Witam wszystkich i bardzo proszę o pomoc.
Moje problemy z grą zaczęły się w Czerwonym Lesie, gdzie dostałem od Leśnika zadanie by zdobyć Kompas. Ruszyłem na bandytów, wystrzelałem tych przed kopalnią i podczas przeszukiwania zwłok gra wyrzuciła mnie bez żadnego ostrzeżenia czy komunikatu o błędzie do Windowsa. Myślę "ok, może za długo gram, dam sobie spokój". Następnego dnia naszła mnie ochota na dalsze zwiedzanie Zony, ale spotkała mnie identyczna sytuacja. Po wczytaniu gry nie musiałem nawet przeszukiwać ciał by zobaczyć pulpit. Zacząłem więc szperać w google'ach. Zgodnie z zaleceniami wczytałem starsze save'y. Pomogło! Moja radość nie trwała jednak zbyt długo. Ostrzeżony o nadchodzącej emisji zacząłem szukać schronienia. Usadowiony w chatce Leśnika czekałem aż skończy się odliczanie. Jedyne czego doczekałem to totalny zwiech gry. No nic, nie poddam się! Wczytałem save'a, zdobyłem Kompas, zaniosłem Leśnikowi, pobiegłem w stronę Magazynów Wojskowych, po drodze chciałem ograbić posterunek Powinności, pulpit. Wczytywanie. Pobiegłem do Magazynów, wczytywanie, pokonałem kilka metrów, pulpit. Gra stała się absolutnie niegrywalna! Co najgorsze, nie mam żadnego komunikatu o błędzie! Czuję się jak Don Kichot walczący z wiatrakami. Dosłownie. Przejrzałem dziesiątki for dyskusyjnych, zarówno legalnych jak i nie, przeczytałem setki postów, ale nikt nie był w stanie wskazać rozwiązania.
Posiadam STALKERA upatchowanego do wersji 1.5.10 w języku polskim. Nie wgrywałem żadnych modów.
Niedawno formatowałem komputer, pracuję na systemie operacyjnym Windows 7 Ultimate x86 i mam wgrane najnowsze sterowniki do wszystkiego.
Specyfikacja mojej maszyny to:
Laptop ASUS F3SG
procesor: Intel Pentium Dual CPU T3200 @ 2.00GHz
3GB RAM
karta graficzna: GeForce 9300M G
karta dźwiękowa zintegrowana z płytą główną
Znajdą się tacy, co powiedzą, że to wina gry na laptopie, ale już z góry uprzedzam taką odpowiedź: gram bez problemów na średnich detalach, dotąd nie miałem żadnych crashy czy innych problemów z grą.
Grę reinstallowałem kilkakrotnie, raz do innej lokacji niż poprzednio, wciąż działo się to samo.
Z mojego doświadczenia wynikającego z przeczytania ogromnej ilości postów, a także w celu zaoszczędzenia czasu na zadanie tego pytania i oczekiwania na odpowiedź, zaznaczam, że posiadam ORYGINALNĄ wersję gry.
BARDZO, ale to BARDZO proszę ludzi, którzy mają TEN SAM problem o wpisywanie się do tego wątku, a pozostałych albo o pomoc, albo o założenie WŁASNEGO tematu jeśli problem jest inny. Niestety ci ostatni są zmorą podobnych do mojego wątków. Ktoś opisuje problem, potrzebuje porady, a inni dopisują tylko własne dolegliwości, robi się syf i nikt nie otrzymuje pomocy, bo ciężko jest się połapać w takim rozgardiaszu, i ostatecznie nie wiadomo kto jej potrzebuje.
Ludzi wymądrzających się/poprawiających ortografię/offtopujących zapraszam odpowiednio na fora filozoficzne/fora ortograficzne/do przeznaczonego dla was działu.
Edit: Oto co znalazłem w logu:
- Kod: Zaznacz wszystko
FATAL ERROR
[error]Expression : fatal error
[error]Function : CScriptEngine::lua_error
[error]File : E:\priquel\sources\engine\xrServerEntities\script_engine.cpp
[error]Line : 73
[error]Description : <no expression>
[error]Arguments : LUA error: ...r. - clear sky\gamedata\scripts\smart_terrain.script:29: attempt to index local 'npc_info' (a nil value)
stack trace:
Przy kolejnym podejściu po raz pierwszy wyskoczyło okienko bug trapa, jednak gra mi na tyle zwiesiła kompa, że jedyne co udało mi się wyciągnąć to ponższy screen:
Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam.
It's not I am anti-social. I just don't like you.