Wywala do Windowsa

Kim jesteśmy? Dokąd idziemy? Jaki w tym cel? Zadawał sobie w duchu te pytania. Tak, był pijany.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Wywala do Windowsa

Postprzez sakretsu w 08 Wrz 2010, 16:09

Witam wszystkich i bardzo proszę o pomoc.

Moje problemy z grą zaczęły się w Czerwonym Lesie, gdzie dostałem od Leśnika zadanie by zdobyć Kompas. Ruszyłem na bandytów, wystrzelałem tych przed kopalnią i podczas przeszukiwania zwłok gra wyrzuciła mnie bez żadnego ostrzeżenia czy komunikatu o błędzie do Windowsa. Myślę "ok, może za długo gram, dam sobie spokój". Następnego dnia naszła mnie ochota na dalsze zwiedzanie Zony, ale spotkała mnie identyczna sytuacja. Po wczytaniu gry nie musiałem nawet przeszukiwać ciał by zobaczyć pulpit. Zacząłem więc szperać w google'ach. Zgodnie z zaleceniami wczytałem starsze save'y. Pomogło! Moja radość nie trwała jednak zbyt długo. Ostrzeżony o nadchodzącej emisji zacząłem szukać schronienia. Usadowiony w chatce Leśnika czekałem aż skończy się odliczanie. Jedyne czego doczekałem to totalny zwiech gry. No nic, nie poddam się! Wczytałem save'a, zdobyłem Kompas, zaniosłem Leśnikowi, pobiegłem w stronę Magazynów Wojskowych, po drodze chciałem ograbić posterunek Powinności, pulpit. Wczytywanie. Pobiegłem do Magazynów, wczytywanie, pokonałem kilka metrów, pulpit. Gra stała się absolutnie niegrywalna! Co najgorsze, nie mam żadnego komunikatu o błędzie! Czuję się jak Don Kichot walczący z wiatrakami. Dosłownie. Przejrzałem dziesiątki for dyskusyjnych, zarówno legalnych jak i nie, przeczytałem setki postów, ale nikt nie był w stanie wskazać rozwiązania.

Posiadam STALKERA upatchowanego do wersji 1.5.10 w języku polskim. Nie wgrywałem żadnych modów.
Niedawno formatowałem komputer, pracuję na systemie operacyjnym Windows 7 Ultimate x86 i mam wgrane najnowsze sterowniki do wszystkiego.
Specyfikacja mojej maszyny to:
Laptop ASUS F3SG
procesor: Intel Pentium Dual CPU T3200 @ 2.00GHz
3GB RAM
karta graficzna: GeForce 9300M G
karta dźwiękowa zintegrowana z płytą główną

Znajdą się tacy, co powiedzą, że to wina gry na laptopie, ale już z góry uprzedzam taką odpowiedź: gram bez problemów na średnich detalach, dotąd nie miałem żadnych crashy czy innych problemów z grą.

Grę reinstallowałem kilkakrotnie, raz do innej lokacji niż poprzednio, wciąż działo się to samo.

Z mojego doświadczenia wynikającego z przeczytania ogromnej ilości postów, a także w celu zaoszczędzenia czasu na zadanie tego pytania i oczekiwania na odpowiedź, zaznaczam, że posiadam ORYGINALNĄ wersję gry.

BARDZO, ale to BARDZO proszę ludzi, którzy mają TEN SAM problem o wpisywanie się do tego wątku, a pozostałych albo o pomoc, albo o założenie WŁASNEGO tematu jeśli problem jest inny. Niestety ci ostatni są zmorą podobnych do mojego wątków. Ktoś opisuje problem, potrzebuje porady, a inni dopisują tylko własne dolegliwości, robi się syf i nikt nie otrzymuje pomocy, bo ciężko jest się połapać w takim rozgardiaszu, i ostatecznie nie wiadomo kto jej potrzebuje.

Ludzi wymądrzających się/poprawiających ortografię/offtopujących zapraszam odpowiednio na fora filozoficzne/fora ortograficzne/do przeznaczonego dla was działu.

Edit: Oto co znalazłem w logu:
Kod: Zaznacz wszystko
FATAL ERROR

[error]Expression    : fatal error
[error]Function      : CScriptEngine::lua_error
[error]File          : E:\priquel\sources\engine\xrServerEntities\script_engine.cpp
[error]Line          : 73
[error]Description   : <no expression>
[error]Arguments     : LUA error: ...r. - clear sky\gamedata\scripts\smart_terrain.script:29: attempt to index local 'npc_info' (a nil value)

stack trace:

Przy kolejnym podejściu po raz pierwszy wyskoczyło okienko bug trapa, jednak gra mi na tyle zwiesiła kompa, że jedyne co udało mi się wyciągnąć to ponższy screen:

Image

Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez sakretsu, 08 Wrz 2010, 17:23, edytowano w sumie 1 raz
It's not I am anti-social. I just don't like you.
sakretsu
Kot

Dołączenie: 08 Wrz 2010, 15:41
Ostatnio był: 12 Wrz 2010, 20:45
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Wywala do Windowsa

Postprzez tk21211 w 08 Wrz 2010, 16:28

Masz jakieś mody? Nie znam się na tym, ale podaj loga, wtedy inni obeznani w technicznych aspektach gry będą wiedzieli co i jak.
Awatar użytkownika
tk21211
Stalker

Dołączenie: 21 Mar 2010, 19:30
Ostatnio był: 03 Paź 2010, 17:44
Frakcja: Wolność
Kozaki: 1

Postprzez sakretsu w 08 Wrz 2010, 17:25

Jw. nie wgrywałem żadnych modów.
Dorzuciłem zawartość loga i screena (którego ledwo zrobiłem) z oknem bug trapa.
It's not I am anti-social. I just don't like you.
sakretsu
Kot

Dołączenie: 08 Wrz 2010, 15:41
Ostatnio był: 12 Wrz 2010, 20:45
Frakcja: Najemnicy

Postprzez Tobilp w 10 Wrz 2010, 16:59

Też mam ten problem. Patche nic nie pomogą.
Image
Awatar użytkownika
Tobilp
Kot

Dołączenie: 08 Lip 2009, 10:18
Ostatnio był: 15 Kwi 2012, 14:26
Miejscowość: Prypeć :)
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Akm 74/2U

Postprzez Stalker666pl w 10 Wrz 2010, 18:39

Smart terrain odpowiada za ścieżkę ruchu czegoś lub kogoś. Też to miałem jedynie GRA OD NOWA zadziała i nie próbuj innych sposobów bo i tak nic nie dadzą.

Uwagi moderatora:

możesz jeszcze spróbować wczytać sejwa z wcześniejszego levelu - Matrix
Bierz przykład z Rosjan, 40 stopni to dla nich nie mróz, 40 kilometrów to dla nich kawałeczek a 40% to nie wódka...
Masz pirata? Więc wystrzegaj się złotego i pomarańczowego koloru oraz mnie
:

bo na ciebie nakabluję :E
Awatar użytkownika
Stalker666pl
Kot

Dołączenie: 05 Cze 2010, 11:12
Ostatnio był: 20 Lis 2010, 10:41
Miejscowość: Kielce [czytać Kordon]
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: GP 37

Postprzez maks98 w 11 Wrz 2010, 14:49

mam ten sam problem tyko mi zaczeło sie to już w dolinie mroku
wczytałęm poprzedni zapis i bylo wszystko dobrze
po jakimś czasie ten sam problem pojawił się w jantarze, poprzedni save, wszystko działa
teraz jestem w czerwonym lesie i musze iść do leśnika i nagle pulpit

niestety nie wiem jak sobie z tym poradzic... :+:
Aszot-Patrz co tu mam!
Jar-Co tam masz Aszot?
Aszot-Przyjdź i zobacz!
Jar-Nie zaimponowałbyś tym nawet małej dziewczynce!
Aszot-Nie, ty przyjdź tutaj, ja coś Ci pokażę! A może mam wystawić żebyś widział!
Jar-Nie mam mikroskopu
Czechow-Ocipieliście obaj?! Fiuty se będziecie mierzyć!? Zamknijcie się obaj!!!
Awatar użytkownika
maks98
Kot

Dołączenie: 11 Wrz 2010, 14:40
Ostatnio był: 16 Mar 2012, 23:27
Miejscowość: Limańsk/Prypeć
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 2

Postprzez DamianoPL w 05 Sty 2011, 20:58

To po prostu wina silnika nic się nie da zrobić

DamianoPL
Wygnany z Zony

Dołączenie: 05 Sty 2011, 18:21
Ostatnio był: 23 Mar 2011, 09:22
Miejscowość: Prypeć
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 1

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości