[Oblivion Lost]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Postprzez DeuS w 17 Kwi 2008, 17:49

Witam.

Kilka dni temu dowiedziałem się o istnieniu moda Oblivion Lost. Ucieszyłem się, gdyż z opisu moda wynikało, że jest to dokładnie to, czego szukałem w S.T.A.L.K.E.R.-ze. Tak więc ściągnąłem moda i tak zaczęły się problemy. Na innym forum pewna persona poradziła mi, abym to właśnie tutaj się z tym zgłosił.
Oto dokładny spis tego, co zrobiłem, aby uruchomić moda:
1. Reinstalka S.T.A.L.K.E.R.-a.
2. Instalacja patch'a 1.0005 ( ściągniętego ze strony gram.pl ).
3. Przekopiowanie katalogu gamedata ( z modem ) do katalogu głównego gry i folderu stalker-shoc.
4. Spatchowanie moda ( wersją 1.3.3. ).
5. Zamiana "true" na "false" w pliku fsgame.ltx, linijka $game_data$.

Efekt? Po uruchomieniu gry pokazuje się ekran ładowania ( ten mniejszy ), a następnie pojawia się error i gra wychodzi do pulpitu.

Error:
Image

Powiedzcie, co może być tego przyczyną? Naprawdę bardzo chciałbym zagrać w tego moda, gdyż bardzo mi się spodobał. Zaznaczam, że mam oryginalną polską wersję gry.[/url]
Awatar użytkownika
DeuS
Stalker

Dołączenie: 17 Kwi 2008, 17:35
Ostatnio był: 26 Kwi 2009, 17:41
Miejscowość: Merkantylizm - Srerkantylizm!
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez RazoRetti w 17 Kwi 2008, 18:07

Wiec tak:
1. Mam oryginała
2. Wersja Polska
3. Kiedy zacząłem wgrywać moda, wcześniej zaktualizowałem Stalkera do wersji 1.0005
4. Moda wrzucałem manualnie - dokładnie tak jak napisałeś.
RazoRetti
Stalker

Dołączenie: 16 Kwi 2008, 18:43
Ostatnio był: 19 Kwi 2011, 00:41
Ulubiona broń: --

Postprzez Adriano w 17 Kwi 2008, 18:08

Po uruchomieniu gry pokazuje się ekran ładowania ( ten mniejszy ), a następnie pojawia się error i gra wychodzi do pulpitu.

DeuS >

Jak byś miał pirata to nie wgrałbyś patchy. Wszystko zrobiłeś chyba dobrze , proponuje uruchomic grę z dopiskiem "-nointro"

Image
Image
Awatar użytkownika
Adriano
Stalker

Dołączenie: 23 Mar 2008, 15:08
Ostatnio był: 29 Paź 2015, 23:42
Miejscowość: Bar
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37

Postprzez R1FL3 w 17 Kwi 2008, 19:56

Możesz też skopiować gdzie indziej (tylko nie w folderze Stalkera) plik localization.ltx, który znajduje się w gamedata/config i uruchomić grę. Też miałem BugTrapa, gdy uruchamiałem Stalkera (mam Polską wersję) i poczytałem trochę na forum i znalazłem ten sposób i działa (jak dla mnie).

Co ty Adriano mówisz, że pirata nie da się spatchować. Da się spatchować, jak się wie co trzeba zrobić.
Image

"Si Vis Pacem, Para Bellum"
Awatar użytkownika
R1FL3
Tropiciel

Dołączenie: 17 Lut 2008, 22:22
Ostatnio był: 19 Mar 2010, 02:30
Miejscowość: Ośno Lubuskie
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 2

Postprzez MarcusMan w 17 Kwi 2008, 22:50

RazoRetti napisał(a):Wiec tak:
1. Mam oryginała
2. Wersja Polska
3. Kiedy zacząłem wgrywać moda, wcześniej zaktualizowałem Stalkera do wersji 1.0005
4. Moda wrzucałem manualnie - dokładnie tak jak napisałeś.

OK, zatem skoro masz polską wersję, to po rozpakowaniu wszystkich plików "gamedata.dbx" w powstałym katalogu "gamedata" znajduje się ścieżka "config/text/pol/", która zawiera plik "string_table_includes.xml". Teraz wystarczy przekopiować ten plik do katalogu "ENG" mod'a OL. Jeżeli nie znajdziesz tego pliku we wskazanym katalogu oznacza to, że nie zostały poprawnie wypakowane wszystkie pliki lub masz bałagan w kompie. Możesz pomyśleć, że czepiam się, ale czy po przekopiowaniu katalogu "gamedata" mod'a OL do kat. STALKER'a podmieniłeś plik "system.ltx" znajdujący się w katalogu "gamedata/config" (kopiując go z kat. "patch_1.0005" znajdującego sie w kat. mod'a po jego wypakowaniu)?

DeuS,
Primo: usuń tego screen'a ze swojego posta, on nic nie wnosi i o niczym nie informuje a jedynie rozwala stronę.
Secundo: po jaką cholerę wrzucałeś katalog ""gamedata" do katalogu "stalker-shoc", ten ostatni przechowuje jedynie konfigurację/ustawienia gry, screenshot'y, etc, "gamedata" należy wrzucać jedynie do kat. głównego gry.
Tercio: Zamieść zawartość sekcji "FATAL ERROR" (to jest zaledwie kilka linijek), tam podane jest źródło błędu (plik log masz w kat. "stalker-shoc/log").
"Wierzę tylko w te statystyki, które sam sfałszowałem."

P5N-SLI | C2Q Q9300 | 2 x 2GB DDR2 800 | GF 9800GT 512 | 2 x 250GB Seagate | LCD 22" SM226BW
Awatar użytkownika
MarcusMan
Stalker

Dołączenie: 18 Sie 2007, 16:19
Ostatnio był: 08 Paź 2011, 12:17
Miejscowość: Lublin
Kozaki: 1

Postprzez DeuS w 18 Kwi 2008, 09:13

R1FL3 jesteś wielki! Zadziałało! :D To właśnie przez ten pliczek wszystko się kaszaniło. Wielkie dzięki raz jeszcze :) .
Awatar użytkownika
DeuS
Stalker

Dołączenie: 17 Kwi 2008, 17:35
Ostatnio był: 26 Kwi 2009, 17:41
Miejscowość: Merkantylizm - Srerkantylizm!
Ulubiona broń: Akm 74/2

Postprzez ThaiWarrior w 21 Kwi 2008, 15:20

Jedno pytanie, czy da sie strzelać z działka w BTRze?
Image
Awatar użytkownika
ThaiWarrior
Retired

Dołączenie: 26 Lut 2006, 18:44
Ostatnio był: 11 Gru 2017, 22:00
Miejscowość: Zgorzelec/Żagań
Kozaki: 37

Postprzez dorian w 21 Kwi 2008, 22:35

Gram na XP SP2 i patch 1.0004 do podstawki + 1.0004 z moda + patch 1.3.2., gra oryginał + wer. PL + najnowszy directX 9.0c i stery do grafy.
Grę przechodzę na tym modzie drugi raz (w ogóle to przeszedłem ją już chyba ze 20 razy) i mnie jak do tej pory ani razu nie wywaliło do windy,a jestem w połowie gry, poprzednio tylko raz, chociaż wtedy grałem na 1.0005, a teraz na tym 1.0004. Sam nie wiem od czego to może zależeć,ale wydaje mi się, że pewnie od poprawności instalacji,patchy i konfigu sprzętu, albo mam niezły fart.Poza tym wywaliłem plik localization.itx, bo inaczej w ogóle nie ruszała mi gra i jest spoks.
Poprzednio instalowałem tego moda przez Smarta Managera, a teraz sam, bez jego pomocy, bo dodatkowo pozmieniałem szereg rzeczy (np.wyrzuciłem odgłosy kroków na deskach i ziemi, bo mi nie leżały, czy też teksty Powinności po ang., teraz mam na default PL i jest o.k.) i wgrałem inne mody I TU POLECAM: Nuclear Spring + BosnisHazard Weapon Pack2 + Particle Enhancement + ufp_v03.3Alpha , PDA wziąłem z Inferno (fajny Samsung), a kosę z ABC (z trupią czachą jakby) i jest szok!
Zwłaszcza te dwa pierwsze nowe mody POWALAJĄ, zmieniona jest grafa menu gry + muzyka, także wygląd broni, aut, ziemi, asfaltu, trawy, drzew i w ogóle otoczenia na bardziej mroczne, brudne i nie takie cukierkowe, a także strzelanie jest bardziej efektowne.
Poza tym ten ostatni mod dodaje fajny i klimatyczny efekt dymu do ognisk i mgły.
Polecam to wszystko w połączeniu z OL, bo jednak w/g mnie jest najlepszy i jest odjazd na maxa :wink:
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 23 Sie 2024, 17:38
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 246

Postprzez R1FL3 w 26 Kwi 2008, 21:00

Kanyhalos wydał moda Oblivion Lost 2.0. Po szczegóły radzę zajrzeć tu: Oblivion Lost 2.0 i jeśli grasz na wersji 1.0004, to ściągnij Oblivion Lost 2.0 1.0004 Compatability patch
Ostatnio edytowany przez R1FL3, 27 Kwi 2008, 10:50, edytowano w sumie 1 raz
Image

Awatar użytkownika
R1FL3
Tropiciel

Postprzez Keldorn WistBlade w 26 Kwi 2008, 22:59

JA poczekam aż zaimplementują do niego Sky4CE 1.77 i S.W.O.v2.2 :) póki co nie wiem czy jak dogram SWO to mi nie podziękuje crash`em
Awatar użytkownika
Keldorn WistBlade
Tropiciel

Dołączenie: 28 Wrz 2007, 10:44
Ostatnio był: 14 Cze 2023, 12:36
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 9

Postprzez R1FL3 w 27 Kwi 2008, 10:51

Sky4CE można samemu doinstalować, nie będzie konfliktu z plikami z OL.
Image

Awatar użytkownika
R1FL3
Tropiciel

Postprzez pudel w 27 Kwi 2008, 13:42

jet problem
gry nie ma w PL wersji ale można grać w wersji ang
jeśli ktoś ma plik gamedata.db9 z ang wersji 1.0005 prosze o wrzucenie gdyż po instalacji po podmianie tego pliku uzyskamy wersję ang dzięki której możemy zagrać w OL 2.0
pudel
Kot

Dołączenie: 05 Kwi 2008, 11:56
Ostatnio był: 27 Kwi 2008, 14:38

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości