Bardzo długie wczytywanie

Kim jesteśmy? Dokąd idziemy? Jaki w tym cel? Zadawał sobie w duchu te pytania. Tak, był pijany.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Bardzo długie wczytywanie

Postprzez Duchovny w 24 Cze 2010, 14:11

Witam. Otóż mój problem wygląda tak. Wszystko ładnie śmiga, po instalacji włączam grę, następnie klikam nowa gra i gra wczytuje się ok. 15-20min. Tak samo wygląda sytuacja przy wczytywaniu wcześniej zapisanej gry. Jest to strasznie frustrujące...

Komp na wszelki wypadek:
Windows 7 32bit
amd athlon 64 x2 dual core 4200+ 2.21Ghz
GF 9800GTX+ 512mb
2Gb RAM
Duchovny
Kot

Dołączenie: 24 Cze 2010, 14:03
Ostatnio był: 26 Cze 2010, 09:52
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Bardzo długie wczytywanie

Postprzez Nyguz w 24 Cze 2010, 15:56

W sumie na tym sprzęcie problemów być nie powinno, chociaż procesor trochę grafikę hamuje. Gra patchowana? Najnowsze sterowniki do podzespołów? Orginał? :wink:
CPU: i7 7700 GPU: Gigabyte RTX2060 Super RAM: 16GB DDR4 PSU: Be-Quiet 750W
Ludzie wierzą w to, że system zmieni sytuację w miastach... kiedyś wierzyli, że Ziemia jest płaska.
Awatar użytkownika
Nyguz
Weteran

Dołączenie: 26 Mar 2010, 13:52
Ostatnio był: 25 Cze 2021, 00:49
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 112

Postprzez djcycu w 24 Cze 2010, 16:59

A co ma oryginał czy pirat do prędkości wczytywania? Posprzątaj sobie system w razie czego bo może masz syf... Wtedy to wszystko będzie spowalniac. A Stalker jest grą bardzo wymagającą podczas wczytywania.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Ktoss w 24 Cze 2010, 18:22

Podepnę się do tematu żeby niepotrzebnego syfu na forum nie robić :)

Podobnie jak u Duchovnego, SCS mi się dosyć długo wczytuje. Co prawda nie są to takie czasy jak podane w poście wyżej(15-20min) ale jest to lekko irytującje. Zauważyłem że w trakcie ładowania, czy to ogólne ładowanie gry czy też ładowanie pomiędzy strefami, uruchamia się dvd i dosyć porządnie "mieli" to co na płycie się znajduje... W sumie zastanawiałem się czy np. crackowanie nie przyspieszyło by ładowania gry(chodzi mi o cracki "no-cd", bo nie wszystkie tak działają :P )? W sumie skoro mam oryginał gry(a nawet całej serii :E ) to nie widzi mi się crackowanie co chwilę, jak tylko pokaże się nowy patch.

Jeszcze jedno pytanie - czy ustawienie wyższych detali powoduje, że gra się dłużej wczytuje? :P
Ostatnio edytowany przez caleb59, 24 Cze 2010, 18:34, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Ktoss
Kot

Dołączenie: 24 Cze 2010, 18:05
Ostatnio był: 03 Lip 2010, 00:33
Ulubiona broń: TRs 301

Postprzez caleb59 w 24 Cze 2010, 18:35

Nie udzielamy porad i nie wspieramy crackowania, co do detali - naturalnie tak ale jeśli masz szybki PC nie powinieneś brać tego pod uwagę...
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: 08 Lis 2024, 00:20
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 672

Postprzez Ktoss w 24 Cze 2010, 18:48

mój pc
proc: core2quad Q6600
grafika: X3870 EAH top 512mb
ram: 4GB DDR2 1066mhz h-x
dysk: Segate 250, jakaś sata :P

Wydaje mi się, że spokojnie powinno pociągnąć grę na max detali, oraz powinno się szybko wczytywać, jednak tak nie jest :P Gry na full detali nie uruchomię bo się wywalała do windowsa(to na XP, teraz mam win7 więc sprawdzę czy tu ruszy), natomiast jak już wspominałem, ładowanie trwa dosyć długo - około 1-2 minut...

Rozumiem, że crackowanie jest "fe" ale skoro oryginał jest(patchowany do ostatniej możliwej wersji) to chyba mogę sobie ułatwiać sprawę? :P Bo taki crack no-cd chyba przyspieszył by wczytywanie całej gry?

edit:
Właśnie sprawdziłem grę na win7 fatality gx (x64) i coś szybciej mi się wczytuje niż na XP, na full detalach z włączonym oświetleniem DX10 gra się nie wywaliła do windowsa, natomiast w zamian okropnie tnie :D
Awatar użytkownika
Ktoss
Kot

Postprzez djcycu w 24 Cze 2010, 19:03

O Jezu... Nic wam crackowanie nie da... Na dziś dzien to możliwe z 10 sekund (i tak dużo podałem) opóźnienia. Ludzie... System jest jak opona w samochodzie... Ulega zuźyciu... Nie ważne jak był zadbany i tak padnie. A te wasze cleanery którymi go czyscicie jeszcze bardziej go rozwalają. Co do detali na max i wywałkach do systemu to wina sprzętu. Sterowniki do aktualizacji albo jakiś inny test. Po dysku 250 sądzę że komp może mieć konflikt sprzętowy bo ktoś go tak złożył. Wujek miał taki właśnie problem i pomogło kiedy zmienił karte graficzną na lepszą. Po słowach "jakaś SATA" to mnie rozwaliłeś człowieku... SATA to typ dysku a raczej magistrali dzięki której się łączy z płytą główną. To trzeba znać! Komputer nie służy jedynie do gier to raz a dwa że aby zdiagnozować problemy trzeba coś wiedzieć (udzielam rady, po nikim nie jeżdżę). Zareagowałem tak a nie inaczej bo zauważysz nie raz jak jakiś koleś wypadnie z tekstem "mam kompa X i niewiem czy mi pujdzie". No to sory... Tu wystarczy poczytać... Powiem ci fajną ciekawostkę że czasem lepsze kompy mają gorsze osiągi od gorszych. Mój i kuzyna komp to przykład. Pomimo jego nowego systemu chodził koszmarnie gorzej od mojego. To zwykle wina źle dobranego sprzętu, nie wykluczam że u ciebie może być też zwis na systemie. O czym turczę od początku :) Sprawdź wszystko i zdaj relacje.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Ktoss w 24 Cze 2010, 19:32

Żesz w mordę, jaki bulwers padł :D

1. Pisząc "jakaś sata" chodziło mi o to że nie wiedziałem jaki typ dokładnie itd. Sprawdziłem właśnie, że jest to SATA z 8mb cache'u. Co do dysków typu SATA, to mam wrażenie, że typ określa a) połączenie(czy właśnie magistralę) b) szybkość dysku, czyli ile danych jest w stanie pochłonąć w ciągu sekundy(jeśli coś się mylę to mnie popraw...)
2. Testowałem sterowniki, starsze, nowsze itp - minimalne różnice w wydajności.
3. System mam zainstalowany na świeżo(Win7FatalityGX) i nie widzę wielkiej różnicy w porównaniu do poprzednio zainstalowanego Xp

i jeszcze pytanie - crakowanie NAM nic nie da? :P w temacie tylko ja o to pytałem a z ciekawości przeszukałem forum na szybko i nie widziałem tematu odnośnie crackowania gry w celu przyspieszenia ładowania... Co do zużywalności systemu, masz oczywiście rację nikt tego nie podważa. Niektóre dobrze dobrane oczyszczacze faktycznie przyspieszają system, pod warunkiem, że się wie co można usuwać.
I nigdy nie zdarzyło mi się zadawać pytań czy "gra pujdzie?" :P przecież na cholernym pudełku od gry stoi jak wół, na jakim sprzęcie gra się uruchomi i będzie chodzić. Dodatkowo zdarza mi się skorzystać z "system requirements lab".

ostatnie pytanie - jaki konflikt sprzętowy może tu występować? Jeśli coś przewidujesz powiedz, mogę dokładną specyfikację kompa wrzucić czy coś :D
Awatar użytkownika
Ktoss
Kot

Postprzez Nyguz w 24 Cze 2010, 19:42

Hym. Mój komputer jest sporo gorszy od Twojego, a jednak cień czarnobyla, czyste niebo chodziły na maxa 2 dx 9 (mam xp), natomiast zew prypeci hasał tylko na wysokich w 1280x960... Tak jak wypowiadał się kolega wyzej, to musi być wina systemu. I te programy w stylu ccleaner i odkurzacze to kloca dają :E Sam używam odkurzacza, ale uważam, że nic nie daje. Taki program usunie Ci 100 plików, a zainstaluje 200 więc jesteśmy do tyłu.

Wracając do temaTU. mUSISZ MIEĆ COŚ W SYSTEMIE, BO Twój KOMPUTER WIĘKSZEGO problemu nie powinien mieć ze stalkerami... Zdefragmentuj dysk, przeskanuj... Mówiłeś, że system jest świeżo zainstalowany... Pamiętaj. Nowszy, nie znaczy lepszy... :wink: A skoro łąduje ci się 1-2 minuty, to idealna przerwa na siku czy coś :E
Ludzie wierzą w to, że system zmieni sytuację w miastach... kiedyś wierzyli, że Ziemia jest płaska.
Awatar użytkownika
Nyguz
Weteran

Postprzez Ktoss w 24 Cze 2010, 19:52

wiem(a raczej przypuszczam) że jedynie grafika u mnie może stwarzać problemy, podobno część serii 3870 jest walnięta pod względem antyaliasingu i tego typu bajerów, jednak żadne testy(3dmarki i pochodne, różnego typu testy obciązające grafikę) nie wykazaly, żeby moja grafika była walnięta pod tym względem. Co prawda, wnętrzności kompa chyba mi się zbytnio nagrzewają(CPU 60*C, grafika max obciążona około 80*C, i co dziwne, w evereście płyta główna jest niby nagrzana do ~85*C).

Poki co, odpaliłem grę na maksymalnych detalach, z oświetleniem dynamicznym(tym podstawowym), rozdzielczość 1400x900 i początek śmigał bez zarzutów. Zaraz sprawdzę na save'ach z wysypiska.

Dodam jeszcze, że CCC czasami resetuje procesor graficzny bo ten przestaje odpowiadać :D
I ponawiam pytanie(poniekąd :P) - da się coś zrobić z tymi długimi wczytywaniami? :D
Awatar użytkownika
Ktoss
Kot

Postprzez Nyguz w 24 Cze 2010, 19:57

A wiesz czemu przestaje odpowiadać??? Za gorąco ma :D Jeżeli jakiś podzespół nie reaguje, tzn., że jest za gorąco, bądź napięcia ma złe (wina zasilacz). Teraz migusiem otwórz budę i powiedz mi, ile masz wentylatorów PRZYKRĘCONYCH DO OBUDOWY. Sciągnij program http://www.idg.pl/ftp/pc_9468/SensorsView.1.2.html i zrób screena. Zobaczymy co w trawie piszczy.
Awatar użytkownika
Nyguz
Weteran

Postprzez caleb59 w 24 Cze 2010, 20:02

Win7FatalityGX - a cóż to za modowane i przerabiane g*wno!? Może przez ten system masz problemy? Nie masz NORMALNEGO systemu operacyjnego, który nie jest poobcinany przez jakichś tępych pajaców żeby nie napisać gorszych słów? :E
Było tu kiedyś paru takich z modowanymi Windowsami XP i co się okazało - s*anie w banie - kombinacje alpejskie a winowajcą okazał się modowany system - zmień na oryginalny zwykły Windows 7 i nie cuduj facet...
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: 08 Lis 2024, 00:20
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 672

Następna

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości