Patch 1.5.10

Kim jesteśmy? Dokąd idziemy? Jaki w tym cel? Zadawał sobie w duchu te pytania. Tak, był pijany.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Patch 1.5.10

Postprzez Piromaniack w 14 Gru 2009, 12:41

Panowie, jakiś rok temu grałem przez krótki czas w pożyczone od znajomego Czyste Niebo, teraz w końcu nabyłem własny egzemplarz z zamiarem ukończenia gry. Wgrałem patche aż do najnowszego 1.5.10 i zauważyłem całkiem sporo różnic w stosunku do doświadczeń sprzed roku (o ile dobrze je pamiętam).

Opuściwszy obóz Czystego Nieba celem przejęcia kontroli nad Bagnami, nie miałem zbyt dużego pola do popisu - po niespełna minucie pojawił się komunikat, że osiągnięto dominację nad terenem przez CN i czas zaatakować bazę bandytów (park maszynowy). Pamiętam, że wcześniej sporo czasu mi zajęło, nim ten komunikat się wyświetlił, musiałem wystrzelać bandytów w różnych częściach mapy. Nawet dwukrotnie, bo jakiś bug z Przewodnikiem uniemożliwił mi wyjście z obszaru - zacząłem grać jeszcze raz. Więc i tym razem zacząłem grę od początku... I znów minęła niecała minuta od wyjścia z obozu CN, a ja usłyszałem przez radio, że czas zaatakować park maszynowy. Zauważyłem również w PDA, że pozostałe punkty zostały przejęte bez mojego udziału jak poprzednio. Mam poczucie, że pozbawiono mnie znacznej części gameplayu, a także niejasne wrażenie, iż baza bandytów, jaką zdobywałem przed rokiem, znajdowała się na północnym wschodzie, tuż obok drugiego wyjścia z obszaru, zaś park maszynowy był wyłącznie parkiem maszynowym. Czy ktoś może rozwiać tę wątpliwość? I co powinienem zrobić, by móc "normalnie" zdobywać teren? W opisanym przypadku zostaje mi do zdobycia tylko baza bandytów (park maszynowy) oraz południowe gospodarstwo. Chciałbym mieć poczucie, że "Szrama robi różnicę" i nieco sobie tam pograć.

Zastanawiające jest dla mnie także zjawisko emisji, czy raczej ich braku - w grze upłynęło pięć dni, a ja nie napotkałem nawet jednej (nie licząc jednej z filmiku oraz drugiej związanej z fabułą). Pamiętam, że wcześniej ukrywałem się przed nimi nieraz, nim opuściłem Kordon, teraz jestem w Wysypisku i emisji ani widu, ani słychu. Odbiegając nieco od tematu, w zdobywanie punktu kontrolnego w Kordonie też nie musiałem się zaangażować, gdyż stalkerzy bardzo szybko przejęli go sami. Paranoja... Zostawiając jednak tę sprawę - czy przy patchu 1.5.10 emisje rzeczywiście należą do takiej rzadkości, czy ja mam takie niecodzienne szczęście albo ich brak jest efektem buga?

Co do trzeciego zastrzeżenia nie mam do końca pewności - przejście do Baru na Wysypisku kontrolowane jest przez Wolność, a wydaje mi się, że była tam wcześniej Powinność. Przy pierwszym przekroczeniu pewnego punktu na mapie wyświetlał się bodajże nawet komunikat, iż proszą o wsparcie na checkpoincie, gdyż zbliża się do nich stado dzików. A może w tym przypadku coś pomyliłem i było to w Cieniu Czernobyla?

Będę serdecznie wdzięczny za rozwianie wątpliwości oraz poradę, co uczynić, by w Bagnie spędzić jednak trochę czasu na walce z bandytami. Jakie jest Wasze zdanie nt. wersji 1.5.10 gry odnośnie przejścia wątku fabularnego - powinienem może downgrade'ować do którejś z wcześniejszych wersji i zacząć grę od początku?
Piromaniack
Kot

Dołączenie: 05 Lut 2009, 05:09
Ostatnio był: 15 Gru 2009, 19:17
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Patch 1.5.10

Postprzez szymczak1503 w 14 Gru 2009, 16:01

Tez miałem ten problem z misja ze odrazu musze zaatakowac bandytów
szymczak1503
Kot

Dołączenie: 24 Paź 2009, 20:11
Ostatnio był: 21 Gru 2010, 21:09
Ulubiona broń: --

Postprzez kemi w 18 Gru 2009, 12:41

Powiem tak...mysle, ze nie bedziesz w pozniejszym okresie gry nazekal na brak zajecia:). Chodzi o to ze wojny frakcji trwaja i trwaja i zawsze trwac beda i nawet jesli raz czy dwa razy nic nie robiac cos zdobedziesz to i tak za jakis czas twoja frakcja wezmie cie na pomoc przy obronie czegos tam...wiec mysle ze szrama will make a difference;).

Co do emisji to na pocatku tez mialem je bardzo zadko a ostatnio o dziwo zdazaja mi sie coraz czesciej. Wiec wydaje mi sie ze ich czestotliwosc jest generowana losowo ( przy okazji moim zdaniem to fajny efekt i dodaje wiecej klimatu grze).

Gram na patchu 1.5.10 od poczatku i mialem bardzo malo (o ile wogole) bledow/bugow itp. Na pewno są jakies "braki" i niedorobki, ale przegladajac to forum od jakiegos juz czasu widze, ze ci, ktorzy grali na "nizszych" wersjach patcha mieli ich duuuuuuuzo wiecej pozno bo pozno, ale "programerzy" co nieco poprawili.
Baba to stworzenie Boże więc powinna stać w oborze,
lecz ze względu na kształt dupy,
chłop wziął babę do chałupy.
Awatar użytkownika
kemi
Kot

Dołączenie: 18 Gru 2009, 11:57
Ostatnio był: 10 Lut 2010, 18:01
Ulubiona broń: TRs 301

Postprzez apg2312 w 18 Gru 2009, 20:32

Piromaniack napisał(a):Co do trzeciego zastrzeżenia nie mam do końca pewności - przejście do Baru na Wysypisku kontrolowane jest przez Wolność, a wydaje mi się, że była tam wcześniej Powinność. Przy pierwszym przekroczeniu pewnego punktu na mapie wyświetlał się bodajże nawet komunikat, iż proszą o wsparcie na checkpoincie, gdyż zbliża się do nich stado dzików. A może w tym przypadku coś pomyliłem i było to w Cieniu Czernobyla?

Dokładnie, pomyliło Ci się z Cieniem Czernobyla. W Clear Sky nie ma w ogóle lokalizacji Bar.
I have no right to ask this of any of you... but will you follow me...one last time ?
Awatar użytkownika
apg2312
Tropiciel

Dołączenie: 28 Wrz 2009, 21:41
Ostatnio był: 18 Wrz 2019, 08:49
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 76

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: svt08 oraz 24 gości