[Autumn Aurora 2] by Autumnal Wanderers

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [Autumn Aurora 2] by Autumnal Wanderers

Postprzez vandr w 10 Sie 2016, 07:02

ENB to rodzaj "nakładki" graficznej, która usprawnia oświetlenie, cieniowanie i kolorystykę. Gra wygląda delikatnie inaczej.

Opcja z 4GB polega na rozszerzeniu adresowania pliku .exe w celu lepszego wykorzystania pamięci RAM.

Czy jakoś tak. :u3:
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 26 Lis 2024, 06:08
Kozaki: 1749

Reklamy Google

Postprzez damiano175 w 10 Sie 2016, 09:52

Witam
Mam komputer z systemem XP. 4GB Ram choć komputer widzi 3GB.Nie wiedząc do czego służy ostatnia opcja podczas instalacji modyfikacji wybrałem by ten komponent również został zainstalowany.
Gra na początku miała lekkie spadki płynności jednak po 10min grania działała płynie czy to oznacza ze mając ustawioną opcje 4GB mogę grać mając XP obsługujący 3GB pamięci ram ?

Drugie pytanie spotkał się ktoś z sytuacją gdzie po zainstalowaniu łatki nr 6 do nie zmodyfikowanego Cień Czarnobyla
karta graficzna przegrzewała się
damiano175
Kot

Dołączenie: 10 Sie 2016, 05:43
Ostatnio był: 11 Lut 2019, 13:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 0

Postprzez caleb59 w 10 Sie 2016, 10:49

1. Mając 4GB RAM powinieneś zastanowić się nad przejściem na system 64 bitowy w celu wykorzystania pełnego zakresu całej pamięci RAM - na początek polecam Windows 7 x64...
Nie powinno nic złego dziać się z grą ale musisz wiedzieć, że modyfikacja była tworzona pod systemy 64 bitowe z pominięciem Windows XP jednak nie powinno nic złego się dziać z racji wyboru adresowania 4GB dla .exe w instalatorze modyfikacji...

2. To nie jest wina patcha 1.0006 - sprawdź temperatury w PC korzystając z odpowiedniego oprogramowania jak np. HWMonitor...
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: 19 Gru 2024, 00:18
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 675

Postprzez damiano175 w 10 Sie 2016, 11:19

1 No ładnie myślałem że to mod do wszystkich możliwych systemów obsługujących grę :) o dziwo tak jak pisałem działa i to dość ładnie :)
damiano175
Kot

Postprzez Czipi w 10 Sie 2016, 19:40

Co do wcześniejszej dyskusji, to już udało mi się potwierdzić, że rozkład strażników powinienem otrzymać po wzięciu zlecenia od Handlarza, więc tutaj coś się skopało. A wyprawa w Agropromie poszła lekką ręką - 1 podejście, 4 trupy, bez wszczęcia alarmu.

U Barmana zauważyłem, że naboje (?) strzałkowe do strzelby chodzą po 100 rubli, to taniej niż wszystkie pozostałe wersje, a ta przecież jest lepsza od kulowej jeśli chodzi o zasięg i przebicie pancerza. Ale to pierdołki, o których lubię wspomnieć. :caleb:

damiano175 napisał(a):1 No ładnie myślałem że to mod do wszystkich możliwych systemów obsługujących grę (...)

To nie działa w ten sposób. Po prostu mod znacząco zwiększa wymagania sprzętowe w stosunku do oryginalnej wersji Cienia Czarnobyla. Z powodu tych wymagań skupiano się na systemach 64-bitowych, bo jak wspomniał kolega, 32-bitowe nie obsługują powyżej 3.25GB RAMu. Takie czasy były, że takich sprzętów na użytek cywilny nie było, później weszły nowsze systemy i na nie powinno się przerzucić, jeśli chce się mieć sprzęt "teraźniejszej" generacji. Co do polecanej ci wersji sytemu - osobiście sam bym ci ją polecił.
Najlepsza gra przygodowa, nie ściemniam ->Image
Awatar użytkownika
Czipi
Tropiciel

Dołączenie: 27 Paź 2009, 20:57
Ostatnio był: 23 Gru 2024, 21:58
Miejscowość: Gdańsk
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 57

Postprzez Mito w 10 Sie 2016, 20:21

Pierwsza sprawa - systemy 32-bitowe "widzą" tylko maksymalnie 3.25 GB RAMu. Ale jest też drugie ograniczenie: taki system jest w stanie przypisać do jednej aplikacji maksymalnie 2 GB RAMu. Tak po prostu jest. Co prawda do grania w AA2 nie trzeba wykorzystywać więcej pamięci - no chyba, że ktoś zechce grać w maksymalnych hiper- uber- ultra- detalach. Wtedy 2 GB może nie wystarczyć. Czyli co, przechodzimy na Win 7 64 bit i wszystko pięknie śmiga?
Nie. Silnik tej gry też jest 32-bitowy i też ogranicza wykorzystanie pamięci RAM do maksymalnie 2 GB. Do tego właśnie są poprawione pliki (które ten mod instaluje) - są one w stanie obsłużyć już 3 czy 4 GB RAMu, co zapobiega wylotom przy używaniu ustawień graficznych bliskich maksymalnym. Inne mody też z nich korzystają, np. Narodnaja Soljanka, czy Misery.

A przegrzewanie się grafiki? Patrzaj jakie temperatury masz podczas gry, a może masz komputer wewnątrz zasyfiony? Powiedz jaka karta graficzna. Może też przydać się wymiana pasty termoprzewodzącej na spodzie radiatora.
Spolszczenie do Misery: The Armed Zone (Ja & Imienny)
Ciekawe kiedy ilość moich kozaczków przekroczy moje IQ Image
Awatar użytkownika
Mito
Legenda

Dołączenie: 17 Sie 2014, 21:21
Ostatnio był: 29 Mar 2019, 02:46
Kozaki: 271

Postprzez damiano175 w 10 Sie 2016, 22:30

Dziękuje :Mito,Czipi ,caleb59. za przydatne informacje:)

Cóż wstyd się przyznać bo to staruszka NVIDIA GeForce 9600 GT 512 MB która ma około 6lat i 5 miesięcy
Kiedyś nie miałem problemu z Serią S.T.A.L.K.E.R Podstawka jak i dodatki działały w dość wysokich ustawieniach
Obecnie grając na łatce nr 6 w czystą nie modowaną wersje gdzieś po około 15-20 min grania pojawiają się dziwne graficzne potworki ignorowane powodują zawieszenie gry. zaś jeśli chodzi o granie na tej modyfikacji na razie nie doszło do przełamań grafiki tylko lekkie spadki FPS.
damiano175
Kot

Postprzez caleb59 w 10 Sie 2016, 22:45

No do takiego moda to rzeczywiście ta karta to za mało na full opcjach...
Polecam grać na statycznym oświetleniu bez dodatków ENB - gra trochę straci na grafice ale chociaż powinna być płynnie grywalna...
Być może karta jest sama w sobie dodatkowo na wykończeniu co sugerują artefakty z Twojego opisu - nastawiaj się powoli na jej wymianę bo wygląda na to, że jej koniec może być bliski choć nie musi...
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Postprzez damiano175 w 10 Sie 2016, 23:09

Dziękuje za odpowiedź
Przepraszam wszystkich za odbicie od tematu związanym z modyfikacją.
Cóż gdyby okazało się że przełamania graficzne biorą się z przed śmiertelnego stanu :( :( :( :( moja odp

Co do Moda powiem tylko tyle
Grałem chwilę i nigdy więcej w stalkera nie zagram bez tej modyfikacji a piszę to osoba która tego typu mody omija szeroko.
Zmiany jakie zaszły najlepiej dostrzegą osoby które choć raz ukończyły cień Czarnobyla
------------------------------
Witam wszystkich by nie zaśmiecać forum mam ostatnie pytanie związane z modem
1 Słyszałem że noc w tym modzie jest bardzo ciemna ja jednak nie musiałem używać latarki ponieważ było dość jasno troszkę jak w czystej wersji gry!!!!

2 Najważniejsze pytanie i pewnie wiele razy przetwarzane
Jak przywrócić polskiego Lektora ?

Uwagi moderatora:

Edytuj swoje posty, nie pisz jednego pod drugim! - caleb59
damiano175
Kot

Postprzez Cromm Cruac w 11 Sie 2016, 10:38

Oczywiście, że było 500 razy przetwarzane więc proszę poszukać w temacie
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: 30 Lis 2024, 16:35
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1080

Postprzez caleb59 w 11 Sie 2016, 11:43

1. Kwestia gustu - mnie tam pasuje i wiadomo, że inaczej będzie wyglądała noc z oświetleniem dynamicznym a inaczej ze statycznym...
2. BYŁO: viewtopic.php?f=49&t=14123&start=1428#p331735
                        Image
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Postprzez Striełok5 w 11 Sie 2016, 16:00

Siemka! :D Mam pytanie czy warto pobierać tego moda czy nie czy nie jest za trudno albo ma pełno bug trapów
lub coś w tym stylu oglądałem screeny i wygląda bardzo fajnie powiedzcie coś o tej grze tak własnymi słowami jakie macie przeżycia z góry składam :wódka: :)
Mod w który warto zagrać Lost Alpha
http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=51&t=4484
Awatar użytkownika
Striełok5
Kot

Dołączenie: 26 Sty 2016, 12:38
Ostatnio był: 28 Lip 2019, 22:20
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 6

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości