Bardzo długie wczytywanie

Kim jesteśmy? Dokąd idziemy? Jaki w tym cel? Zadawał sobie w duchu te pytania. Tak, był pijany.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Re: Bardzo długie wczytywanie

Postprzez Nyguz w 24 Cze 2010, 20:05

O cholercia :facepalm: Nie zauważyłem, że jest to jakiś EDYTOWANY system... Gratuluję spostrzegawczości :wink: :wódka: . No tak. Najczęściej wina jest w nieoficjalnie robionym systemie... Niby ma działać lepiej, a działa... GORZEJ . Teoretycznie to właśnie może być główną przyczyną długiego ładowania. Ma syf w plikach systemowych i tnie całą resztę... :mad:
CPU: i7 7700 GPU: Gigabyte RTX2060 Super RAM: 16GB DDR4 PSU: Be-Quiet 750W
Ludzie wierzą w to, że system zmieni sytuację w miastach... kiedyś wierzyli, że Ziemia jest płaska.
Awatar użytkownika
Nyguz
Weteran

Dołączenie: 26 Mar 2010, 13:52
Ostatnio był: 25 Cze 2021, 00:49
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 112

Reklamy Google

Postprzez Ktoss w 24 Cze 2010, 20:43

Screen z HWmonitora(ten prog od Ciebie Nyguz wykrył tylko temperaturę na hdd :P)
Image
cholera, co to za temperatury te ponad 100*C??
W środku budy tylko jeden wentyl jest na panelu tylnym - 90x90mm i od razu piszę, WYCIĄGA powietrze na zewnątrz, dosyć niedawno czyściłem kompa i zmieniałem pastę termoprzewodzącą na grafice, z silikonowej na srebrną :D

System jest Ok, już jakiś czas sprawdzam przerabiane systemy i póki co, tylko jeden(speedxp2 nie chciał nowszych sterowników ATI instalować) miał jakieś wałki. W sumie sam na studiach się uczyłem systemy przerabiać, także mniej więcej wiem kiedy jest coś nie tak.
Awatar użytkownika
Ktoss
Kot

Dołączenie: 24 Cze 2010, 18:05
Ostatnio był: 03 Lip 2010, 00:33
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 0

Postprzez Nyguz w 24 Cze 2010, 20:53

Moja rada. Dokupu drugi wentylator 120mm, na przedni panel, żeby WDMUCHIWAŁ powietrze, zapewni to chłodzenie i przeciąg wew. budy. Zmień chłodzenie na procku. Ja używam CoolerMaster TX 3 i z 65 stopni zrobił mi 30 :E . Temperatura AUX, to jest dodatkowy czujnik, więc albo może to być zasilacz (sprawdź czy ciepły i podaj model) lub płyta główna. Jeżeli płyta to koniecznie musisz coś z tym zrobić, niestety nie wiem jak chłodzić płytę główną. :( Jeżeli zasilacz, to koniecznie wymień. KONIECZNIE, bo padający zasilacz lubi puścić sobie impuls ze 100 V, a w tedy pożegnaj się ze wszystkim co do niego podłączone.

Teoretycznie procesor powinien wytrzymać do 80 stopni, chociaż skróci to jego żywotność. I to bardzo! Chłodzenie jak się domyślam - Mało wydajny BOX. Ale nic nie zmieniaj, tylko dokup najpierw wentylator jaki napisałem wyżej na przód. Jeżeli Temperatury dalej takie będą... Niestety. Trza zakupić chłodzenie na procesor.

Podaj zasilacz. Bo może jakieś padło, które ma słabe linie napiecia i nie trzyma ich sztywno, dlatego też może padać system... :wink: I odkurz pożądnie komputer :D
Ostatnio edytowany przez Nyguz, 24 Cze 2010, 20:58, edytowano w sumie 1 raz
Ludzie wierzą w to, że system zmieni sytuację w miastach... kiedyś wierzyli, że Ziemia jest płaska.
Awatar użytkownika
Nyguz
Weteran

Postprzez djcycu w 24 Cze 2010, 20:54

No i wszystko jasne :) Widzisz... byłbym zapomniał... Jeśli masz syf w kompie (paczce) to będzie się przegrzewał. Ja mam tak bo niestety dom ogrzewam zwykłym piecem kaflowym. A za tym idzie sporo pyłów więc wiem. Grając np w NFS mam nieraz jakieś nieczystości a niekiedy kiedy stan jest już naprawdę krytyczny gra prawie zamarza po czym mi ją ładnie odcina i gra toczy się dalej :D NA to rada jest taka że odkręcamy pokrywę i odkurzaczem zasysamy pył który możemy wydmuchać sami :) Bez kitu, ja to stosuję i działa. Co do sprzętu i konfliktów to bardzo proste... Kiedyś wujek dał mi komputer do małego serwisu... Zainstalowałem mu Windows 98 bo XP po paru dniach siadał (lata kiedy Vista była projektem :D ) no i nawet nasz tytanowy 98 padł... Cóż... Daliśmy dziada na serwis a tam okazało się że kilka podzespołów się nieźle gryzie a dzięki temu wszystko siada. Problem tworzy taktowanie (nie pamiętam czy akurat tak się to nazywa) chodzi o MHz poszczególnych podzespołów. Jeśli procesor ma 800MHz i płyta główna też to grafika również powinna mieć taką wartość. Jeśli jest wyższa to pracuje ona wolniej a jeśli niższa to reszta zwalnia do tego poziomu. Problem dotyczy każdego podzespołu który zwalnia sam lub spowalnia pracę reszty. To powie ci każdy. Nawet sprzedawcy bo kiedy kupowałem lepszą kartę graficzną to koleś nawet mi gorszą zalecił aby nie przepłacić. Ostatecznie zrezygnowałem i zakupiłem kompa ze średniej półki który Stalkery ciągnie wyśmienicie:

AMD Dual Core 5800
2GB RAM
ASUS M2N-XE (Green Edition)
Ge Force 9800GT
Seagate 650GB

System musisz zmienić i to bez wątpienia. Nie pchaj się w jakieś przeróbki typu XP Speed bo ten system na przykład jest mega porażką (usunięte wszystko co potrzebne i niepotrzebne) on zawiera właściwie samo jądro systemu i jakieś inne potrzebne do działania rzeczy. Reszty niestety niet! Działanie na takim poziomie tylko stabilniejszym można osiągnącć samemu i ja sobie tak system ustawiam po każdej reinstalce. Dzięki temu świeżość systemu trwa dłużej :D Co do zasilaczy to w wieku 13 lat czyli 7 lat temu mojego kompa nawiedził grom z jasnego nieba kiedy to zasilacz dostał jakiejś awarii i procesor 2.4 + płyta główna ASUSA poszła na szmelc... Grafika, dźwiękówka i RAM również. Nie masz czasem restartów kompa? Bo mi tak objawiły się te problemy wtedy.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Ktoss w 24 Cze 2010, 21:13

Co do chłodzenia budy i proca, miałem zamiar zainwestować w jakieś wentyle i ten z proca wymienić(akurat wakacje, przerwa w studiach, można coś zarobić na PCta :D )
Z moim kompem bawię się już jakiś czas, zmieniałem nawet na mocnieszy zasilacz, bo podobno takie niestabilności karty wynikają czasem z braku mocy. Zmiana w sumie nie była jakaś znaczna - z chieftec'a 450W na 500W, tyle że przy tym mocniejszym odpiąłem nawet napędy, kartę dźwiękową i zbędne USB(przedni panel) i dalej dziwne restarty mnie gnębiły. Aktualnie planuję właśnie dowentylować budę i zmienić zasilacz na jakiś modularny 650W, chłodzenie na proca i zmienić grafikę na którąś z mocniejszych z serii GF 2xx.

djcycu - pisałem pod spodem że niedawno sprzątałem kompa, więc to nie to :P Taktowania na podzespołach chyba bardzo podobne są, takze akurat to nie powinno stwarzać problemów. Restartów od czasu zakupu nie było żadnych, nawet jak komp przy kaloryferze stał :D
Awatar użytkownika
Ktoss
Kot

Dołączenie: 24 Cze 2010, 18:05
Ostatnio był: 03 Lip 2010, 00:33
Ulubiona broń: TRs 301

Postprzez Nyguz w 24 Cze 2010, 21:19

Myślę, że odpowiednie chłodzenie budy... Zda egzamin i uwolni Cię od problemów temperatury. A wymiana systemu, od problemów w grze :E
Awatar użytkownika
Nyguz
Weteran

Postprzez Bambosz107 w 24 Cze 2010, 22:32

Aaa ludziska, ale biadolicie. Raz w miesiącu odpalcie defragmentację wszystkich partycji, co kilka dni odpalcie CCleaner, codziennie usuwajcie śmiecie i będzie hulać. Zainstalujcie sobie program Game Booster - darmowy - przyspieszy te wasze czasy ładowania.
Go Go Power Rangers!!
Awatar użytkownika
Bambosz107
Legenda

Dołączenie: 10 Maj 2009, 21:50
Ostatnio był: 15 Cze 2022, 20:42
Miejscowość: Tarnów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 87

Postprzez impulse_101 w 25 Cze 2010, 10:55

Przeciez to normalne ze taki zwykly moder w piwnicy potrafi lepiej odpicowac windows niz pracujaca nad nim kilka lat ekipa profesionalistow z M$ posiadajaca mln-owe naklady gotowki :E przeciez to logiczne prawda?

A tak na serio to zrob w ten sposob. Odpal stalkera w window mode i jednoczesnie wlacz menadzera + jakis program ktory monitoruje prace dysku (musi byc predkosc odczytu). Powinienes widziec jak stalker przy wczytywaniu powoli zapelnia RAM, zobacz przy okzaji jaka jest wartosc odczytu z dysku. Moze to jakos ulatwi diagnoze. Uwazam jednak ze na 90% jest to wina softa (na szczescie).
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Duchovny w 25 Cze 2010, 11:21

Widzę że troszkę rozwinął się temat :D aaa wracając do sedna... Ten 'syf' na dysku to być może jedyna rzecz jaką pominąłem :) patch jest najnowszy ofc. Zobaczymy czy 'odkurzanie' pomoże :)
Duchovny
Kot

Dołączenie: 24 Cze 2010, 14:03
Ostatnio był: 26 Cze 2010, 09:52
Ulubiona broń: Akm 74/2U

Postprzez djcycu w 25 Cze 2010, 11:56

Bambosz107 napisał(a):Aaa ludziska, ale biadolicie. Raz w miesiącu odpalcie defragmentację wszystkich partycji, co kilka dni odpalcie CCleaner, codziennie usuwajcie śmiecie i będzie hulać. Zainstalujcie sobie program Game Booster - darmowy - przyspieszy te wasze czasy ładowania.

Defragmentacja owszem... Co miesiąc można ale programy CCleaner bym odpuścił jak i te Boostery. A to dlatego że booster zwalnia pamięć ram oczyszczając ja czesem z potrzebnych jeszcze informacji i tak samo z procesami. Skąd autorzy wiedzą co mamy zainstalowane? Aaaa... Tu łapiemy problem za nogi. CCleaner też jest dobry ananas. Rozpieprza system w momencie. Nawet nie wiecie ile rzeczy idzie się walić w takich programach. Ja tam wolę dać START>URUCHOM piszę regedit i w miarę wiadomości co już mam odinstalowane usuwam ręcznie to co już nie jest potrzebne. Potem uruchamiam msconfig i robię to samo. Od razu lepsza kultura pracy. Ale ważne by nie przesadzic. Wiedzcie również że im więcej bajerów i głupich programów tym gorsza wydajność. Instalowanie tylko niezbędnego oprogramowania zapewnia najlepszą stabilność i wydajność. Nie kiedy nawet inne programy powodują złą pracę gier albo innych programów. Stąd nie raz dziwne bugi.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez impulse_101 w 25 Cze 2010, 12:59

Przeciez w CCleaner jest podglad wynikow ze skanu i mozesz odhaczyc te co do ktorych masz jakies watpliwosci ...nikt nie kaze kilkac na slepo fix :wink:
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez djcycu w 25 Cze 2010, 13:36

Ja i tak temu programowi już nie zaufam nigdy bo raz tak mi system załatwił że go tylko o kant **** potrzaskać :D

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

PoprzedniaNastępna

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości