Na początek:
UP: Chyba trochę się rozminąłeś z formularzem i jakoś to mało składnie wyszło, ale skoro moderatorzy nic nie mówią to ja też się zbytnio rozwodzić nie będę...
Usunąłem tego dennego posta wyżej - xKoweKx Grafika/stabilność: 75%Grafika może nie stoi na najwyższym poziomie (nieco kanciaste modele postaci i niedopracowane tekstury), ale pasuje do brudnego świata przedstawionego w produkcji. Wręcz niesamowicie oddaje klimat postapokaliptycznej wizji dewelopera, paleta barw pełna szarości po prostu pasuje do tego typu produkcji. Sytuację psuje jednak nienajlepsza, a wg niektórych tragiczna wręcz optymalizacja gry. No cóż, ja tam nigdy większych problemów ze Stalkerem nie miałem, raz mnie tylko wywaliło do pulpitu...
Grywalność: 80%Duża. Cieszy niebagatelna ilość broni, pancerzy i takich mniejszych pierdółek, wpływ na nią ma też niesamowity klimat, ale psuje to wszystko liniowość, denerwujące wojny frakcji, niedopracowane AI, ogólnie rzecz biorąc niesamowite braki od strony technicznej.
Fabuła/Misje: 70%Fabuła dosyć ciekawa, brakuje jednak możliwości wyboru (liniowość), przydałoby się jakoś urozmaicić misje poboczne i przede wszystkim wymyślić lepsze zakończenie!
Klimat: 90%W "Cieniu..." było to 100%, tutaj brakło jednak klimatycznych laborek, kilku ciekawych lokacji jak Bar, czy Dzicz i ogólnie jakoś mniej tego czegoś co trzymałoby gracza w napięciu...
Ekwipunek/broń/PDA: 90%Jak już wspomniałem: mnogość broni, pancerzy i innych pierdół, możliwość wprowadzania modyfikacji i naprawy ekwipunku, czego chcieć więcej?
Udźwiękowienie: 90%W sumie nie mam się zbytnio do czego przyczepić, budujące klimat odgłosy potworów, szum wiatru, po prostu czujesz, że jesteś w Zonie.
Finalna ocena: 82,5%Nie ma co ukrywać, Stalker ma wielki potencjał, w dużej mierze jednak niewykorzystany, a samą grę twórcy spaprali więlką ilością bugów (podobno
) i masą niedoróbek. Nie liczę, że w CoP'ie się coś zmieni, ale może Stalker 2
Pozdrawiam,
Mathus92