smoq2 napisał(a):Wielu z graczy stalkera zauważyło "telepatię" między członkami atakowanego oddziału.
Zabiło się z broni z tłumikiem dźwięku jednego, najbardziej wysuniętego wartownika, który zresztą był niewidoczny dla kumpli - bam, wszyscy wylatują z budynków i (co najgorsze) od razu atakują moją kryjówkę.
Ten błąd zauważyłem również w TFW, w kilku różnych sytuacjach - ataku w terenie zabudowanym (np. Stacja pojazdów/Parking), ataku dobrze ufortyfikowany posterunek (np. Posterunek pod mostem) i w krzakach. Niby drobne gówno, ale jest to niczym kamyczek w bucie lub, jak kto woli, ziarnko piasku w prezerwatywie
Da się to zmienić, jednak wielkim nakładem pracy. Trzeba by napisać cały moduł AI, ba! Cały system, który by pełnił rolę "managera" walki w ukryciu. Chcę to zrobić, jednak brakuje mi dwóch bardzo ważnych wartości - poziomu oświetlenia gracza (czy poziomu oświetlenia NPC ogółem), oraz głośności dźwięku wydawanego przez gracza (choć na to mam już rozwiązanie). GSC nie wyeksportowało funkcji do silnika skryptów, który by zwracał taką wartość.
Dlatego nie ma sensu w to bardziej ingerować, bo żaden system nie będzie nawet w połowie tak dobry, jak w innych nowoczesnych grach.
Wydaje mi się, że każda z trzech oryginalnych odpowiedzi, ma stopień prawdopodobieństwa. Odpowiedź pierwsza ma największe szanse na pojawienie się, a trzecia na najmniejsze. Taką sobie teorię utworzyłem, gdy dopisywałem nowe dialogi, i przeglądając oryginalne, zorientowałem się, że niektórych odpowiedzi, w ogóle nie widziałem podczas mojej gry, a te odpowiedzi, które były podane jako pierwsze, zazwyczaj się u mnie pojawiały. Mam rację ?
Wiem, że to może się wydawać absurdalne, ale czy nie dałoby się pokopiować tych fukcji ze Skyrima czy innego Crysisa i po prostu wartości zmiennych/constantów pozmieniać? Chodzi mi o podpięcie jakiegoś skryptu z innej gry.
W Cieniu Czarnobyla i CoP'ie było takie coś, jak głośność postaci i czy pozostaje niezauważona.
A co do tych level changerów, to nie możesz dać jakiegoś czarnego pudełka w tym spacejumperze (?), w które by się łbem wpadało? Albo żeby zrealizowało jakąś funkcję, która wyświetli choćby obrazek startu ładowania.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości