przez Piromaniack w 14 Gru 2009, 12:41
Panowie, jakiś rok temu grałem przez krótki czas w pożyczone od znajomego Czyste Niebo, teraz w końcu nabyłem własny egzemplarz z zamiarem ukończenia gry. Wgrałem patche aż do najnowszego 1.5.10 i zauważyłem całkiem sporo różnic w stosunku do doświadczeń sprzed roku (o ile dobrze je pamiętam).
Opuściwszy obóz Czystego Nieba celem przejęcia kontroli nad Bagnami, nie miałem zbyt dużego pola do popisu - po niespełna minucie pojawił się komunikat, że osiągnięto dominację nad terenem przez CN i czas zaatakować bazę bandytów (park maszynowy). Pamiętam, że wcześniej sporo czasu mi zajęło, nim ten komunikat się wyświetlił, musiałem wystrzelać bandytów w różnych częściach mapy. Nawet dwukrotnie, bo jakiś bug z Przewodnikiem uniemożliwił mi wyjście z obszaru - zacząłem grać jeszcze raz. Więc i tym razem zacząłem grę od początku... I znów minęła niecała minuta od wyjścia z obozu CN, a ja usłyszałem przez radio, że czas zaatakować park maszynowy. Zauważyłem również w PDA, że pozostałe punkty zostały przejęte bez mojego udziału jak poprzednio. Mam poczucie, że pozbawiono mnie znacznej części gameplayu, a także niejasne wrażenie, iż baza bandytów, jaką zdobywałem przed rokiem, znajdowała się na północnym wschodzie, tuż obok drugiego wyjścia z obszaru, zaś park maszynowy był wyłącznie parkiem maszynowym. Czy ktoś może rozwiać tę wątpliwość? I co powinienem zrobić, by móc "normalnie" zdobywać teren? W opisanym przypadku zostaje mi do zdobycia tylko baza bandytów (park maszynowy) oraz południowe gospodarstwo. Chciałbym mieć poczucie, że "Szrama robi różnicę" i nieco sobie tam pograć.
Zastanawiające jest dla mnie także zjawisko emisji, czy raczej ich braku - w grze upłynęło pięć dni, a ja nie napotkałem nawet jednej (nie licząc jednej z filmiku oraz drugiej związanej z fabułą). Pamiętam, że wcześniej ukrywałem się przed nimi nieraz, nim opuściłem Kordon, teraz jestem w Wysypisku i emisji ani widu, ani słychu. Odbiegając nieco od tematu, w zdobywanie punktu kontrolnego w Kordonie też nie musiałem się zaangażować, gdyż stalkerzy bardzo szybko przejęli go sami. Paranoja... Zostawiając jednak tę sprawę - czy przy patchu 1.5.10 emisje rzeczywiście należą do takiej rzadkości, czy ja mam takie niecodzienne szczęście albo ich brak jest efektem buga?
Co do trzeciego zastrzeżenia nie mam do końca pewności - przejście do Baru na Wysypisku kontrolowane jest przez Wolność, a wydaje mi się, że była tam wcześniej Powinność. Przy pierwszym przekroczeniu pewnego punktu na mapie wyświetlał się bodajże nawet komunikat, iż proszą o wsparcie na checkpoincie, gdyż zbliża się do nich stado dzików. A może w tym przypadku coś pomyliłem i było to w Cieniu Czernobyla?
Będę serdecznie wdzięczny za rozwianie wątpliwości oraz poradę, co uczynić, by w Bagnie spędzić jednak trochę czasu na walce z bandytami. Jakie jest Wasze zdanie nt. wersji 1.5.10 gry odnośnie przejścia wątku fabularnego - powinienem może downgrade'ować do którejś z wcześniejszych wersji i zacząć grę od początku?