postprzez rusek94 w 24 Gru 2007, 22:36

Ja również mam jeden z błędów który posiada "MeZZerschmitt". MIanowicie, po kilku wczytancyh sejwach, (obojętnie w jakiej lokacji ) Sidorovich po prostu znika, stoi puste krzesełko.
Awatar użytkownika
rusek94
Kot

Dołączenie: 23 Wrz 2007, 09:17
Ostatnio był: 15 Lip 2012, 20:45
Miejscowość: Nierada
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper Obokan
Kozaki: 0

Postprzez Fred w 24 Gru 2007, 23:37

Też miałem taki numer. Coś grzebałem w plikach jak robiłem mod dla Reapera. Niestety nie pamiętam o co chodziło.
There is no such thing as innocence, only degrees of guilt.
| Core i5 8600K + SPC Grandis XE1236 | G.SKILL 16GB DDR4 3200MHz CL15 | GTX 1070Ti JetStream 8GB | GoodRam Iridium Pro 240GB | Toshiba P300 1TB | PNY XLR8 CS3030 1TB | Corsair RM550x | BQ Silent Base 600 |
Awatar użytkownika
Fred
Weteran

Dołączenie: 25 Lip 2007, 12:07
Ostatnio był: 24 Sie 2021, 12:16
Miejscowość: Oahu
Frakcja: Najemnicy
Kozaki: 25

Postprzez Reaper w 27 Gru 2007, 13:54

Dziwne, ja żadnych problemów typu znikający barman nie Sidorowicz nie miałem, barman też zawsze stał za ladą. A dobra, następną wersję postaram sie bardziej dopracować.

PS
Na pewno gracie na wersji 1.0003?
Image
Awatar użytkownika
Reaper
Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 25 gości