Spełniacz Życzeń

Kim jesteśmy? Dokąd idziemy? Jaki w tym cel? Zadawał sobie w duchu te pytania. Tak, był pijany.
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Spełniacz Życzeń

Postprzez Szaweł w 18 Wrz 2009, 22:21

Mam jeszcze jedno pytanie. Wstyd się przyznać bo zazwyczaj jak przechodzę grę to staram się wszędzie zajrzeć, z każdym pogadać i właściwie nie odpuszczam żadnemu questowi. To kolejne zboczenie z RPG - ów. S.T.A.L.K.E.R Cień Czarnobyla pod tym względem mnie przerósł i o ile mogę sobie tłumaczyć, że questy po dłuższym czasie zaczynają być monotonne, a właściwie wtórne, to nie potrafię zrozumieć jak mogłem ominąć Spełniacz Życzeń. O tym, że był on alternatywnym zakończeniem dowiedziałem się dopiero z filmików na YouTubie i ich mnogość miło mnie zaskoczyła, a nawet wywołała pewne zakłopotanie zwiastujące niedosyt i chęć powrotu do wnętrza Zony.
Powiedzcie mi, czy każde z wypowiedzianych życzeń doprowadzało do zgonu Naznaczonego? W jednym filmie, poprosił o wiedzę i zakończenie w tym wypadku nie wydało mi się na tyle sugestywne - a bynajmniej nie jedno znaczne co w pozostałych (zresztą to moim zdaniem najciekawsza wizualnie i estetycznie opcja przy Spełniaczu).
----------------
Oczywiście, jeśli możemy mówić o faktycznej śmierci, bo w końcu SŻ miał tylko indoktrynować nowych członków do ugrupowania Monolit (chociaż Ci gości nie sprawiali wrażenia "szczególnie witalnych") - i jedno z życzeń, chyba bardzo dosłownie to pokazywało gdy Zona stawała się zielona, a oczy Naznaczonego szare.

Edytuj swoje posty i nie pisz jeden pod drugim ;) Co do pytania: grajac bez modow gra losuje dane zakonczenie w zaleznosci od postepow/kombinacji gracza - grajac z modami np. z OL mamy mozliwosc wyboru zakonczenia po dojsciu do Spelniacza... - caleb59
Awatar użytkownika
Szaweł
Kot

Dołączenie: 18 Wrz 2009, 21:16
Ostatnio był: 01 Paź 2011, 23:52
Miejscowość: Legnica - Wrocław - Jelenia Góra
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Spełniacz Życzeń

Postprzez linqor w 22 Wrz 2009, 15:30

A co do zielonej zony i Szarych oczu Strieloka można to różnie interpretować ja akurat to interpretuje tak:
Strielok po życzeniu zostaje otumaniony przez monolit(Spełniacz życzeń) i widzi wokół siebie piękną naturę a gałki w jego oczach pokazują nam otumanienie Strieloka lub oślepienie go przez monolit
89% graczy uważa że najważniejsza jest grafika.
Jeśli należysz do tych 11% wklej to do podpisu.

W społeczeństwie owiec, to my jesteśmy wilkami...

Stalkerzy-przyszłość polski
Awatar użytkownika
linqor
Stalker

Dołączenie: 24 Lip 2009, 18:32
Ostatnio był: 17 Lis 2009, 16:52
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 1

Postprzez Szaweł w 22 Wrz 2009, 15:59

Zadaniem Spełniacza było pozyskiwanie nowych członków Monolitu. Kiedy wypowiadasz, życzenie to tak jakbyś wybrał zakończenie przyłączenia się do projektu Z. Ja to tak odbieram. To zakończenie z oślepieniem jest właśnie dlatego najbardziej wymowne, bo SŻ daje Twojej podświadomości pozorne spełnienie, a w rzeczywistości zostajesz się jego sługą. Dlatego każdy film ze Spełniaczem jest tak dramatyczny.
Awatar użytkownika
Szaweł
Kot

Postprzez phelot w 30 Wrz 2009, 14:52

Szaweł napisał(a):Kiedy wypowiadasz, życzenie to tak jakbyś wybrał zakończenie przyłączenia się do projektu Z.

Tutaj bym polemizował :) Naznaczony o projekcie Z (świadomości Z) dowiaduje się dopiero wtedy, gdy wejdzie do sterowni Monolitu. Natomiast po wejściu do sterowni, nie ma już w grze możliwości przejścia z powrotem do Spełniacza Życzeń i wypowiedzenia zaklęcia (zresztą byłoby to nielogiczne, a wręcz głupie ze strony Naznaczonego ;)). Tak więc Naznaczony, w momencie wypowiadania życzenia przy SŻ, nie wybiera przyłączenia się do projektu Z, bo w tym momencie nie może jeszcze wiedzieć o istnieniu tego projektu.
phelot
Kot

Dołączenie: 23 Wrz 2009, 13:12
Ostatnio był: 04 Paź 2010, 04:58

Postprzez Szaweł w 01 Paź 2009, 12:53

Nie wspominałem, że wybór jest świadomy. Świadomego jak już zaznaczyłeś dokonuje się nieco później, ale w sterowni Monolitu dowiadujesz się czym jest Spełniacz, więc ewentualny brak wcześniejszej wiedzy Naznaczonego nie zmienia Faktu tego czym jest i jak działa Spełniacz i że wypowiadający życzenie zostaje "wcielony" w świadomość Z.
Awatar użytkownika
Szaweł
Kot

Postprzez phelot w 03 Paź 2009, 00:22

No jeśli tak stawiasz sprawę, to się zgadzam :-)
phelot
Kot

Dołączenie: 23 Wrz 2009, 13:12
Ostatnio był: 04 Paź 2010, 04:58

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 18 gości