Stary laptop, a działanie ClearSky.

Kim jesteśmy? Dokąd idziemy? Jaki w tym cel? Zadawał sobie w duchu te pytania. Tak, był pijany.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Re: Stary laptop, a działanie ClearSky.

Postprzez matig19900 w 26 Gru 2010, 16:56

tak, w cienia grałem na niskich i mi ładnie chodził, w zew też chodził mi na niskich detalach i też sobie radził bez problemu
w panelu kontrolnym nvidii na lapku jest wykaz gier, które obskakuje. i jest SOC na nim :)
...vim vi repellere licet...

matig19900
Wygnany z Zony

Dołączenie: 19 Gru 2010, 12:42
Ostatnio był: 03 Kwi 2013, 21:21
Miejscowość: ostrowiec św.
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 20

Reklamy Google

Postprzez Nyguz w 26 Gru 2010, 17:06

To przykro mi. W CS nie pograsz. Z całej trójki to on najgorzej wpiernicza zasoby. Skoro Zew na niskich ładnie śmigał, to już raCZEJ WINA sprzętu. Ale Cień czarnobyla na niskich?? :-/ Powinien na srednich hasać.

Tak czy siak, zmień tylko kartę graficzną i pograsz sobie. :wink: Skoro zew chodzi, to od procesora się odczepię, mógłby być lepszy, ale na CS proc wystarczy. Wina grafiki wg mnie. :(
CPU: i7 7700 GPU: Gigabyte RTX2060 Super RAM: 16GB DDR4 PSU: Be-Quiet 750W
Ludzie wierzą w to, że system zmieni sytuację w miastach... kiedyś wierzyli, że Ziemia jest płaska.

Za ten post Nyguz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive matig19900.
Awatar użytkownika
Nyguz
Weteran

Dołączenie: 26 Mar 2010, 13:52
Ostatnio był: 25 Cze 2021, 00:49
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 112

Postprzez matig19900 w 26 Gru 2010, 17:09

ale w SOC gram 1024x760 ;)
a zew miałem ustawiony na 800x600
dzięki wielkie za pomoc, i najwyżej będę szukać jakiejś karty do niego. może sie uda ;)
masz tu w nagrodę odemnie :wódka: ;)

Za ten post matig19900 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Nyguz.

matig19900
Wygnany z Zony

Postprzez Bambosz107 w 27 Gru 2010, 00:22

MW2 nie ma co ze Stalkerem porównywać, to zupełna inna mechanika gry. Tam wszystko jest zaplanowane, zero "freeplay'u", misji pobocznych, w Stalkerze komputer musi obliczać cały A-Life, czyli co dany NPC będzie robił w danej chwili, gdzie pójdzie itp. Ale z drugiej strony, to, że CS jest najgorzej zoptymalizowaną częścią, jest prawdą. Po prostu trzeba się wyposażyć w sprzęt do grania. Ewentualnie możecie pomyśleć o przesiadce na XP, bo Vista pożera znaczną część zasobów.
Go Go Power Rangers!!
Awatar użytkownika
Bambosz107
Legenda

Dołączenie: 10 Maj 2009, 21:50
Ostatnio był: 15 Cze 2022, 20:42
Miejscowość: Tarnów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 87

Postprzez Nyguz w 27 Gru 2010, 12:35

Przy 4 GB RAM, to ja bym tylko i wyłącznie na Windows 7 64 bity wsiadł :D Czekam na przypływ gotówki i zmieniam płytę główną, dodaje RAM i lecę po winde 7 :D

Ach ten CS. Tak mi ochoty narobiliście, ze zaraz zagram sobie znowu w CS :E

Problematyka gier polega na tym, że wychodzą na coraz to nowsze systemy. Jus Caouse 2 na xp nie wejdzie już. Gry zmuszają ludzi do zmian systemu, dlatego nie opłaca się przechodzić na XP. Do 7 - mki świat należy :wink: To jest inwestycja w przyszłość. Po za tym 7 jest szybszy i stabilniejszy od xp. I ładniejszy :E Mnie przy xP trzyma tylko brak kasy :-/

Karta graficzna + Dużo RAM (4 GB) + Windows 7 = Komfortowe granie w Clear Sky. Kropeczka :D

:

Procesor to wystarczy dwurdzeniowy 2.4 Ghz i z dobrą grafiką można sobie pozwolić na granie na wyższych niż wysokie, lecz nizszych niż maxymalne. Mój sprzęt z sygnaturki ciągnie CS na wysokich w 1280x960. A to zasługa właśnie karty graficznej. Jak miałem 8500 GT 256mb dd3 128 bitów, to szło na statyku w 1024x768 i jeszcze ścinki były. A wszystko miałem to samo prócz karty graficznej. I jeszcze się przycinało... A teraz, od razu prawie Full na wsio i hasa jak ta lala... jednak 2GB 667 DDR2 Goodram, daje się odczuć. To wczytywanie terenu... :facepalm: Dlatego dokupię jeszcze 1 gB rAM i powinno być lepiej, jednak ddr2 to do gier powinno być z 1200 MHz, albo najlepiej DDR3, jednak nie stać mnie już na to. A XP blokuje mnie przed grą w DX 10. To tyle odemnie.

Ale ktoś z Forum i tej wyzszej klasy moderatorów, czy adminów, grał na procku 1 rdzeniowym i pamięciach DDR z kartą HD3XXX pod AGP. Chyba Caleb, ale nie jestem pewien, To moze jak zobaczy ten post to powie jak mu giera chasa. :wink:
Ludzie wierzą w to, że system zmieni sytuację w miastach... kiedyś wierzyli, że Ziemia jest płaska.
Awatar użytkownika
Nyguz
Weteran

Postprzez diego3006 w 27 Gru 2010, 13:05

Nyguz napisał(a):Po za tym 7 jest szybszy i stabilniejszy od xp. I ładniejszy

No może jest i ładniejszy ale szybszy w życiu nie no może jak masz 4 Gb RAM to różnicy nie czujesz. XP zgadzam się jest to przeżytek ale dal mnie był o niebo lepszy od 7 dlaczego? dlatego że 7 jest napakowana tzw g*ó*w*n*e*m typu przezroczystych okien które są ładne ale w ogóle nie potrzebne. Ale jak kto lubi
:

Image

Za ten post diego3006 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive caleb59.
Awatar użytkownika
diego3006
Stalker

Dołączenie: 19 Gru 2009, 18:18
Ostatnio był: 09 Lis 2014, 19:47
Miejscowość: Pacanowo
Frakcja: Zombie
Kozaki: 29

Postprzez Nyguz w 27 Gru 2010, 13:14

Ale można wyłączyć te opcje. Mnie osobiście nie rajcują takie szyty jak przezroczyste okna. Po za tym to jest nowa technologia, nowsze algorytmy. Wiadomo, ze jak ktoś gra, to ma szybki sprzęt, a szybki sprzęt = Windows 7. Normalni użytkownicy mogą zostać przy windowsie xp, ale gracze bez 7 to jak... jak... Ja bez stalkera :E

A jak koleś mówi, że ma 4GB Ram, to nie mieć windowsa 7 jest grzechem... Wg mnie. :wink:

Za ten post Nyguz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Bambosz107.
Awatar użytkownika
Nyguz
Weteran

Postprzez matig19900 w 27 Gru 2010, 20:49

myślałem nad wgraniem 7ki ale jakoś nie mogę się zmusić, żeby pozgrywać wszystkie rzeczy z dysku na coś innego bo mam tylko jedną partycje + recovery. a jak rurze partycje to automatycznie skopie sobie cały system. ale może po nowym roku jakoś najdzie mnie ochota na zmianę systemu ;)
a w razie czego jaką wersje 7ki polecacie?? bo wiem, że x64 bo x32 to mi giga ramu nie zobaczy i nie będzie to wykorzystane ;)

matig19900
Wygnany z Zony

Postprzez Nyguz w 27 Gru 2010, 21:48

x64 Ultimate najlepiej. Chociaż ja osobiście dla siebie (bo nie jestem zaawansowanym użytkownikiem) wziąłbym Proffesional lub Home Premium nawet. W ogóle to wszystkie 3 są dobre :D
Awatar użytkownika
Nyguz
Weteran

Postprzez matig19900 w 27 Gru 2010, 22:12

no dzięki wielkie. pamiętam jak sobie instalowałem SP2 na Viste to niby miało być o niebo lepiej ze wszystkim a szczerze powiedziawszy to nie wielką różnice zauważyłem w wydajności... no ale widocznie hp tak mają ;p

matig19900
Wygnany z Zony

Postprzez diego3006 w 28 Gru 2010, 00:29

Pamiętam kupiłem nie będzie roku HP dv6 ale dalej nie pamiętam :D
No i wracając do rzeczy to laptop był naprawdę ładny i tak powiem konkretny o obsłudze. Ale jak to mówią nie wszystko złoto co się świeci to po miesiącu zaczął się psuć, najpierw siadł dysk po tygodniu znowu do serwisu - diagnoza uszkodzona płyta główna no cóż mówi się trudno ale jak zabrali mi go raz 3 to się tak powiem wkur*****
ale co najlepsze to znowu dysk. No i ta "naprawa" trwała gdzieś z 3-4 tygodnie aż serwis HP uznał że laptop ma wadę techniczną. Kasa którą dałem za laptopa gdzieś około 2600 zł się zwróciła ale odtąd każdemu kto mnie pyta o laptopy to od razu odradzam Hp bo nie powiem są to laptopy dobre i ładnie się prezentujące ale jak zaczną się psuć to prawdziwa puszka pandory :D
:

Image
Awatar użytkownika
diego3006
Stalker

Dołączenie: 19 Gru 2009, 18:18
Ostatnio był: 09 Lis 2014, 19:47
Miejscowość: Pacanowo
Frakcja: Zombie
Kozaki: 29

Postprzez matig19900 w 28 Gru 2010, 09:29

to mojego przypadku nic nie przebija...
otóż po 4 miesiącach normalnego użytkowania padła mi grafika. to dzwoniłem to polskiego przedstawiciela hp czy mi uznają gwarancje. oni, że nie mogą bo coś tak i że mam wysłać go tam gdzie kupiłem czyli do stanów. no to trudno, spytałem sie znajomego, czy nie zabrał by go do stanów i ewentualnie nie przekazał do serwisu hp. on, że dobra spoko niema problemu. no to ja iradowany ale powiedział mi że trzeba ponad miesiąc czekać na naprawe...
troche mnie to dobiło ale po nowym roku dzwonią do mnie i mówią, że lapek działa i jak mają go przekazać. no to znowu do znajomego za telefon czy na dniach nie będzie w stanach i czy by mi go znowu nie odebrał. on, że niema problemu i że z okęcia mi go wyśle do ostrowca. przelałem mu kase, żeby wsadził w kuriera i poszło. po dniu otrzymuje paczkę, otwieram i nagle sie kawałki wysypują. patrze sie a tu cały róg mam uszkodzony i ułamany...
(paczka ubezpieczona była) dzwonie do dhl i sie pytam co sie stało. a ci, że to może być moja wina, że mogłem sobie uszkodzić... ;/ no nawet pudełko było rozwalone... prawie pół roku sie szarpałem z dziadami, żeby mi kase oddali. fakt, przyjeżdzali rzeczoznawcy i inni różni ale gdy przyszło, że mają mi oddać kase to tekst: jak chcecie to podajcie nas do sądu... no to trudno, odpuściliśmy im bo nie wiadomo ile by to potrwało i jak by sie to skończyło... naprawa lapka mnie kosztowała 20zł ale gwarancja poszła sie pitolić
wiec nie polecam dhl bo mam złe wspomnienia z nimi

matig19900
Wygnany z Zony

PoprzedniaNastępna

Powróć do Pytania i odpowiedzi