[Arms Match Suit Mod 2] Buddie BBB & Vintar

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [Arms Match Suit Mod 2] Buddie BBB & Vintar

Postprzez vandr w 16 Lut 2012, 21:41

W porządku, będę czekać. Wtedy będę kombinował z resztą broni.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Mar 2026, 19:55
Kozaki: 1749

Reklamy Google

Postprzez Junx w 16 Lut 2012, 21:46

I ja właśnie będę zaczynał komplikację do swego moda, animki mam akurat z moda, który jest podany w opisie, więc może będzie łatwiej, może ktoś powiedzieć gdzie jest najwięcej roboty? (w plikach)

Edit: Już wiem gdzie co trzeba zrobić, sprawdzę czy działa teraz :E
Edit2: NIestety mod nie nadaje się do dodania do mego moda (Frosty Wind SoC) chyba, że zacznę od nowa wszystko robić, ale z racji, że mi się niechce zobaczę jak będzie się grało na samym modzie. Wyjdzie dobrze będzie nowa wersja moda Frosty Wind, jeżeli nie to nie.

:arrowd: Paaanie Inżynierze, zobaczę czy da się łączyć z innymi modami, już mam plan działania z jakimi, ale zobaczymy czy wyjdzie.
Ostatnio edytowany przez Junx, 16 Lut 2012, 22:28, edytowano w sumie 1 raz
Ryzen 5600x || 32gb DDR4 || RTX 2080 Super
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Dołączenie: 15 Kwi 2008, 09:39
Ostatnio był: 01 Kwi 2026, 22:39
Miejscowość: Na co Ci to :)
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 358

Postprzez r_populik w 16 Lut 2012, 22:22

Ja sprawdziłem na szybko z bizonem i roboty trochę jest ale nie tak dużo. Jest natomiast inny problem. Ten mod wykorzystuje, że tak powiem podłużne tekstury rąk. Vanilla używa tych takich bardziej kwadratowych. No i niestety po zrobieniu hudów dla bizona, tekstury są schrzanione (gra nakłada te podłużne na model dopasowany do tych bardziej kwadratowych). Więc jest z tym kłopot, trzeba by szukać do każdej tekstury łapki z moda jej kwadratowego odpowiednika i uwzględniać nowe tekstury przy tworzeniu hudów dla nowej broni. Nie ma tego problemu, jeżeli dana nowa broń używa podłużnej perchatki. Wtedy sprawa się sprowadza do następujących zabiegów:
1. w pliku arms_new.ltx kopiujemy całą sekcję jednej broni, dajmy na to abakana i wklejamy na koniec, po czym zamiast abakan zmieniamy w tej sekcji na nazwę naszej broni, przy czym ścieżki do visuala muszę się zgadzać ze stanem faktycznym - najlepiej dopasować umiejscowienie modelu i wyedytować ltx-a broni tak żeby nie trzeba tu było nic zmieniać poza nazwą, ułatwi to pracę.
2. w folderze z modelami kopiujemy plik wpn_nazwabroni_hud.ogf tyle razy, żeby nazwać każdą z kopii adekwatnie to nazw z katalogu z modelami przykładowej broni.
3. otwieramy każdy z modeli huda przykładowej broni notepadem++, wpisujemy w szukajce act\act_arm i patrzymy, która tekstura jest w jakim modelu użyta. Teraz otwieramy odpowiedniki modeli skopiowane w ramach modelu nowej broni i tu również szukamy act\act_arm, po czym zmieniamy nazwy tekstur na te z odpowiednich modeli huda przykładowej broni oryginalnej - na ogół mają taką samą liczbę liter, więc nie będzie problemu z działaniem (wyjątkiem jest tu chyba tylko act_arm_exoskelet2).
4. trzeba pamiętać, żeby zostawić jeden oryginalny plik nowej broni wpn_nazwabroni_hud.ogf, bo wywali błąd.
To chyba tyle.
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

Dołączenie: 26 Mar 2010, 12:45
Ostatnio był: 27 Mar 2025, 14:46
Miejscowość: okolice stolicy
Kozaki: 263

Postprzez Junx w 16 Lut 2012, 22:44

Mam ten błąd co wspominał Vandr:

Kod: Zaznacz wszystko
FATAL ERROR

[error]Expression    : res!=-1
[error]Function      : get_rank
[error]File          : E:\stalker\sources\trunk\xr_3da\xrGame\ui\Restrictions.cpp
[error]Line          : 34
[error]Description   : cannot find rank for
[error]Arguments     : wpn_pm(novice_outfit)

stack trace:

Brak rang przy broniach/pancerzach, spróbuje dodać wpn_pm do rang pancerzy i zobacze co wyjdzie.

Mod nie ma folderu config\mp trzeba wypakować samemu.
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Postprzez r_populik w 16 Lut 2012, 22:55

Nie wiem skąd u was te błędy z vanillowymi broniami - nie trzeba ich dodawać do mp_ranks, bo wpisy w new_arms.ltx to tylko odsyłacze do hudów w ramach podstawowej broni - dlatego też w modzie w ogóle nie ma folderu mp. Ja nie miałem takich błędów.
:arrowd: A jednak mam ten błąd.
Ostatnio edytowany przez r_populik 16 Lut 2012, 23:13, edytowano w sumie 3 razy
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

Postprzez Junx w 16 Lut 2012, 23:04

Na to wychodzi, że mod nie da sie połączyć z innymi modami, więc jest unikatowy, ale jeżeli ktoś to "obejdzie" to będzie coś warte.

:arrowu: Pan Inżynier nie miał racji :E :P

Edit: U mnie ten mod nie da sie połączyć z niczym chyba :-/

:arrowd: Pierw trzeba ją móc wyciągnąć :E
Ostatnio edytowany przez Junx, 16 Lut 2012, 23:14, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Postprzez r_populik w 16 Lut 2012, 23:11

Widzę, że z rangami to jest śmieszna sprawa. Wyrzucenie broni nie powoduje błędu, bo natychmiast jak wypuszczamy broń z rąk, staje się ona zwykłą bronią z dodaną rangą. Ale jak nas zabiją z bronią w ręku (czyli niezwykłą, bo przypisaną do odpowiednich łapek) jest wylot (brak rangi). Wniosek - albo dopisać w **uj nowych broni do mp_ranks albo nie dać się zabijać zbyt często.
:arrowu: Ano nie miałem, bo testowałem rangi wyrzucając broń i nie skojarzyłem, że trzeba dać się zabić z bronią w ręku, żeby zaobserwować buga - za dobry jestem i za rzadko ginę :wink:
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

Postprzez Junx w 16 Lut 2012, 23:26

Działa :E

Image Image

Co zrobiłem:
- Wszedłem do okna ekwipunku
- Znalazłem pancerz najemnika (zrobiłem to nożem)
- Nałożyłem go
- Wyciągnałem broń

Może pierw trzeba to ekwipunku wejść a potem dopiero broń wyciągnąć...
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Postprzez r_populik w 17 Lut 2012, 20:17

Stworzyłem listę wszystkich "nowych" broni z tego moda celem dodania do mp_ranks.ltx i tutaj pojawiła się niespodzianka:
Kod: Zaznacz wszystko
FATAL ERROR

[error]Expression    : sz<(tgt_sz-1)
[error]Function      : IReader::r_string
[error]File          : E:\stalker\sources\trunk\xrCore\FS.cpp
[error]Line          : 349
[error]Description   : Dest string less than needed.

stack trace:

Po zbadaniu sprawy okazuje się, że wina leży właśnie w pliku mp_ranks.ltx, wychodzi na to, że nie może on poradzić sobie ze zbyt dużą ilością wpisów w sekcji available_items (dodałem ponad 1300 wpisów) - radzi sobie w moim przypadku maksymalnie ze 155 wpisami broni, 156 wpis wywala buga niezależnie treści tego wpisu. Czy ktoś może ma jakiś pomysł, czy da się to w jakiś sposób naprawić ?
EDIT
Znalazłem rozwiązanie na forum GSC, wychodzi na to że trzeba rozłożyć nowe bronie między różne rangi w mp_ranks.ltx - w pierwszej randze jest ograniczenie ilościowe zakodowane w xrayu.
EDIT2 - Takie same ograniczenie ilościowo jest dla wszystkich rang - rachunek jest prosty - nie uda się dodać wszystkich broni do mp_ranks. Trzeba będzie odjąć z listy warianty najrzadziej używane i takie, w których rzadko zaliczamy zgon.

Za ten post r_populik otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wheeljack.
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

Postprzez DevilsDime w 26 Kwi 2012, 13:39

Nie wiem czy ten problem występuje również u mnie, nie mniej wypada podzielić informacją o tym. Otóż kiedy łączę ten mod z modem Complete (podstawa + patch) znika mi opcja śpiworu(nie ma go w plecaku). Co do opcji ulepszania broni to nie jestem pewien ponieważ nie dotarłem jeszcze z fabułą do Baru, gdzie naprawa jest możliwa u barmana. Czy ktoś miał może podobną sytuację?
DevilsDime
Kot

Dołączenie: 02 Lis 2011, 19:34
Ostatnio był: 22 Wrz 2023, 21:49
Miejscowość: Katowice
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 0

Postprzez r_populik w 17 Sty 2013, 22:27

To prawdopodobnie kwestia pliku bind_stalker.script - w modzie Complete zwiera on w trzech miejscach wpisy odnośnie funkcji śpiwora (abc_sleep.uptabc). Porównaj sobie te dwa pliki w winmerge i dopisz odpowiednie funkcje. Powinno pomóc.

EDIT:
Ostatecznie udało się rozwiązać kwestię wylotów związanych z mp_ranks. Trzeba tylko odpowiednio spatchować plik xrGame.dll (oczywiście rzecz wymyślili Ruscy, no bo kto inny?). Link w pierwszym poście.
Awatar użytkownika
r_populik
Modder

Postprzez ms87 w 09 Mar 2013, 23:44

a można jakoś edytować ten mod żeby zmieniały się tylko rękawice a broń pozostała z gry stalker. Ponieważ broń w tym modzie nie ładuje się przy wyciąganiu. Mam na myśli nie jest naciągana lufa pistoletu przy wyciąganiu pistoletu co zmniejsza realizm jak dla mnie
ms87
Kot

Dołączenie: 09 Mar 2013, 23:40
Ostatnio był: 10 Mar 2013, 12:34
Kozaki: 0

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości