Wydajnosć.

Kim jesteśmy? Dokąd idziemy? Jaki w tym cel? Zadawał sobie w duchu te pytania. Tak, był pijany.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Wydajnosć.

Postprzez Sipso w 11 Wrz 2008, 14:01

Od razu z góry przepraszam za brak polskich znaków. Mam angielską Vistę z Kanady.

Mam problem z Czystym Niebem. Gra powinna chodzić na najwyższych ustawieniach graficznych z DX10. Mój sprzęt:
Procesor: Intel Core2 Quad Q6600 2.40
Pamięć: 4 GB RAM
Karta graficzna: GeForce 8800 GT (BFG Tech) 512

Gra zacina się nawet na DX9 nie działa najlepiej. Ilosć FPSów spada również wraz z zwiększeniem rozdzielczosci (mam 22" monitor i inne gry odpalam z rodzielczoscią ~1600x1200).

Gra nie patchowana (czekam na polskiego patcha).

DirectX najnowszy, sterowniki do GF 177 BETA.
Awatar użytkownika
Sipso
Stalker

Dołączenie: 10 Wrz 2008, 14:59
Ostatnio był: 02 Kwi 2010, 21:25
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Lightened IL 86
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Wydajnosć.

Postprzez boracki08 w 11 Wrz 2008, 14:21

Witaj w klubie !!
Raczej większość "szczęsliwych" posiadaczy tak ma.
nie pozostaje nic innego niż czekać na patcha i to najlepiej następnego, bo ten 1.5.0.1 to G... daje pod tym względem ( sadząc po tym co się dzieje po zainstalowaniu wersji angielskiej)
no i oczywiście trzeba zaczynać grę od nowa - po doświadczeniach z SoC mogli debile zatrudnić kogoś z konkurencji, kto zrobił by im patcha na którym sejwy działają.
boracki08
Kot

Dołączenie: 09 Wrz 2008, 15:49
Ostatnio był: 30 Paź 2008, 16:18
Ulubiona broń: Sniper Obokan

Postprzez freakXP w 12 Wrz 2008, 02:06

Mam podobny sprzęt, tylko że dwa jajka podkręcone; twój tok myślenia, cyt.:

Gra powinna chodzić na najwyższych ustawieniach graficznych

... jest błędny, zważywszy na to, że gra ma lepszy model oświetlenia od Crysisa i porównywalną całą resztę. Na patchu 1.5.04 jest problem nawet w 1280x1024 (podczas wschodów słońca - spada drastycznie ilość FPSów, nawet o 40), a ty gadasz o 1600x1200. Oczywiście jakbyś miał co najmniej GF 8800 GTX (koniecznie NVidię, nie żaden odpowiednik - gra działa "dobrze" tylko na GF) to by była inna para kaloszy. Tu wszystko rozbija się właśnie o karty graficzne, RAM akurat jest tani jak barszcz, a klocek starczy jakiś bylejaki dwurdzeniowy Intela czy AMD (oczywiście Intel lepszy).

Pozdrawiam
freakXP
Kot

Dołączenie: 11 Wrz 2008, 01:11
Ostatnio był: 19 Sty 2020, 17:55
Frakcja: Zombie
Ulubiona broń: --

Postprzez Pogan w 12 Wrz 2008, 06:53

Tu się nie zgodzę że działa dobrze tylko n GF u mnie płynnie działa w rozszerzonym FDL w 1280x1024 na Radeon HD 3870
Image
Pogan
Stalker

Dołączenie: 29 Sty 2008, 21:22
Ostatnio był: 12 Lut 2021, 02:24
Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Obokan

Postprzez freakXP w 12 Wrz 2008, 12:08

Chodzi o max ustawienia - powiedz, ile masz klatek przy wschodzie słońca gdy wszystkie suwaki masz przestawione w prawo (bez AA) i wchodzisz na dach budynku, w którym się na początku przygody obudziłeś odwrócony w stronę bazy Czystego Nieba; to jest chyba jedna z najbardziej od sprzętu wymagających lokacji w grze. Zmierz jakimś programem, nie organoleptycznie ;). Jak ci nie spada poniżej 24 kl/s przy wspomnianych detalach i rozdziałce 1280x1024 na tej karcie (odpowiednikiem którego jest chyba 8800 GT wersja z GDDR4), to chylę głowę i odszczekuję to co napisałem (każdy się może mylić :D).

Tak czy siak zawsze można próbować coś zmienić - instalując najnowsze sterowniki; albo wersje zoptymalizowane najnowszych sterowników (np. NGO); ustawiając w opcjach sterownika optymalizację filtrowania tekstur (są trzy); wyłączając antywirusa i firewalla podczas sesji gry; instalując poprawki do systemu; instalując grę na najszybszym dysku - najlepiej macierzy SATA2 na osobnym kontrolerze (który kosztuje tyle, co 500GB dysk); kręcąc procesor główny (poradnik na eGieldzie dla CPU opartych na rdzeniu C2D); czy po prostu ciąć zbędne detale ustawiając ich jakość z 'Maksymalne' na 'Wysokie'. Gra dostaje kopa jak się jej zmniejszy rozdzielczość, na 1024 można grać płynnie na max. No chyba, że masz LCD, to wtedy współczuję Tobie i sobie ;).

Jeszcze coś - do podstawki był mod bodajże float32 który poprawiał znacznie wydajność w grze. Być może do Sc też już wyszedł podobny.
freakXP
Kot

Postprzez sethiss w 12 Wrz 2008, 12:44

niestety jak na razi nic takiego nie ma :( ale trza sledzic filefronta. :P btw: zaraz zmierze frapsem FPSy - na radku 3870x2 :P wwzystko max procz AA :]
sethiss
Kot

Dołączenie: 12 Wrz 2008, 12:20
Ostatnio był: 01 Paź 2008, 09:20
Ulubiona broń: Big Ben

Postprzez Sipso w 12 Wrz 2008, 13:56

freakXP napisał(a):Mam podobny sprzęt, tylko że dwa jajka podkręcone; twój tok myślenia, cyt.:

Gra powinna chodzić na najwyższych ustawieniach graficznych

... jest błędny, zważywszy na to, że gra ma lepszy model oświetlenia od Crysisa i porównywalną całą resztę. Na patchu 1.5.04 jest problem nawet w 1280x1024 (podczas wschodów słońca - spada drastycznie ilość FPSów, nawet o 40), a ty gadasz o 1600x1200. Oczywiście jakbyś miał co najmniej GF 8800 GTX (koniecznie NVidię, nie żaden odpowiednik - gra działa "dobrze" tylko na GF) to by była inna para kaloszy. Tu wszystko rozbija się właśnie o karty graficzne, RAM akurat jest tani jak barszcz, a klocek starczy jakiś bylejaki dwurdzeniowy Intela czy AMD (oczywiście Intel lepszy).

Pozdrawiam

Cóż, twierdzę, że gra powinna tak chodzić gdyż Cień Czarnobyla nie stawia żadnych oporów z paskami od opcji graficznych na full. A widziałem wymagania Czystego Nieba i sądziłem, że chodzić będzie bez problemu na DX9, bo o DX10 wiedziałem, że będą problemy.
Ale mimo wszystko gra (DX9) z wszystkim powyłączanym nie działa poprawnie.

Teraz delektuję się grą na statyku. To jest ten stary Oblivion Lost...
Awatar użytkownika
Sipso
Stalker

Dołączenie: 10 Wrz 2008, 14:59
Ostatnio był: 02 Kwi 2010, 21:25
Frakcja: Samotnicy

Postprzez Witq w 12 Wrz 2008, 16:10

Czy ktoś jeszcze może zauważył że gra nie wyciąga pełnej mocy z procków dwujajowych? Tzn mam Athlona 64 X2 4200+ i gdy podczas gry sprawdzam w programie SpeedFan lub w menadżerze zadań to maksymalne obciążenie całego CPU wynosi nie więcej jak 50%. Raz na jednym rdzeniu jest więcej a raz na drugim ale nigdy więcej jak 50% łącznie. Sądze że to jest przyczyną małej wydajności względem SoC. Gra nie jest dobrze zoptymalizowana pod takie procesory. Oczywiście mam stery do procesora oraz "AMD Dual Core Optimizer" i na innych grach ciągnie więcej jak 50%. Sprawdźcie jak jest u was.
Awatar użytkownika
Witq
Kot

Dołączenie: 04 Cze 2008, 21:36
Ostatnio był: 23 Gru 2014, 20:40
Miejscowość: Opole
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 5

Postprzez Priest w 12 Wrz 2008, 16:26

Zależy od części... ja mam 8800GTX a mam ram 2.5 i czasem zatnie na d9...
w moim przypadku istotne jest dokupienie jeszcze pół 1giga,albo najlepiej 1g
-W imię Boga skurw****u!
sK. - stalkerKingz.
Image
Awatar użytkownika
Priest
Kot

Dołączenie: 09 Wrz 2008, 01:09
Ostatnio był: 30 Maj 2014, 17:07
Frakcja: Powinność

Postprzez bufi w 12 Wrz 2008, 18:41

Priest napisał(a):Zależy od części... ja mam 8800GTX a mam ram 2.5 i czasem zatnie na d9...
w moim przypadku istotne jest dokupienie jeszcze pół 1giga,albo najlepiej 1g

Ja mam 4GB i wcale lepiej nie jest. Już Crysis chodził dużo lepiej na max. detalach.
Serio.

Pozdrawiam
Image
Awatar użytkownika
bufi
Stalker

Dołączenie: 21 Kwi 2008, 17:11
Ostatnio był: 13 Mar 2016, 01:40

Postprzez Witq w 12 Wrz 2008, 19:28

Widze że nikt nie zrozumiał o co mi chodzi. Gra działa tak a nie inaczej bo najprawdopodobniej jest źle przystosowana do procesorów dwurdzeniowych. Wydajność w grach to nie jak się większości wydaje zależna od karty graficznej. Karta oblicza (narazie) tylko grafikę a całą resztę robi procesor. Jeśli procek daje ciała to framerate leci na głowę mimo wypasionej karty. Gra wyraźnie zwalnia mi w miejscach gdzie jest dużo postaci naraz, czyli mała moc obliczeniowa procesora. Mój procesor spełnia wymagania podane przez producenta, a nawet go podkręcam o 400Mhz więcej ale to niewiele daje. I jak ma być gra płynna w "takich momentach" jeśli bierze tylko 50% mocy z procesora. W tym cały problem. Ciekawe czy ten nowy patch to poprawia. Mówię coś jest nie tak z obsługą procesora. Taki Assassin's Creed śmigał na 100% mocy procesora i było to widać, ponad 50 postaci na ekranie a gra chodzi >35FPS.

:idea: Może na prockach Intela jest inaczej. Niech się wypowie ktoś kto ma Core 2 Duo (i niech sprawdzi obciążenie procesora podczas gry).
Awatar użytkownika
Witq
Kot

Dołączenie: 04 Cze 2008, 21:36
Ostatnio był: 23 Gru 2014, 20:40
Miejscowość: Opole
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 5

Postprzez freakXP w 13 Wrz 2008, 12:42

U mnie na dwujajkowym Allendale działa tak - pierwszy rdzeń 100%, drugi 2-5%. Koligacja jest na oba rdzenie. Przynajmniej mogę zwijać grę do paska i robić coś innego - wszystko chodzi w OSie tak jak powinno, tylko 1,8 giga wsiorbało :) .

Inna sprawa - zainstalowałem najnowsze stery od GF i widzę znaczącą poprawę, chociaż lagi podczas streamingu do pamięci kolejnych połaci mapy (gra się czasami zatrzymuje na 1 sek. - rzadko) się zdarzają (przy 4GB RAMi widocznych w XP 3,5GB - wiadomo 32bit)! Wszystko na 1.5.04.
freakXP
Kot

Następna

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości