Resetowanie się komputera

Kim jesteśmy? Dokąd idziemy? Jaki w tym cel? Zadawał sobie w duchu te pytania. Tak, był pijany.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Resetowanie się komputera

Postprzez Platfus w 26 Mar 2012, 11:29

Witam mam problem. Otóż gdy pogram z 10-15 minut mam taką zwieche i komputer mi się resetuje. Zaczyna mi się to dziać po długim czasie od zainstalowania gry, przez 1 miesiąc mogę normalnie grać a potem dupa. Przeważnie reinstalowałem grę ale teraz nie mogę bo nie mam płyty. Proszę o pomoc!
Platfus
Kot

Dołączenie: 31 Lip 2010, 15:17
Ostatnio był: 11 Maj 2019, 04:08
Miejscowość: Gdańsk
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Striker
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Resetowanie się komputera

Postprzez Kpuc w 26 Mar 2012, 12:17

Napisz co to za komputer (podzespoły)
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 28 Wrz 2024, 12:41
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 285

Postprzez classic w 26 Mar 2012, 12:31

Prawdopodobnie karta graficzna się grzeje, lub coś nie tak z pamięcią RAM ale obstawiałbym to pierwsze (dotknij zasilacz czy nie jest ciepły)
Awatar użytkownika
classic
Stalker

Dołączenie: 25 Mar 2012, 03:04
Ostatnio był: 16 Sty 2013, 23:20
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 8

Postprzez Platfus w 26 Mar 2012, 14:08

Wątpię żeby coś się grzało bo niedawno byłem w serwisie i on sprawdzał czy nic się nie grzeje i mówił że nic się nie działo z nim.

Mój sprzęt:
Procesor- Intel Core E8400 2x 3.0 ghz
Karta graficzna: Geforce 8600 gt
Ram: 2 GB
System: Windows XP SP3

Sterowniki są najnowsze.
Platfus
Kot

Postprzez Nyguz w 26 Mar 2012, 14:16

A zasilacz? Marka, moc?
CPU: i7 7700 GPU: Gigabyte RTX2060 Super RAM: 16GB DDR4 PSU: Be-Quiet 750W
Ludzie wierzą w to, że system zmieni sytuację w miastach... kiedyś wierzyli, że Ziemia jest płaska.
Awatar użytkownika
Nyguz
Weteran

Dołączenie: 26 Mar 2010, 13:52
Ostatnio był: 25 Cze 2021, 00:49
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 112

Postprzez MatrixSTR w 26 Mar 2012, 14:38

"Karta graficzna: Geforce 8600 gt" chłodzenie aktywne czy pasywne (ma wiatrak?)?
Awatar użytkownika
MatrixSTR
Modder

Dołączenie: 26 Maj 2009, 23:44
Ostatnio był: 08 Lis 2024, 17:19
Miejscowość: Gdzieś Daleko W Wielkopolsce
Frakcja: Wolność
Kozaki: 276

Postprzez Xen w 26 Mar 2012, 15:12

Być może wina płyty, zasilacza. Sprawdź kości ram tym http://www.programosy.pl/program,memtest.html przy okazji pobierz everest'a lub HTmonitor (http://www.programosy.pl/program,hwmonitor.html) i sprawdź temperatury.
Awatar użytkownika
Xen
Ekspert

Dołączenie: 13 Lut 2011, 12:34
Ostatnio był: 08 Sie 2024, 14:39
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: --
Kozaki: 116

Postprzez caleb59 w 26 Mar 2012, 22:29

To jak wszyscy bawią się we wróżkę to i ja...
Jeśli masz możliwość pożycz od kogoś inną kartę graficzną i sprawdź jak pracuje komputer - karty z serii GF 8xxx są awaryjne i podatne na tzw. "zimne luty", być może Twoja karta jest na wykończeniu...
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: 12 Lis 2024, 20:23
Kozaki: 672

Postprzez djcycu w 27 Mar 2012, 01:00

A ja zapytam: Masz jeszcze gwarancję? Byłeś w tym samym serwisie gdzie go kupiłeś? Jeżeli tak to nic dziwnego że ci stwierdzili brak awarii. Ja już po serwisach nie chodzę bo ostatnia naprawa skończyła się śmiercią mojego starego PC.

Ja ci postawię na przegrzewanie podzespołów. Skocz do BIOS'a albo ściągnij jakiś programik do pomiaru temperatury procesorów i chipsetów. Możliwe że karta albo procesor dostaje "gorączki". Nie ominął bym też sprawdzenia temperatury zasilacza. Po resecie po prostu od razu przyłóż rękę do tylnej części zasilacza. Jak się sparzysz to już wszystko będzie jasne. Przyczyną takiej awarii zasilacza głównie jest uszkodzenie chłodzenia. Wiatraczek po prostu chodzi zbyt ciężko co spowalnia jego pracę. Takie cudeńko miałem niecały rok temu.

Aha! Weź jeszcze mi powiedz czy przypadkiem w trakcie resetów nie widujesz niebieskiego obrazu zawalonego napisami? Tu by wtedy mogła być sprawa nieco inna bo dotyczyła by głównie pamięci.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen

Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Platfus.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Platfus w 27 Mar 2012, 10:53

Blue screen mi nie wywala po prostu reset idzie. Kompa składałem, nie kupowałem z serwisów. Odkryłem chyba przyczynę problemu, mam takie głupie biurko w którym jest miejsce na włożenie kompa i wydaje mi się że po prostu nie ma gdzie powietrze uchodzić ale nie jestem tego pewien. Zobaczę czy mi się nic nie przegrzewa.
Platfus
Kot

Postprzez walec w 27 Mar 2012, 12:18

Platfus napisał(a):Witam mam problem. Otóż gdy pogram z 10-15 minut mam taką zwieche i komputer mi się resetuje. Zaczyna mi się to dziać po długim czasie od zainstalowania gry, przez 1 miesiąc mogę normalnie grać a potem dupa. Przeważnie reinstalowałem grę ale teraz nie mogę bo nie mam płyty. Proszę o pomoc!

Piszesz ,że dzieje ci się tak podczas gry, miałem podobnie na starym kompie tylko resety zdarzały się nie tylko podczas grania ale np. otwierania poczty,oglądania filmów czy pracy w edytorach tekstu. Tak ni z gruchy ni z pietruchy. także tylko reset bez bluescreena.
Przemierzyłem wszystko: pamięć,dyski, płytę ,zasilacz ,zrobiłem update biosu do płyty głównej i ciągle to samo.

Rozwiązanie było trywialne: miałem zainstalowany firewall który gryzł się z avastem - to on powodował resety- po deinstalacji firewalla wszystko wróciło do normy.

Sprawdź oprogramowanie czy nic się nie gryzie.
Image
Awatar użytkownika
walec
Kot

Dołączenie: 11 Cze 2011, 02:48
Ostatnio był: 09 Sie 2021, 09:53
Miejscowość: Świętochłowice
Frakcja: Czyste Niebo
Kozaki: 14

Postprzez djcycu w 27 Mar 2012, 16:09

No a wszem i wobec mówili nie instalować więcej niż jednego programu antywirusowego... Po co ci był firewall skoro miałeś Avasta? :P Co do biurka o którym pisał kolega wyżej to ja mam zaledwie 8 cm wolnego miejsca na boku gdzie mam wywietrznik. Teoretycznie powinno się dziać tak że tyłem powietrze ujdzie no ale to jest stara zasada jeszcze z 486 :P Weź jakoś poratuj się w taki sposób że z boku obudowy wykręć tę tubę znad procesora co odprowadza czy tam doprowadza powietrze i możliwe że jakoś to pomoże. Winą może być przegrzewanie się procesora. Ale to bym musiał widzieć bo tak z gdybania ciężko mi wywnioskować. Kiedyś mój stary piec się tak przegrzewał gdy był zamknięty w paczce... Po kilku upgrade'ach z częściami od kuzynów którzy wywalali stare części komputer był tak zapchany że raczył wylotami non stop... Dopiero po wyjęciu flaków z paczki i opustoszeniu obudowy ograniczając się do płyty głównej zawitał u mnie spokój :) Lecz dziwnie to wyglądało kiedy komp był rozwalony po tekturowych podkładkach w szafie na której stał monitor :P
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Następna

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 28 gości