Ocena gry

Na trzeźwo to możemy dyskutować tylko o ogólnych sprawach, rzekł Naznaczony, wychodząc z baru.

Re: Ocena gry

Postprzez tidius1 w 03 Maj 2009, 05:13

Nie wiem czy już tu nie pisałem, bo za leniwy jestem, ale napiszę moją aktualną "niby-recenzję"

Grafika- 80%
Niestety, nie mogłem wykorzystać w pełni danych nam zasobów graficznych, ale na średnich detalach grafika- choć nie powala całkowicie i bezwzględnie na twarz- jest wspaniała. Lepsza niż w GTA 4 na podobnych ustawieniach ;P Gra jest dobrze zoptymalizowana, przycina się czasem, ale rzadko. Ja na laptopie mam średnio 40 fps (sprawdzone Frapsem), co jest jak dla mnie zadowalające. Drażnią tylko nieruchome chmurki. W Far Cry 2 cykl dnia i nocy zrobili "o niebo lepiej" ;D

Fabuła- 80%
Fabuła nie jest naciągana, wszystko jest ładnie opowiedziane, ale zabrakło mi ciekawostek... Kilka jest, ale dla mnie i tak za mało. Mimo wszystko, "Finding Strielok" średnio mi się podoba. Jako temat pierwszej części, może być, ale dwa razy to samo? ;/ Niby od nowa i inaczej, ale jednak...

Grywalność- 70%
Gierka fajna, podoba mi się ubijanie mutantów, żołnierzy i innych, ale czasem frustruje ;D Bugi, brak animacji zacinania się broni... człowiek się skupia, celuje, chce wszystko załatwić po swojej myśli, nagle "ciach"! Nie idzie strzelać... szczerze? Rzadko kiedy się w porę orientowałem, że trzeba przeładować z powodu uszkodzeń. Ten napis był dla mnie niezauważalny ;P Tu znów Far Cry 2 wygrywa- animacje zacinania broni są świetne i łatwiej załapać, że trzeba nacisnąć odpowiedni przycisk. Inna sprawa- interaktywność! Tutaj CS bije wszystkie Far Cry'e. Często można zauważyć jak nasi przyjaciele, neutralni stalkerzy i wrogowie mają takie same problemy z mutantami, jak my z naszymi wrogami ;P Nawet na mapie w PDA możemy zauważyć walki między ludźmi a mutantami w innej lokacji, niż jesteśmy. Takie smaczki jak tachanie ciał przez mutanty tak mnie ucieszyły, że byłem baaaardzo usatysfakcjonowany.

Klimat- 100%
Nie byłem (jeszcze) w Czarnobylu, ani w okolicach, ale wyobrażam sobie, że te miejsca wyglądem zbliżone są do mniej zmodernizowanych miast w Polsce (no offense ;P), czy nawet wiosek. Grając w grę na średnich detalach miałem takie wrażenie, jakbym tam był... wspaniałe uczucie.

Ekwipunek/PDA- 80%
Bronie, "leki" na promieniowanie, jedzenie... fajna sprawa. Szkoda tylko, że jedzenie jest traktowane jako słabsza apteczka. Głód byłby fajny jako odrębna potrzeba ;P Jak w San Andreas dla przykładu. Liczne bronie i ich liczne modyfikacje cieszą. Zbyt mało uważnie grałem, czy w PDA nie ma czegoś takiego jak opowieści stalkerów? Fajnie by się to czytało. Inna sprawa- wzywanie posiłków przez PDA byłoby fantastyczne. Szkoda, że tego zabrakło.

Dźwięk/Muzyka- 79%
Nie mam zastrzeżeń. Muzykę rzadko słucham (wiem, że w opcjach można sobie włączyć "dynamiczną muzykę") w grze, ale inne dźwięki (strzały, odgłosy itd) są bardzo dobre.

Średnia ocena gry- 81,5%

Przepraszam za chaotyczność, ale pisałem to pod wpływem alkoholu ;P
tidius1
Kot

Dołączenie: 09 Gru 2008, 18:34
Ostatnio był: 03 Maj 2009, 04:20
Kozaki: 1

Reklamy Google

Postprzez Deron w 02 Cze 2009, 22:17

- Grafika/stabilność: 60 %
- Grywalność: 95 %
- Fabuła/Misje: 95 %
- Klimat: 95 %
- Ekwipunek/broń/PDA: 90 %
- Udźwiękowienie: 100 %
- FINALNA OCENA: 89 %

Od Siebie:
Grafika/Stabilność - Ocena najniższa ponieważ czasem widać wyraźne różnice w stosunku grafiki do stabilnośći rozgrywki. Zdarza się to ( akurat u mnie ) nie zbyt często ale ocena jest najniższa ponieważ to w końcu pewnie nie tylko mój przypadek.
Grywalność - Ocena wysoka, ponieważ gra daje nam całe mnóstwo róznych modyfikacji począwszy od zwykłego ulepszania ekwipunku skończywszy na przyłączaniu się do frakcji. Daję nam to wiele godzin wspaniałej rozgrywki, przy grę zawsze można przejść inaczej co daje niesamowitą WOLNOŚĆ :wódka:
Fabuła i misje - misje są bardzo ciekawe i co ważne często dodatkowe misje mogą uratować nam tyłek naprzykład w trudnej sytuacji finansowej. Wiele z nich daje nam możliwość poznawania nowych miejsc oraz zdobywania przychylności frakcji, do której być moze będziemy chcieli w przyszłości dołączyć :)
Klimat - Dla mnie klimat to podstawa w stalkerze. Szcególnie nocne penetrowanie zony :D TO JEST TO :D Przy przyznawaniu noty przy tym punkcie sugerowałem się porównaniem z cieniem czarnobyla, w którym klimat według mnie był lepszy. Przykładowo szwędanie się po x18. Szkoda, że w clear sky nie ma już tak klimatycznych miejscówek.
Ekwipunek broń PDA - Ogromny arsenał broni to coś co podoba się każdemu. Wliczając w to mozliwość modyfikacji każdej z nich daje nam OGROMNE możliwośći. PDA dużo się zmieniło co do cienia czarnobyla. Np. bardzo podoba mi się to, żę są niej wyświetlane miejsca gdzie znajdują się ludzie lub mutanty. To bardzo pomaga i często możemy przewidzieć że właśnie w tym miejscu zaatakuje nas PIJAWKA :D
Udźwiękowienie - 100 % należy się bez wątpliwości. Gdyby nie świetne odgłosy zony klimat wieeele by stracił. Jedyne co zauważyłem to to, że niby jedynymi ptakami które przeżyły w zonie były wrony. To np. w kordonie ( akurat tam to zauważyłem ) o poranku podczas wschodu słońca ćwierkają sobie ptaszki, które wronami nie są. Ale to takie drobne uchybienie, które nie wpłynie na finalną ocenę :)
S.T.A.L.K.E.R. - WAY OF MY LIVE
Awatar użytkownika
Deron
Kot

Dołączenie: 25 Mar 2009, 18:23
Ostatnio był: 24 Lut 2013, 15:43
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper SGI

Postprzez Gentleman's White w 16 Lip 2009, 11:05

Po instalacji moda, który nie pozwolił mi na uruchomienie gry i związanej z tym przerwy w graniu, moje nastawienie do tej gry jest coraz mniej pozytywne.

Po opuszczeniu bagien walka traci swój klimat. Wcześniej walcząc przy pomocy strzelby myśliwskiej niemalże polowałem na Renegatów. Zanim rozpocząłem walkę oglądałem teren na mapie, potem z lornetką, planując swoje ruchy. Jeden strzał, unik, schowanie się za przeszkodą i przeładowanie. Szybkie spojrzenie ilu jeszcze zostało, gdzie się ukrywają i jak ich podejść.

A potem... potem przeszedłem na następną planszę. Pojawiły się karabiny szturmowe, skretyniali npc, którym pomagasz, a ci strzelają tobie w plecy i ciągle ładują się w zasadzki. Natomiast krótkofalówka trzeszczu od kolejnych wezwań na raz w miejscach oddalonych od siebie o kilometry...

Nie zawiodłem się na tej grze tak jak na UT3, ale gdyby nie było modyfikacji tworzonych przez fanów to dawno bym ją odsprzedał.

EDIT: Zapomniałem o czymś. Kojarzycie cmentarzysko maszyn gdzie Bandyci przetrzymują kilku stalkerów na placu? Wspiąłem się na górę śmieci w pobliżu (jakieś 300m odległości) i dla sprawdzenia zacząłem strzelać z wytłumionego karabiny do Bandytów. Kilku zabiłem, reszta wpadła w panikę i powybiegała w ogniste anomalie.

Klimat? No cóż, Infinity Ward w COD4:MW stworzyło bardziej klimatyczne mapy w Czarnobylu, traktując je jedynie jako epizod, niż GSC w całym Stalkerze. Mają jednak szansę zrobienia czegoś lepszego w nachodzącej części trzeciej.
Awatar użytkownika
Gentleman's White
Kot

Dołączenie: 27 Kwi 2009, 18:05
Ostatnio był: 12 Gru 2011, 13:03
Miejscowość: Bielany
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: TOZ34

Postprzez Stalker2011 w 16 Lip 2009, 16:06

- Grafika/stabilność: 60 %
- Grywalność: 60%
- Fabuła/Misje: 60%
- Klimat: 85%
- Ekwipunek/broń/PDA: 95%
- Udźwiękowienie: 90%
- Singleplayer: 95%
- Multiplayer: 50%
- FINALNA OCENA(średnia): 74%

Ze stabilnością nie miałem nigdy problemu, ani razu gra mnie nie wywaliła do wina, grafika natomiast kiepsko zoptymalizowana i bez aa. Co do grywalności to według mnie jakoś dziwnie celownik chodzi, inaczej niż w innych strzelankach, granat jako broń nieźle psuje jego przydatność, do tego błyskawicznie wskakujące apteczki :+: , najgorzej jest jednak z bandażami, pod koniec gry bez artefaktów na krwawienie nie da się grać bo do wyleczenia przeciętnej rany potrzeba po 10 bandaży. Z fabuły niewiele załapałem ;xD. Klimat dobry, ale w nocy za jasno. Nie wiem czemu gamma nie dawała się wyregulować. Ekwipunek/ broń/ PDA Nie sprawiają problemów, ale nie są idealne. Niestety dźwięk mi pierdzi pewnie da się ty zlikwidować wyłączając przyśpieszanie sprzętowe. Singiel jest genialny, za pierwszym razem gra się świetnie, zbieranie artefaktów, ulepszanie broni, pancerzy. Jedyną wadą singla jest słabo dopracowany system wojny frakcji. Multiplayer za to leży, zbieranie kasy, bieganie z pistoletem przeciwko przeciwnikom z gaussami tragedia. Strasznie niewyrównane potyczki, już lepiej jakby itemy można było kupować na stałe po pewnym czasie czegoś można by się dorobić(mogli zrobić tak jak jest w FC 2), a tak to słabsi gracze latają co 10 lifa z czymś lepszym niż pistolet, a lepsi z gaussami i egzoszkieletami przez cały i słabsi ciągle padają nie mają kasy na coś lepszego, za to lepsi mają bo wcześniej nazbierali. Błędne koło się zatacza. W dodatku z co drugiego serwera jestem wykopywany za ping, nie wiem czemu na innych wszystko śmiga) Mimo wielu wad CS i tak jest dobrą grą. Finalną ocenę obliczyłem średnią i wyszła jak wyszła. Jednak grę bym ocenił na 88%.
Awatar użytkownika
Stalker2011
Kot

Dołączenie: 19 Cze 2009, 23:45
Ostatnio był: 11 Lis 2009, 21:17
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Viper 5 9x18
Kozaki: 0

Postprzez Kuba w 19 Lip 2009, 19:39

- Grafika/stabilność: 50%
- Grywalność: 80%
- Fabuła/Misje: 80%
- Klimat: 100%
- Ekwipunek/broń/PDA: 90%
- Udźwiękowienie: 70%
- FINALNA OCENA: 78,3

No i parę słów na ten temat.

Grafika/stabilność - Tutaj wypada najsłabiej. Dlaczego, to chyba nie muszę pisać prawda? Mimo, że grafikę uważam za całkiem udaną to stabilność CS pozostawia wiele do życzenia.

Grywalność - Przede wszystkim duża swoboda, możliwość ulepszania wielu broni i kombinezonów na różne sposoby, nieliniowość (poza nieszczęsnym Limańskiem).

Fabuła/misje - Prawie wszystko pięknie. Pogoń za kłem przypomina dobrą sensację połączoną z niekiepską przygodą ;) Zwroty akcji są niczego sobie. Jedyne co drażni to krótki wątek główny i durne zadania w stylu "przynieś to i to".

Klimat - 100% klimatu. Pomimo braku podziemi, to jednak spędzenie nocy w Strefie rekompensuje ich nieobecność. Dziwaczne wycie od którego przechodzą ciarki po plecach, podejrzane hałasy i nieprzystępny niebezpieczny teren to podstawa. Duże wrażenie robią też lokacje. To uczucie totalnej pustki i świadomość faktu CZEGO doświadczyli tutaj inni ludzie potęgują to wrażenie. Nie można też zapomnieć o drobnych smaczkach jak odpowiednia muzyka, w którą można się wsłuchać podczas ślęczenia u barmana nad kolejną butelką Kozaka.

Ekwipunek etc etc. - Jest dobrze, a nawet bardzo dobrze. Duża różnorodność broni (karabinki, karabiny, pistolety, karabiny wyborowe, pistolety maszynowe, granaty, nóż etc etc.) oraz reszty sprzętu. Bardzo cieszą takie smaczki jak konserwy, kiełbasa czy chelb. No, a Kozak to już prawie kult. ;) Może trochę brakuje mi min przeciwpiechotnych i tego typu zabawek.

Udźwiękowienie - Poza muzyką i odgłosami Strefy, to reszta nie prezentuje się najlepiej. Przekombinowane odgłosy wystrzałów, niezbyt ciekawy deszcz i upierdliwe, miarowe stukanie butów (nie wiem czemu, ale nie podoba mi się ten odgłos).
"Gdzie leśna droga wije się przez uroczysko, nieubłagana czeka mnie i znana przyszłość.
Daremnie wszczynać by z nią spór, mamić pieszczotą, otwarta jest jak mroczny bór - na wskroś, szeroko."
Awatar użytkownika
Kuba
Stalker

Dołączenie: 20 Wrz 2008, 13:19
Ostatnio był: 26 Sie 2014, 15:24
Miejscowość: Częstochowa
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 11

Postprzez salvadin w 19 Lip 2009, 20:05

- Grafika/stabilność: 5,5/10
- Grywalność: 7/10
- Fabuła/Misje: 8/10
- Klimat: 10/10
- Ekwipunek/broń/PDA: 9,5/10
- Udźwiękowienie: 9,5/10
- Singleplayer: 9/10%
- Multiplayer: 0/0 - jeszcze nie grałem
- OCENA OGÓLNA 8,4/10

Grafika/stablinośc - co do grafiki nie zauważyłem znaczących różnic z poprzednią częścią a stablinośc to sami wiecie.
Grywalnośc - co do grywalności to nie podobało mi się że brakowało podziemi za mało tego było jak dla mnie.
Fabuła/Misje - tu nie mam zastrzeżeń.
Klimat - ach nie ma to jak Czarnobyl i okolice...
Ekwipunek/broń/PDA: dodano kilka broni oraz uniformów co mnie bardzo zadowala :)
Udźwiękowienie : Jak byłem w Limańsku to muzyka miała ten klimat ;)
Singelplayer: tutaj bez żadnych wątpliwości
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
salvadin
Kot

Dołączenie: 17 Lip 2009, 18:43
Ostatnio był: 13 Lut 2010, 13:55
Miejscowość: Olsztyn
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: RP-74

Postprzez Idaho w 19 Lip 2009, 21:20

- Grafika/stabilność: 6/10
- Grywalność: 8/10
- Fabuła/Misje: 7/10
- Klimat: 9/10
- Ekwipunek/broń/PDA: 8/10
- Udźwiękowienie: 8/10
- Singleplayer: 8/10
- Multiplayer: 5/10 - jeszcze nie grałem
- OCENA OGÓLNA 8/10

Grafika/stabilność: Niedopracowane, z błędem na błędzie momentami. To mankament CS'a, bo do grafiki nie można się przyczepić. Nie jest to jakiś "haj-tech", ale jest nieźle. Wystarczy, żeby zbudować klimat. Niektóre tekstury obiektów, drzwi, okien etc. po bliższym i dokładniejszym spojrzeniu z bliska wyglądają szpetnie, ale generalnie jest ok. Sama stabilność jednak leży i kwiczy.

Grywalność: Ten termin jest strasznie nieprecyzyjny i bardzo subiektywny, ale subiektywnie, przy grze bawiłem się dobrze. Trochę zniechęcają różne błędy, ale generalnie jest lepiej niż dobrze.

Fabuła/Misje: Nie wiem co z tym zrobić. produkt się fabularnie broni, bo i fabuła może do najbardziej wyszukanych nie należy, ale też jakaś pisana na kolanie nie jest. Za to poboczne zadania już imo tak. Momentami jest żenada. Gdyby wyciąć z gry wszystkie poboczne zadania związane z wojna frakcji i "znajdź i przynieś" wątków pobocznych zostałoby tyle co kot napłakał. Szkoda, że nie można bardziej ingerować w świat zony wykonując różne zadania, bo jak po raz pięćdziesiąty się szuka penów, albo nosi amunicje z jednego końca mapy na drugi, to się robi wybitnie nudne.

Klimat: "Cień..." za klimat oceniłbym na 11/10. Ale to nie "Cień...". W CS niby wszystko jest na swoim miejscu, ale jednak czegoś brakuje. Czego? Pojęcia nie mam. +1 za klimat w nocy, -1 za brak Prypeci. Jest gorzej niż w poprzedniku, ale ciągle dobrze.

Ekwipunek/broń/PDA: Tak jak powinno być i nic ponadto. PDA swoją role spełnia, a i ekwipunek jest nieźle wyważony.

Udźwiękowienie: Dźwięk generalnie jest świetny. Jedyne do czego ja bym się przyczepił to odgłosy broni i noża uderzającego o różne powierzchnie. Mi się to nie podoba (w Cieniu też się nie podobało). Lepsze są w OL chociażby. Za to piękne są odgłosy otoczenia.

Singleplayer: Mógłbym wkleić wszystko co napisałem powyżej. GSC ciągnie wózek. Denerwuje kilka rzeczy i fakt, że zamiast poprawić CS'a nierzadko dołożyli tylko błędów względem "Cienia...", ale to ciągle ten sam dobry i szalenie intensywny S.T.A.L.K.E.R.

Multiplayer: Już tutaj na forum pisałem kiedyś, że GSC multi zlało totalnie i zrobili "bo każda współczesna gra ma i fajnie w menu głównym/na pudełku wygląda". Szkoda, bo to mógłby być strasznie mocny punkt dla tego produktu. Wystarczy sobie wyobrazić wojnę Powinności i Wolności, a to wszystko w real-time, z żywymi przeciwnikami. Zdobywanie przewagi, działania na taktyczno strategiczne, w różnych zespołach. Zgranie, koordynacja działań, zdobywanie strategicznych punków. Mógł być hit. Jest kicha... No i tyle. Już wole pozostać przy Quake 2 i F.E.A.R.

OCENA OGÓLNA: Ciut więcej niż wychodzi ze średniej, a to dlatego, że w tych sprawach na których mi najbardziej zależało, tam jest bardzo dobrze, a przynajmniej poprawnie.
Image
Awatar użytkownika
Idaho
Stalker

Dołączenie: 29 Mar 2009, 04:10
Ostatnio był: 18 Sie 2019, 08:18
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 2

Postprzez Ra-serafin w 20 Lip 2009, 17:16

- Grafika/stabilność: 7/10
- Grywalność: 9/10
- Fabuła/Misje: 10/10
- Klimat: 10/10
- Ekwipunek/broń/PDA: 9/10
- Udźwiękowienie: 9/10
- FINALNA OCENA: 9.5/10

Grafika na najwyższych detalach i rozdzielczości wygląda przepięknie. Przemierzanie zony to sama przyjemność dopóki nie wyskoczy ci znany wszystkim - bugtrap. Patche poprawiają ale gra i tak jest niestabilna. Na szczęście udało mi się przejść całą i obejrzeć wszystko co się dało. Ogólnie gra jest bardzo dobra ale trzeba mieć dobrego kompa i cierpliwość by nie wyrzucić gry gdy po raz kolejny wyskoczy błąd.
Urodzeni by walczyć , szkoleni by wygrywać . Dragon Fight Club Sochaczew
Image
Awatar użytkownika
Ra-serafin
Kot

Dołączenie: 20 Lis 2008, 20:53
Ostatnio był: 28 Lip 2009, 17:27
Ulubiona broń: FT 200M

Postprzez KR4SO w 27 Lip 2009, 11:28

- Grafika/stabilność: 90 %
- Grywalność: 60 %
- Fabuła/Misje: 20 %
- Klimat: 15 %
- Ekwipunek/broń/PDA: 100 %
- Udźwiękowienie: 50 %
- FINALNA OCENA: 60 %

Od siebie:
Grafika dosyć dobra odpala na DX 10 wszystkie postacie i tekstury zrobione wyśmienicie tylko mam karte 256 MB i troche wolno się wczytują.
Stabilność jest troche gorsza co jakiś czas gra się zacina (gram na średnich detalach) nieraz wywala do windy.
Grywalność grę przeszedłem z patchem 1.5.10 dało się ugrać bo gra po jakimś czasie sie na kompie rozchodziła i zaczęła śmigać.
Fabuła i misję to jest najgorsze w tej grze jest strasznie mało misji misję są strasznie krótkie nie sprawiają wiekszych trudności fabuła jest dosyć liniowa a zakończenie całkiem zepsóło grę.
Klimat kolejna z rzeczy które mi się osobiście nie podobały bo w SoC to w podziemiach były stwory które co jakiś czas próbowały przejąć nasz umysł i wtety było strasznie w CS raz jesteśmy w podziemiach i nic w nich strasznego w SoC był dopiero klimat.
Ekwipunek/broń/PDA były z koleji zrobione bardzo dobrze podobała mi się każda broń z osobna nawet pistoleciki były dopracowane PDA to nieco poprawiona wersja PDA Strieloka z SoC ale w CS brakuje tego rankingu powiem szczerze że nigdy nie byłe na nim pierwszy no najwyżej trzynasty.
KR4SO
Kot

Dołączenie: 23 Lip 2009, 10:43
Ostatnio był: 04 Mar 2010, 16:34
Ulubiona broń: Noiseless Pistol (PB1s)

Postprzez mathus92 w 12 Sie 2009, 15:35

Na początek:
UP: Chyba trochę się rozminąłeś z formularzem i jakoś to mało składnie wyszło, ale skoro moderatorzy nic nie mówią to ja też się zbytnio rozwodzić nie będę...
Usunąłem tego dennego posta wyżej ;) - xKoweKx

Grafika/stabilność: 75%
Grafika może nie stoi na najwyższym poziomie (nieco kanciaste modele postaci i niedopracowane tekstury), ale pasuje do brudnego świata przedstawionego w produkcji. Wręcz niesamowicie oddaje klimat postapokaliptycznej wizji dewelopera, paleta barw pełna szarości po prostu pasuje do tego typu produkcji. Sytuację psuje jednak nienajlepsza, a wg niektórych tragiczna wręcz optymalizacja gry. No cóż, ja tam nigdy większych problemów ze Stalkerem nie miałem, raz mnie tylko wywaliło do pulpitu...

Grywalność: 80%
Duża. Cieszy niebagatelna ilość broni, pancerzy i takich mniejszych pierdółek, wpływ na nią ma też niesamowity klimat, ale psuje to wszystko liniowość, denerwujące wojny frakcji, niedopracowane AI, ogólnie rzecz biorąc niesamowite braki od strony technicznej.

Fabuła/Misje: 70%
Fabuła dosyć ciekawa, brakuje jednak możliwości wyboru (liniowość), przydałoby się jakoś urozmaicić misje poboczne i przede wszystkim wymyślić lepsze zakończenie!

Klimat: 90%
W "Cieniu..." było to 100%, tutaj brakło jednak klimatycznych laborek, kilku ciekawych lokacji jak Bar, czy Dzicz i ogólnie jakoś mniej tego czegoś co trzymałoby gracza w napięciu...

Ekwipunek/broń/PDA: 90%
Jak już wspomniałem: mnogość broni, pancerzy i innych pierdół, możliwość wprowadzania modyfikacji i naprawy ekwipunku, czego chcieć więcej?

Udźwiękowienie: 90%
W sumie nie mam się zbytnio do czego przyczepić, budujące klimat odgłosy potworów, szum wiatru, po prostu czujesz, że jesteś w Zonie.

Finalna ocena: 82,5%
Nie ma co ukrywać, Stalker ma wielki potencjał, w dużej mierze jednak niewykorzystany, a samą grę twórcy spaprali więlką ilością bugów (podobno :wink: ) i masą niedoróbek. Nie liczę, że w CoP'ie się coś zmieni, ale może Stalker 2 :?:

Pozdrawiam,
Mathus92
-Are you ready?
-No! And you?
-No!
-Let's go!
Awatar użytkownika
mathus92
Stalker

Dołączenie: 25 Cze 2007, 23:29
Ostatnio był: 14 Sie 2010, 18:17
Miejscowość: Zakopane
Ulubiona broń: Vintar BC

Postprzez many18 w 16 Sie 2009, 17:16

- Grafika/stabilność: 55%
- Grywalność: 90%
- Fabuła/Misje: 80%
- Klimat: 95%
- Ekwipunek/broń/PDA: 70%
- Udźwiękowienie: 75%
- FINALNA OCENA: 77%
Grafika/stabilność: Do grafiki nic nie mam. Cóż może nie jest to Crysis ale mnie się bardzo podobała. Najwięcej problemów miałem ze stabilnością. Dwukrotnie przechodziłem grę na 1.5.01 w czerwony lesie i na 1.5.08 miałem problemy w tym samym miejscu. Dopiero na 07 dałem rade przejść.
Grywalność: W tą grę można naprawdę się wciągnąć.odkrywanie wszystkich artefaktów i wykonywanie zadań dla frakcji to jest to dlaczego można tę grę przechodzić kilka razy.
Fabuła/Misje: Cóż fabuła ciekawa ale nie jest to coś idealnego.A misje w większości( te z frakcji i kilka innych) są ciekawe.
Klimat:Bardzo ale to bardzo klimatyczne i chyba nie ma lepszej gry z lepszym klimatem.Brakuje mi tylko możliwości usiąść z innymi stalkerami przy ognisku i odpoczynku przy kumplach.
Ekwipunek/broń/PDA: Ciekawie zrobili z ogranicznikiem wagi- jest on w niewielu grach. Broni jest dużo i są one zróżnicowane. PDA mi się nie podoba-pokazywanie miejsca przeciwnika ułatwia grę lecz trochę nie pasuje a reszta informacji w PDA jest przydatna.
Udźwiękowienie: Odgłosy mutantów, kroków, innych stalkerów są zrobione dobrze i nie można im nic zarzucić lecz odgłosy wystrzałów zrobione są tak trochę kulawo ale nie psują one rozgrywki.
Finalna ocena:Cóż gra jest świetna i nie znam lepszej(nie grałem w Cień Czarnobyla)i moja osobista ocena to 90% ale wyszło 77% i tyle będzie.
many18
Kot

Dołączenie: 15 Sie 2009, 17:04
Ostatnio był: 16 Sie 2009, 17:21
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: FT 200M

Postprzez szakal122 w 16 Sie 2009, 17:29

- Grafika/stabilność:60%
- Grywalność:50%
- Fabuła/Misje:80%
- Klimat:60%
- Ekwipunek/broń/PDA:50%
- Udźwiękowienie:90%
- FINALNA OCENA: 65%

Zaczynając grę spodziewałem się jakieś odmiany od SOC , jednak jej nie doznałem.Przez kilkadziesiąt początkowych minut gry mile się zaskoczyłem , jednak po wyjściu z bagien gra straciła klimat,a ja chęć do dalszej rozgrywki i gdyby nie sentyment do obydwóch tytułów odłożyłbym ją na półkę.Myślę , że do tego tytułu przydałoby się jeszcze kilka godzin na dopracowanie.
KTO ZADRZE Z ELITĄ ,NAKRYJE SIĘ PYTĄ!
Image
Image
Awatar użytkownika
szakal122
Kot

Dołączenie: 04 Lut 2009, 18:34
Ostatnio był: 21 Sie 2011, 17:03
Miejscowość: A co , piszesz książkę
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość