Wydajność gry

Kim jesteśmy? Dokąd idziemy? Jaki w tym cel? Zadawał sobie w duchu te pytania. Tak, był pijany.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Wydajność gry

Postprzez Serpine w 13 Paź 2009, 16:10

Cześć. Mam problem z Cs'em. Gdy odpalilem pierwszy raz gre na fullu jak sie dało na maxa wszystko (rozszerzone oświetlenie itd) na Xp'ku czyli DX9 (mówie o rozpoczęciu nowej gry) wszystko jak masełko. Po chwili spadek fps czasem do 10 nawet. Jak stoje w miejscu to jest 25-35 do 40 nawet lecz jak zaczynam się ruszać to oczywiście spadek fps. Przechodze na bagna, fps 35 ide ide nagle bum 15 fps... i tak sie tnie i tnie... a te fpsy to tak jak by chciały być 30-40 a nie są... zato jak dałem na pełne dynamiczne oświetlenie (reszta MAX) czyli zmienilem na nizej z rozszerzonego pelnego dymanicznego oświetlenia to mam jak strzelam, strzelaja do mnie czy biegam po bazie czystego nieba to mam 40-60 fps... Teraz tak co do regulaminu nie mam błędu w grze bo tyczy się moje pytanie wydajności gry więc loga nie podaje (niema w nim nawet linijki zawierającej "ERROR")

Teraz sprzęt na którym gram:
-System: Windows XP Home Edition SP3 (orginał)
-DX9
-Płyta gł.: Gigabyte GA-945GZM-S2 "http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-945gzm-s2_30.html"
Typ BIOS'u:Award Modular BIOS v6.00PG
-Procesor: DualCore Intel Pentium E2140, 2133 MHz (8 x 267) <<--- podkręcony z 1600MHz(na 1 rdzeń tyle, przez bios)
-Ram: 2GB Geil 800MHz Timing: 4-4-4-12
-Karta Graficzna: Nvidia GeForce 9800 GT 512 "http://arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=17573&katid=5" (512 bo mam 17'' monitor lcd rozdzielczość MAX i w stalkerze to 1280x1024) (stery najnowsze!)
-Zasilacz: Feel 500watt
-Twardziel: Maxtor DiamondMax 21 250GB
-jak o czymś zapomniałem to pisać!!!

Proszę o jakieś wskazówki co do wzrostu fps bo na tym sprzęcie stalker cs powinien śmigać na maxie mi się wydaje...
Serpine
Kot

Dołączenie: 25 Wrz 2009, 20:01
Ostatnio był: 23 Lut 2011, 16:13
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Wydajność gry

Postprzez KoweK w 13 Paź 2009, 16:28

Rozczaruję cię. Ja na swoim sprzęcie (patrz sygnatura) nie mogę pograć na maksymalnych ustawieniach, ale to w DirectX10. Niestety na DirectX9 wcale nie jest lepiej. Przyczyną tych zacinek jest system wojen frakcji, który zżera bardzo dużo pamięci. Najlepiej zainstaluj najnowszego patcha pod CS (z numerkiem 10), bo poprawia wydajność gry.

Kartę może masz dobrą, ale mi się wydaje, że na maksymalne ustawienia to jednak za mało. :)

Co do patcha, to możesz go pobrać z naszego DOWNLOAD'u.
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: 13 Lis 2024, 01:25
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1476

Postprzez Serpine w 13 Paź 2009, 16:35

Mam najnowszego patcha... za mało... kolega ma procka dual core 2.2 i Nvidie GeForce 8600 GTX OC sonic plus czy costam jakas taka dość dobrą... 2 lata temu dał za nią około 700zł ale CS mu na fullu śmiga (grałem i patrzyłem na ustawienia u niego!!) (na xpku oczywiscie...)
Serpine
Kot

Postprzez KoweK w 13 Paź 2009, 16:50

No to rady:

1) Reinstall gry

lub...

2) Ściągnij najnowszą wersję (aktualnie 1.22) Game Booster'a. Uruchom go » wejdź w zakładkę Game Defrag » Jako, że program sam nie wykrywa musimy wskazać ręcznie lokalizację gry, czyli klikamy Or click here to select the directory » Wybieramy lokalizację gry » Musimy poczekać, aż skończy się proces sprawdzania, i jeśli są jakieś pliki to defragmentujemy. » W zakładce main klikamy "Przełącz na tryb gry" i wyłączamy za pomocą programu wszystkie niepotrzebne procesy, co oszczędza nam full pamięci.

Zdaj relacje, jakie będą efekty. ;) Mi osobiście program pomaga, używam go przy wymagających grach.
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: 13 Lis 2024, 01:25
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1476

Postprzez Serpine w 13 Paź 2009, 17:40

yyy... sam wykrywa wszystkie programy i gry ^.^ :) widać masz jakąś starszą wersję :P już testuje...

Spoko nie jestem głupi xD nie bede dublować postów.

Gierka działa raczej tak samo a nawet na pelnym (nie na rozszerzonym) tnie sie bardziej (mniej fps) bo zainstalowałem random moda... i może dla tego...

To tak odpalilem z tym modem (random mod) na rozszeżonym i na bagnach mam 30-42 fps biegam biegam znalazłem kryształ ide na ten kościół i nagle bum 10 fps i tak cały czas.... komp focha strzelił?? ludzie co to ma byc xD raz płynnie a raz 10 fps... a i na rozszeżonym mam więcej FPS o jakies 5-10 niż na pełnym dynamicznym... to jest strasznie dziwne :D

Miedzy innymi za ten fakt wiekszosc normalnie myslacych userow gardzi Czystym Niebem - ja takze - polecam odinstalowac i gre spalic w piz*u... - caleb59
Serpine
Kot

Postprzez Kontroler w 14 Lis 2009, 14:11

Ja też nie mogę sobie za bardzo pograć w CS mój komputer to:
Pentium 4 3.00 Ghz (HT)
2.00 Gb ram (DDR) 400mhz 2x1Gb
Radeon x1550 512mb (AGP) (wiem że to *%&@# ale bez przesady!)
Windows XP SP2
A ustawienia w grze:
rozdzielczość 1024x768 ,oświetlenie statyczne.
Kiedy chodzę po bagnach to gram z ustawieniami automatycznie na średnie. Jest jedno takie miejsce gdzie jest masakra i nie wiem czemu. Jak wchodzi się na bagna z bazy czystego niebo to od razu na lewo jak się idzie tam jest trochę bandytów i trzeba pomóc ich zabić. Tam nie wiem co to jest ale jakiś silnik chyba chodzi czy coś takiego bo warczy jak silnik jak mi się przez to gra tnie to masakra. Z powiedzmy 20fps spada do 8-6 OMG. Tylko w tym miejscu tak gra mi się cholernie tnie a jak wychodzę z bagien to mogę luzem dać sobie ustawienia maksymalne z oświetleniem statycznym. GRAM NA PATCHU 1.5.10 POMOCY O CO CHODZI?
Ostatnio edytowany przez Kontroler, 14 Lis 2009, 16:59, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Kontroler
Ekspert

Dołączenie: 11 Lis 2009, 21:29
Ostatnio był: 24 Paź 2022, 10:53
Miejscowość: Świebodzin
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 131

Postprzez Alucard w 14 Lis 2009, 14:40

Jeżeli chcesz żeby Ci pomóc, pisz normalnie. Człowieku, jest coś takiego jak kropka i przecinek, a to co Ty napisałeś czytać się nie da!
Image
Awatar użytkownika
Alucard
Stalker

Dołączenie: 04 Sie 2009, 00:34
Ostatnio był: 22 Wrz 2023, 14:49
Miejscowość: Zamość
Ulubiona broń: --
Kozaki: 5

Postprzez Kontroler w 14 Lis 2009, 17:13

Sorry za to wybacz. Ale tak serio ktoś się już z tym spotkał ,albo wie o co chodzi?
----------------------
Problem rozwiązany ,wystarczy zmienić rozdzielczość na max. czyli 1280x1024 i przestaje wszystko ciąć haha i lepsza grafa na dodatek. Uwielbiam optymalizację stalkerów ,albo nawet kocham!
Ostatnio edytowany przez caleb59 22 Gru 2009, 21:22, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
Kontroler
Ekspert

Dołączenie: 11 Lis 2009, 21:29
Ostatnio był: 24 Paź 2022, 10:53
Miejscowość: Świebodzin
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 131

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 18 gości