Siemka

jako że mam trochę mało czasu a bardzo by chciał wam umilić rozgrywkę to gdzie mogę wrzucić wam betę/alphę moich poprawek?
jakiś google dysk? czy coś takiego?
z góry jak już gdzieś wrzucę i ktoś pobierze to moglibyście mi pisać w temacie od razu o problemach jakie w modzie napotykacie to co jakiś czas wydałbym wam fix-a, bo co jak co ale taki zacny mod zasługuję na trochę uwagi
----
w znalezionych odmentach dyskowych i pendrive-ów... znalazłem jakaś wersję chyba z 30 paź 2020
ale jest pewnien problem aczkolwiek kompani nie używają broni w walkach
także zanim wrzucę to gdzieś to spróbuję to rozwiązać
---
kolejny update z sytuacji:
otóż kompani co jakiś czas nie wybierają broni by nie wywalało błędów typu C stackoverflow
i nie wiem jak to rozwiązać a często i gęsto niestety to występuję poprzez to że kompani na bierząco mają wychwytywanie najlepszej broni jaką posiadają w eq do sytuacji
...
spróbuję to jeszcze jakoś rozwiązać i dam znać
---
dobra jest sprawa jeśli wyłączy się zabezpiecznie przed stackoverflow gra działa i jest wszystko ok bug jest w takiej postaci że jak który ze stalkerów weźmie i zacznie wyjmować broń i nie zdąży na czas wtedy będzie bez broni...
także jedno z dwóch albo co jakiś czas crash z wykonywaniem się skryptu w nieskończoność... a wybierają ciągle tą broń nie ma np execute "wyjmij tą **** broń" tylko robią to na bierząco
druga sprawa mam cholerny problem z którymś ze skryptów bądź cokolwiek zbliżonego....
otóż...
co jakiś czas pada funkcja update i nie mam pojęcia jaki może być tego powód tak po prostu się nic nie odświeża łącznie z obiektem aktora... gra co najlepsze działa ale czasami wystarczy wyjść do menu głównego i crash...
spróbuję to jeszcze rozwiązać...
taki mały offtop mimo że może i być związany z drugim problemem.
zauważyliście że na nowszych systemach niż windows 7 stalkery działają do dupy?
w sensie dużo więcej z nich działa na starszych systemach lepiej niż na nowych
no niby logiczne bo były konstruowane na tamte systemy....
ale nie powinno być między nimi jakiejś zgodności?
----------
swoją drogą ostatnio stalkieła takiego jak ja wzięło na nfs-y
zainstalowałem sobie most wanted z 2005 roku i co dupa
okazuję się otóż że tam były jakieś dziwne zabezpieczenia które blokują gry...
a więc może coś jest jednak skopanego z samym silnikiem? (X-Ray Engine 1.5.10)
----
kolejny miniupdate
po tym jak zdobyliśmy wszystkie bazy wrogich frakcji po 12 h w grze występuje bug z tym że zapisujemy do pakietu za dużo
kolejna zatem rzecz do naprawy
-----
kolejny edit kolejny problem a zarazem jest to samo co w ostatnim edit...
otóż gdy przejmiemy całą zonę... mamy wyloty "! [LUA][ERROR] ERROR: You are saving too much"
przebudowałem markery zapisu i mamy o to taki wynik:
literka t na końcu oznacza że to jest początek zapisu...
pod spodem mamy load dif: (cyfra)
no i tu jest pies pogrzebany muszę przerobić strukturę zapisu tak jak znalazł to rozwiązanie kiedyś smoq
zapisywać do pliku gdzie jest dodatkowe info z zapisu ponieważ gdy.... "load dif" bądź "save dif" przekoroczy wartość 10240 nie może zapisać więcej do pakietu... niestety próba podniesienia tej wartości nic nie da.
także trochę roboty przede mną mimo że zaczynam praktycznie od nowa od jakiegoś czasu...
dodatek wcześniej w przejętych bazach handlarz źle działał ponieważ nie wywalał przedmiotów po czasie...
teraz jest na to rozwiązanie w postaci że jak sprzedamy jemu towar bądź coś od niego kupimy to podczas wyjścia z menu dialogowego(handlu) poinformuje on nas o tym że musi uzupełnić zapasy i upłynnić szmelc co jemu sprzedaliśmy i musimy zaczekać na innego członka frakcji.
także trzymajcie kciuki ponieważ teraz to ostra jazda bez trzymanki... no bo tak(tm)
w sensie.... pakiety od sim_faction są podzielone na trzy różne części wystarczy w logu zobaczyć.
-----------
upd: dawno mnie tutaj nie było z modem też ciężko coś ruszyć przez problemy w życiu u zwyczajny brak chęci.
nic się nie zmieniło nie wiem jak to z pakietami rozwiązać... nie wiem zwyczajnie jak zrobić to by pakiet nie przekraczał danych. do plików zapisu TFW nie da rady zrobić bo skrypty od sim_faction startują nawet przed samym aktorem a to nad nim jest wykonywane dodatkowy zapis jaki wykonał nam smoq.
jeszcze jakby dało radę odczytać w jakiś sposób nazwę zapisu jaki się wykonuje było by gicio bo mógłbym zrobić tak że to również będzie w odpowiedni sposób zapisywane ale nie mam do tego głowy i pomysłów.
jeśli na forum znajduję się osoba co umie w pakiety itd to zapraszam do kontaktu może wspólnymi siłami zrobimy co należy.
jak na razie was wszystkich pozdrawiam i przepraszam za niepowodzenie