Pierwszy raz gram w ów moda, więc podzielę się opinią.
Gram na podstawie NS + OOP + MA +K (chciałem grać na NS + OOP + MA +K + DMX 1.3.5, ale jest tylko po RUS), od samego początku sam wygląd gry mi się nie podobał (komp teraz pozwala poszaleć z grafiką), więc dodałem sobie AA w wersji 2.05 i gra wyglądała ładnie, ale sama rozgrywka już nie była tak "ładna". Na początku miałem problem z samym dojściem do Handlarza (co grali pierwszy raz też pewno mieli problem). Po pieczarze gra leci już jak w podstawce, ale z wyjątkami, na początku koło mostu/przejścia można znaleźć trupa, jak nowy trup to i nowe zadanie. Gra daje nam wycisk od samego początku, nawet głupi ATP z podstawki poprawiałem kilkanaście razy mając tylko PM z ~30 nabojami. Nie chciałem sobie tak utrudniać gry, to pozwoliłem sobie pomnożyć kasę (która i tak na nic się zdawała przy zabijaniu mnie 3-4 strzałami). Po "ulepszeniu" wyposażenia poszedłem na wysypisko, tam zastali mnie dobrze znani bandyci, ale i tak udało im mnie się zabić 2 razy, zanim ja ich pozabijałem. Potem już szło lepiej poznałem "zasady" NPC'ów i ich styl gry, wiedza ta pozwoliła mi się dostosować do nich i już nie ginąłem tak szybko. Lepsze wyposażenie "dostałem" od najemników (broń tak, ale amunicji to nie mieli za dużo), ale i tak z małymi problemami. Następnie udaliśmy się na Agroprom (tu było spokojnie) następnie do podziemi, tu było gorzej, wojskowi, ale dali mi w gość, ale pijawkę to poprawiałem z 20 razy zanim znalazłem na nią sposób, kontroler był prostotą jeden granat z granatnika i padł. Następnie udałem się po dokumenty, tu mi zeszło ponad 2 godziny i zapisywanie co 1-2 minuty. Ekwipunek miałem potem już dobry (broni kilka, amunicja + Exo). Następnie Bar i odbiłem na ATP i tu na razie jestem.
Moja ocena na teraz: 8/10
Zalety:
- Multum wszystkiego
- Dużo zadań
- Stabilność (Jak na razie zero wylotów)
- Wymagający przeciwnicy...
Wady:
- ..., którzy zabijają na 3-4 strzały, ale na tym polega gra
- Długi czas wczytywania zapisów po śmierci
Good Hunting, Stalker.