Czemu uważacie Czyste Niebo za słabą grę?

Na trzeźwo to możemy dyskutować tylko o ogólnych sprawach, rzekł Naznaczony, wychodząc z baru.

Re: Czemu uważacie Czyste Niebo za słabą grę?

Postprzez T-man w 25 Kwi 2013, 21:31

Czyste Niebo jest świetne pod względem rozgrywki ale położono tam fabułę. Gra jest tak krótka że ktoś niezbyt dobrze poinformowany może pomyśleć że to samodzielny dodatek. No i bugów nie jest tak dużo. Mi w wersji 1.5.10 trafił się aż jeden.
T-man

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Reklamy Google

Postprzez stalker3467 w 30 Maj 2013, 10:23

Witajcie Stalkerzy. Czyste Niebo podobnie jak każda gra ma swoje wady i zalet. Do zalet gry możemy zaliczyć możliwość dołączenia do wybranej frakcji i pomoc jej w pokonaniu jej wrogów i ekstra nagrody za zdobycie wrogiej bazy. Do wad liczne bugi i Xray Engine które czasami wywala na pulpit. Podsumując Czyste Niebo jest więc grą średnią.
Samotność to wolność i swoboda od problemów.

stalker3467
Wygnany z Zony

Dołączenie: 09 Gru 2012, 16:29
Ostatnio był: 09 Maj 2014, 14:53
Miejscowość: Lublin
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 2

Postprzez mikolaj w 30 Maj 2013, 11:26

Wady to liniowość, strasznie zbugowany silnik gry, słaby klimat
Zalety niektóre lokalizacje i możliwość modyfikacji sprzętu
"Ten, któremu starczy odwagi i wytrwałości, by przez całe życie wpatrywać się w mrok, pierwszy dojrzy w nim przebłysk światła"
/Chan/ - Metro 2033
Awatar użytkownika
mikolaj
Stalker

Dołączenie: 13 Maj 2013, 18:45
Ostatnio był: 16 Cze 2021, 16:26
Miejscowość: Oleśnica
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 5

Postprzez Axnavara w 22 Cze 2013, 13:57

Dla mnie CS po włączeniu zapowiadał się na genialną grę. Baza Czystego nieba (naukowców) w środku klimatycznego bagna, przewodnik który zawiązuje oczy, by się do niej dostać, potem misja z dzikami wokół wieży, po której jest emisja i zdobywanie baz dla CN, jednym słowem cud, miód :D.
Ale to co się dzieje potem, po wyjściu z bagien, to istna masakra. Najbardziej irytującymi momentami chyba są obrony baz co 5 sekund... Najgorzej było z bunkrem naukowców. Raz specjalnie sobie tam stanąłem na 2 realne godziny. Atak zombie następował co około 5 minut i gdy jedna grupka zombie docierała do bazy to w oddali już było widać idącą 2 grupkę (czasami jeszcze 3 grupkę chodzącą bez celu, która po wybiciu pierwsze zaczyna ruszać na bunkier). Ogólnie dałoby się to przeżyć, gdyby nie fakt, że bez naszej pomocy cała grupa "paramilitarna" stalkerów broniąca obozu, po 2-3 atakach ginie, a na jej miejsce nikt nie przychodzi (żeby się dostać do bunkra później, albo trzeba szybko przebiec [na łatwych poziomach], albo męczyć się z wybiciem zombiaków [poziomy trudniejsze]).
Kolejnym problemem jest gra od Limańska wzwyż. Nie ma miejsca by odsapnąć, załadować apteczek, amunicji dlatego nawet jej nie skończyłem, wole Battlefield-a na PC albo CoD na konsole, jeżeli ma być totalna sieka. Zanim ktoś kupi/ściągnie CN niech pomyśli, czy w ogóle mu się to opłaca :)

Pozdrawiam
Axnavara

Za ten post Axnavara otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gość.
Axnavara
Kot

Dołączenie: 22 Cze 2013, 12:41
Ostatnio był: 22 Cze 2013, 18:03
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 1

Postprzez frosth w 22 Cze 2013, 22:11

Nie no bez przesady gra od Limańska wzwyż ma ten klimat pośpiechu i nieuchronności, który jest właściwy dla fabuły CN. Wszystko zmierza do totalnej rozpierdołki, w której prawdopodobnie giniemy My jak i większość frakcji CN.
Dla mnie jednak pozostaje niesmak po tym jak kupiłem tę grę (pierwszy kupiony stalker) a ukończyłem dopiero po Zewie. Ilość błędów a w końcu błąd fabuły który uniemożliwił dalszą grę spowodował rok albo dwa leżakowania na półce, aż do patcha 1.5.10.
Klimat CN dla mnie byłby chyba najlepszy gdyby nie te zadanka czasowe włączające się co 3 minuty i w pewnej chwili łapiesz się na bieganiu przez cały dzień po lokacji i pomocy w podcieraniu się innym stalkerom. Tak, 1 dobrze uzbrojony oddział nie potrafił odeprzeć sam 3 dzików, nosz ku*r...ne łajzy. Zresztą sama wojna frakcji okazała się niewypałem, choć jak wspomniany wcześniej Smoq ze swoim teamem pokazał można zrobić to dobrze.

Dla mnie duży wpływ na ocenę CN mają lokacje bagna,cz.las,limańsk, oraz rozpierducha w genialnie zrobionym szpitalu. fabuła dla mnie jest i tak lepsza od Zewu Prypecia choć i tak nie dorówna SoC.
frosth
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2012, 15:35
Ostatnio był: 12 Kwi 2021, 09:16
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 60

Postprzez Szczur w 22 Cze 2013, 22:44

Ja uważam, że Czyste Niebo nie było złe. Dodało sporo nowych rzeczy i lokacji. Może te wojny frakcji były liniowe, ale w końcu można było się do nich dołączyć! :D Osobiście Szrama nie przypadł mi do gustu, jakiś taki ponury był. Czyste Niebo fajną miało siedzibę ^^
Dobrej Zony!
Всегда из тени - крыса
:

Opowiadanie - praca zawieszona
Frakcja - dodatki!
Kawa / Στίχοι / Песни
Awatar użytkownika
Szczur
Stalker

Dołączenie: 21 Cze 2013, 18:29
Ostatnio był: 12 Cze 2017, 23:33
Miejscowość: Kraków / Zona
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 101

Postprzez DiegtiariowTM w 24 Cze 2013, 06:50

Gamer7773 CS jest spoko gorsza jest tylko SoC dlaczego?

-Artefakty widać i nie było detektorów.
-Nie można naprawiać broni ani pancerzy.

Dlatego SoC jest dla mnie najgorszy. A CS to prawie CoP tyle że troszeczkę starszy i bez tylu pomysłów co w CoP.
Awatar użytkownika
DiegtiariowTM
Tropiciel

Dołączenie: 18 Cze 2013, 07:06
Ostatnio był: 01 Lut 2023, 17:07
Miejscowość: Tomaszów Mazowiecki
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 43

Postprzez Tajemniczy w 27 Cze 2013, 08:19

Czyste Niebo jest dla mnie dobrą grą. Ma jednak parę minusów
- Skopane Wojny Frakcji
- Ubogie PDA (w SoC było lepsze)
- Brak ciekawych zadań pobocznych jak te z SoC dla frakcji oraz liniowa fabuła
- Surrealistyczne wręcz osłony przed emisją- parę płyt na ziemi w Pchlim Targu jest lepszą osłoną niż solidna głęboka piwnica w tymże :facepalm:
- Brak możliwości stworzenia oddziału- przydatnego zwłaszcza w misjach kiedy sam musisz rozwalić kupę wrogów np w Czerwonym Lesie w zadaniu z Kompasem- sam jak jakiś jupikajej walczysz z renegatami w egzo i z Grozami mając na sobie roz*ebany kombinezon i dwa magazynki do zacinającej się broni. Aż prosi się o paru kompanów którzy wsparliby ogniem :/
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Dziab_Dziab w 27 Cze 2013, 08:53

Pomijając większe i drobniejsze problemy w tej grze to zdecydowanie najbardziej skopany jest... spawn postaci. Dosłownie nieskończone ilości przeciwników mogą wyjść tobie na spotkanie w malutkich odstępach czasu, widać to w Jantarze albo chociażby atakując Powinność. Okropne :facepalm:
Awatar użytkownika
Dziab_Dziab
Stalker

Dołączenie: 17 Sty 2013, 20:09
Ostatnio był: 02 Sie 2017, 16:59
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: SPSA14
Kozaki: 22

Postprzez Gertgar w 27 Cze 2013, 10:07

DiegtiariowTM napisał(a):Gamer7773 CS jest spoko gorsza jest tylko SoC dlaczego?

-Artefakty widać i nie było detektorów.
-Nie można naprawiać broni ani pancerzy.

Dlatego SoC jest dla mnie najgorszy. A CS to prawie CoP tyle że troszeczkę starszy i bez tylu pomysłów co w CoP.

Wiesz co w 'uniwersum' STALKERA np. w książkach z tego co się orientuję artefakty również widać od razu, nie widzę w tym żadnego problemu, to jest nawet logiczne bo niby jak detektor sprawia że one się pojawiają?
Co do naprawy broni to się zgadzam, dość irytująca niedoróbka, ale zwykły prosty mod ci to naprawia. SoC jest zdecydowanie najlepszą i najbardziej klimatyczną częścią, fabuła po prostu niszczy i w przeciwieństwie do CoP potrafi przestraszyć a dodatkowo posiada bardzo klimatyczne przerywniki filmowe, których w CoP brakuje jak na lekarstwo (pominę milczeniem brak intro). CS jest gorsze, przynajmniej dla mnie właśnie ze względu na liniową fabułę i przez to że mamy mało 'stalkerowania' cały czas jest akcja, wojna frakcji a w SoC możemy spokojnie eksplorować i dopiero pod koniec fabuła nas goni:P
'Poza tym uważam, że Kartagina powinna być zburzona, a S.T.A.L.K.E.R. 2 wydany!'
Awatar użytkownika
Gertgar
Stalker

Dołączenie: 31 Mar 2013, 20:36
Ostatnio był: 30 Gru 2021, 23:19
Miejscowość: Kraków
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 22

Postprzez Tajemniczy w 27 Cze 2013, 10:56

Dziab_Dziab napisał(a):Pomijając większe i drobniejsze problemy w tej grze to zdecydowanie najbardziej skopany jest... spawn postaci. Dosłownie nieskończone ilości przeciwników mogą wyjść tobie na spotkanie w malutkich odstępach czasu, widać to w Jantarze albo chociażby atakując Powinność. Okropne :facepalm:

Też mnie to wpieniało ta Powinność idąca falami szczególe jak się atakuje od strony wschodniego wejścia. Raz miałem taką sytuację- poszedłem za grupką która miała atakować bazę Powinności. Wbijamy na Agroprom roznosimy wszystkie posterunki Powinności bez strat dopiero na tym posterunku co jest vis a vis domku na bagnie 3 moich dostało kulkę. Ale nic jest jeszcze 2 mają sgi 5k da się radę. Wbijam do bazy, posterunek na wejściu rozniesiony. Wbijam do bazy tratatatratatatratatatratata paru gości leży. Nagle widzę gościa z PKM idącego na mnie. Strzelam go i strzelam ale nie mogę rozwalić. Pomyślałem sobie przecież ze mną było jeszcze dwóch. Idę w kierunku wyjścia a oni kulą się pod murem bazy jakby chcieli srać i "dyszą" :facepalm: . I weź miej przyjemność z wojen frakcji. Zostawiłem ich w piz*u i poszedłem bo ammo mi się kończyło.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Strelok_90 w 30 Cze 2013, 22:26

Czyste Niebo ma wady, ten cały spawn denerwuje i mnie denerwował dokładnie tak samo jak was. Również to całkowicie bezsensowne zaznaczanie na minimapce mutantów jest przesadą, brak skutków głodu i pijawki nieśmiertelne w trybie niewidzialności. Może nie wszystko wygląda najlepiej, ale posiada możliwości, których nie mają inne części gry, np. wojny frakcji i bagna.
Oczywiście, można urozmaicić rozgrywkę ściągając "The Factions War", dzięki któremu może i nie ma fabuły ale jest znacznie więcej funkcji i możliwości.

Strelok_90
Wygnany z Zony

Dołączenie: 08 Sie 2012, 19:03
Ostatnio był: 28 Lis 2014, 22:45
Ulubiona broń: --
Kozaki: 17

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość