S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Profesor Wołodia po 14 latach swoich badań wciąż nie dowierzał. Pod nosem cały czas powtarzał - "будет, не будет...".

Re: S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Postprzez Andy88 w 09 Lis 2024, 16:45

doomer77 napisał(a):Bugi będą.
I nie dlatego, że komuś się nie chce testować, ma gdzieś klientów, albo nie opanował silnika. Po prostu stopień skomplikowania dzisiejszych gier (AAA zwłaszcza) i liczby dostępnych na rynku konfiguracji sprzętu uniemożliwia wyeliminowanie wszystkich błędów na etapie testów.. Pomijam tu pośpiech wydawcy i celowe wydawanie gier nieukończonych w myśl zasady - wydamy patcha i jakoś przyschnie.
Niemal każda dzisiejsza gra ma bugi w dniu premiery.

Chciałbym tobie przypomnieć , że większość gier jest robiona między dwa a trzy lata a Stalker 2 jest rozwijany od 2018 roku. Wiem, że ze względu na wojnę w Ukrainie produkcja spowolniła jednak mimo tego mieli sporo czasu na dopracowanie produkcji. Nie patrz na to modelem zachodnich korporacji bo to wschodnia Ukraińska firma więc tu to trochę inaczej zapewne wygląda.
Andy88
Kot

Dołączenie: 09 Lis 2024, 09:13
Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez doomer77 w 09 Lis 2024, 17:45

Ale oni nie testują gotowej, skończonej gry od pięciu lat i nie wprowadzają niezbędnych poprawek. Przypomnijmy sobie, jak wyglądały screeny i filmy sprzed roku, wcześniej przesiadkę na nowszą wersję silnika, jak narzekano na downgrade graficzny itd. Na to wszystko patrzy też Microsoft i inwestorzy. Ta gra wciąż była tworzona.

Bugi będą. Jedyne pytanie brzmi, czy będą to błędy uprzykrzające trochę rozgrywkę, czy ich kaliber będzie przypominał CP2077 na PS4 :)

I żeby było jasne - nikogo za błędy nie będę krytykował, czekam na tę grę mocno i niecierpliwie. A potem będę czekał cierpliwie na patche :)
Awatar użytkownika
doomer77
Tropiciel

Dołączenie: 08 Sty 2015, 21:03
Ostatnio był: 08 Paź 2024, 20:01
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 71

Postprzez Czipi w 09 Lis 2024, 18:37

Ja czuję lekki niepokój, który też nieco ciężko uzasadnić. Z jednej strony o grze krążą pozytywne opinie po 3h demku. Z drugiej co recenzja to inne informacje o szacowanej długości gry, wielkości świata czy innych rzeczach. W jednym materiale słyszałem, że "było kilka crashy do puplitu" - na 3h rozgrywki kilka brzmi dosyć poważnie, jeśli faktycznie tak było, to ktoś totalnie bagatelizuje zjawisko. Są też jakieś narzekania na UI/UX i podzielam uwagi, patrząc na szczątkowe materiały od GSC. Niby coś tam z tym działają, a jak nie to będą mody, ale też nie wiadomo kiedy, bo wsparcie moderskie to jedna z rzeczy, których nie uświadczymy na premierę. :/

Mam nadzieję, że będzie dobrze. Ale, kurna, nie pokazali tyle, żeby człowieka uspokoić. :caleb:

Rozkminiałem te preordery a koniec końców okazało się, że żona mi w tajemnicy zamówiła, złota kobieta. :E
Najlepsza gra przygodowa, nie ściemniam ->Image
Awatar użytkownika
Czipi
Tropiciel

Dołączenie: 27 Paź 2009, 20:57
Ostatnio był: Wczoraj, 22:47
Miejscowość: Gdańsk
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 51

Postprzez Zari w 09 Lis 2024, 23:43

Osobiście na branżę biorę duużą poprawkę, bo Stalker to typ gry nieco specyficznej, no i nie zapominajmy oczywiście, że ostatni Stalker wyszedł szmat lat temu. Już po wrażeniach z demka było widać, że niektórzy chyba nie wiedzą w co grali i z czym to się je. Podejrzewam, że podobnie będzie w recenzjach i wrażeniach po premierze. Nie uchronimy się przed porównaniami do Far Cry, Fallouta, Tarkova, no i tej nieszczęsnej Gammy.
Dlatego, nie ufałbym tutaj osądowi recenzentów i innych influ. Nawet Quaz i podobni poziomem jemu, mogą się tutaj potknąć.
QA Analyst w Fool's Theory | W Gamedevie od 2019 roku
The Farm 51 | Intermarum | Fool's Theory
Image
Awatar użytkownika
Zari
Weteran

Dołączenie: 28 Sie 2008, 10:48
Ostatnio był: 02 Lis 2024, 21:17
Miejscowość: Chorzów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 69

Postprzez GTR w 10 Lis 2024, 16:39

Będzie dobrze, Cyperpranka robili ile, 3 lata na szybciora? Tam swego czasu cały koncept gry został wy*ebany do kosza i robili od zera prawie całą grę, w S2 raczej nic takiego nie miało miejsca. Ja uważam że będzie dobrze, wiadomix że okazjonalne błędy się pojawią, na chwile obecną troche martwi AI ale czuje że 20 listopada o 19:00 będę się zagrywał jak 15 lat temu w Zewa.
| Ryzen 5 5600X | 16GB DDR4 3200MHz | RTX 3080 10GB | Windows 10 Pro x64 |
nismo

Za ten post GTR otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Czipi.
Awatar użytkownika
GTR
Tropiciel

Dołączenie: 13 Kwi 2013, 14:06
Ostatnio był: 03 Lis 2024, 05:04
Miejscowość: Nordschleife
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 73

Postprzez Andy88 w 10 Lis 2024, 17:06

Oglądałem filmik na YouTube macie linka
https://youtu.be/FXBmCzyEeN4?si=yAYXCvHeE3bdskg1
Mówią w tym filmie, że przez te lata
tyle różnych elementów ręcznie kraftowanych
dodali do gry, że sami nie pamiętają wszystkiego.
Andy88
Kot

Postprzez Czipi w 10 Lis 2024, 17:11

Trochę mi przykro, że nie będzie lootowania mutantów. Z drugiej strony oodeszli od tego już w Zewie Prypeci i tworzyło to ciekawy koncept przemieszczania się bez zwracania na siebie uwagi. Walka z mutantami się nie opłaca, bo nic z niej nie zyskujesz. Jeśli w HoC anomalie będą rozsiane randomowo a nie tylko w skupiskach (a wszystko do tej pory pokazywało, że tak będzie), to w fajny sposób będzie nagradzana walka z użyciem otoczenia. W SoC czasami portfel bolało jak mutant zginął w anomalii i nie dało się go bezpiecznie zlootować albo ciało znikało w karuzeli czy wirze.

Osobiście największe nadzieje pokładam w tym, że tereny pomiędzy "lokacjami" nie będą wiały nudą i faktycznie będą sporadycznie jakieś zabudowania/schowki/przeciwnicy. Żeby faktycznie chciało się chodzić zamaist korzystać z szybkiej podróży, bo na bank taka opcja będzie. A gdzieś tam wspominali, że 99% czy 99,99% terenu gry składano ręcznie, więc szansa jest spora.
Awatar użytkownika
Czipi
Tropiciel

Postprzez KoweK w 10 Lis 2024, 19:38

A w Czystym Niebie lootowało się mutanty? Opcja jest, ale nie widziałem by cokolwiek z nich wypadało.
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: 11 Lis 2024, 03:32
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1476

Postprzez Czipi w 10 Lis 2024, 20:23

Bez bicia powiem Ci, że teraz nie mam pewności. Człowiek tyle czasu na modach spędził, że się zapomina co faktycznie OG oferowała.

Na pewno w Zewie przestałby być klikalne, tyle pamiętam.

Image
Awatar użytkownika
Czipi
Tropiciel

Postprzez Adik w Wczoraj, 20:16

No trochę dokręcili śrubę tymi wymaganiami :facepalm:
Obecnie pod 2k spełniam normy GPU, RAM, DYSK i system xD procek nadal i7-9700k.
Grę i tak odpalę za jakiś miesiąc pewnie dopiero, to dam znać jak to działa. Na razie mam monitor FHD a docelowo ma być 2k.
"Hey man you know I'm really okay,
The gun in my hand will tell you the same" - The Offspring - Bad Habit
Awatar użytkownika
Adik
Łowca

Dołączenie: 28 Kwi 2014, 14:21
Ostatnio był: Wczoraj, 20:16
Miejscowość: Świętochłowice
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 90

Postprzez Andy88 w Wczoraj, 21:58

Powiem tak nie ma sensu się męczyć jak nie spełniasz wymagań ja kiedyś tak robiłem czyli uruchamiałem grę
mimo, że ledwo spełniałem wymagania bo koniecznie chciałem pograć. A po włączeniu gry i męczeniu się z zacinkami kiepską grafiką doszedłem do wniosku że żadna z tego frajda. Lepiej zainwestować w porządnego kompa niż ciągle walczyć problemami nie ma w tym nic przyjemnego.

Poza tym pytanie kiedy będzie wczesne pobieranie na pc steam bo na konsole już jest?
Andy88
Kot

Postprzez Zari w Wczoraj, 22:48

:idea: Jest jeszcze jedno wyjście, a jest nim konsola.
Wynajmuję (testuję sobie przed kupnem) od Plenti.app Xboxa Series X za 200 parę zł miesięcznie (można tam też sobie kupić game passa taniej). Tak się składa, że Stalker 2 będzie w Game Passie i będzie wspierał natywnie na konsoli klawiaturę i myszkę.
Jest też Geforcenow, aczkolwiek nie wiem jak to wychodzi cenowo. Jasne, jak ktoś kupił już na PC i nie spełnia wymagań to ma mały problem, natomiast nie oznacza to, że nie będzie miał możliwości zagrania w ogóle.
QA Analyst w Fool's Theory | W Gamedevie od 2019 roku
The Farm 51 | Intermarum | Fool's Theory
Image
Awatar użytkownika
Zari
Weteran

Dołączenie: 28 Sie 2008, 10:48
Ostatnio był: 02 Lis 2024, 21:17
Miejscowość: Chorzów
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 69

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość