Blue Screeny mnie polubiły, pomocy :(

Naznaczony nie rozumiał tej wojny. Prawdą jednak było, że zbierała krwawe żniwo. Konsole czy PCty?

Re: Blue Screeny mnie polubiły, pomocy :(

Postprzez accerone w 22 Lis 2010, 17:30

Matrix zasilacz nie jest przyczyną, Michu ma kartę integrę, przy swoim konfigu ma minimum 200W zapasu a powiedziałbym że bliżej 300W zapasu. A BIOS to już inna sprawa - to może być BIOS, ja jednak stawiam na pamięci :D
Grafika w grze jest równie ważna jak wszystkie inne jej składowe, niczego nie należy traktować po macoszemu. Tak uważam, w której grupie procentowej graczy jestem ? :D
accerone
Stalker

Dołączenie: 09 Sty 2010, 07:23
Ostatnio był: 07 Sty 2011, 15:39
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 10

Reklamy Google

Postprzez Kontroler w 22 Lis 2010, 17:55

Spróbuj wczytać w biosie Load Optimized Defaults - zresetuje wszystkie ustawienia do domyślnych. Na XP patrzałeś czy to samo jest? Odpalałeś jakąś grę żeby zobaczyć czy są jakieś bugi?
Awatar użytkownika
Kontroler
Ekspert

Dołączenie: 11 Lis 2009, 21:29
Ostatnio był: 24 Paź 2022, 10:53
Miejscowość: Świebodzin
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 131

Postprzez Bambosz107 w 22 Lis 2010, 17:59

Przecież napisał, że dopiero po dłuższej przerwie w używaniu komputera pojawiają się BSOD'y. Michu, przełóż ramy do slotów 1 i 3, rano napisz czy pomogło.
Go Go Power Rangers!!
Awatar użytkownika
Bambosz107
Legenda

Dołączenie: 10 Maj 2009, 21:50
Ostatnio był: 15 Cze 2022, 20:42
Miejscowość: Tarnów
Kozaki: 87

Postprzez Michu w 22 Lis 2010, 18:09

Jednak nie będę ich przekładał bo na tej instrukcji napisane jest że właśnie tak jak mam jest dobrze. Źle przeczytałem.. -_-

DDR3_1 i DDR3_2.

Rewizja płyty to 1.3, ale BIOS'a boje się update'ować bo mam z tego złe wspomnienia i nie chcę płyty na gwarancji zje*ać..

Taką odp. dostałem na innym forum od z tego co widzę, eksperta

Sprawdź pamięć programem memtest86+. Test powinien trwać minimum 3 godziny, lub do pierwszego błędu, ale najlepiej zostawić go na noc. Po zakończeniu testu napisz jakie były wyniki. Plik małego zrzutu mówi o problemach z plikiem fileinfo.sys oraz o problemach z odczytem pamięci.

Zostawiam dziś kompa na memtesta, na pewno.
Awatar użytkownika
Michu
Very Important Stalker

Dołączenie: 10 Lip 2007, 00:34
Ostatnio był: 30 Cze 2024, 22:02
Miejscowość: Jelenia Góra
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle

Postprzez atikabubu w 22 Lis 2010, 18:21

Nie pykaj, wbijaj tu i ściągnij nowego BIOSa :E
Płyta jest chyba nowsza od mojej, więc pewnie też obsługuje EZFlash (czy jakoś tak), czyli flashowanie z poziomu narzędzia w BIOSie przy użyciu pendraka.
Fiat justitia ruat caelum
W10 x64 / Ryzen 3600 4.2 GHz/ Gigabyte GTX 1070 / 16 GB DDR 4
Pierwszy opek/ LA Persona (Firefox) / Hińskie bajki obejrzane

Za ten post atikabubu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive k4r00.
Awatar użytkownika
atikabubu
Very Important Stalker

Dołączenie: 23 Lut 2008, 13:10
Ostatnio był: 06 Lis 2024, 21:45
Miejscowość: Zajebista
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 569

Postprzez Michu w 22 Lis 2010, 18:24

Obsługuje z poziomu windowsa automatyczny update.

Ale najpierw pamięci sprawdzę więc jak nic mi więcej nie zostanie to biosa upnę..

A co do gier to odpalałem San Andreas i jakoś dziwnie się wieszała, a później Multi Theft Auto to strasznie mało fps nie dało się grać, w końcu zintegrowana karta to muli...
Awatar użytkownika
Michu
Very Important Stalker

Postprzez Bambosz107 w 22 Lis 2010, 18:56

Na grach nie masz co testować z taką grafiką. Odpal memtesta, a w przypadku pozytywnego wyniku updatuj BIOS. Nie jest to jakaś strasznie skomplikowana czynność, na nowszych płytach nie ma już z tym problemów.
Go Go Power Rangers!!
Awatar użytkownika
Bambosz107
Legenda

Dołączenie: 10 Maj 2009, 21:50
Ostatnio był: 15 Cze 2022, 20:42
Miejscowość: Tarnów
Kozaki: 87

Postprzez Domianos w 22 Lis 2010, 19:18

A może komputer ci się po prostu przegrzewa. Sprawdź czy nie jest za bardzo zakurzony.

Za ten post Domianos otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative KoweK.
Awatar użytkownika
Domianos
Łowca

Dołączenie: 23 Lis 2009, 22:32
Ostatnio był: 25 Wrz 2024, 18:16
Miejscowość: Szczecin
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 28

Postprzez accerone w 22 Lis 2010, 19:20

Nie rób updateu BIOSu z poziomu systemu, złapiesz BSODa podczas flashowania i może być niewąsko.
Zrób update z poziomu biosu z jakiegoś pendrivea - odpowiednie narzędzie powinienneś mieć w biosie jako opcję. Ati dobrze Ci poradził.
Grafika w grze jest równie ważna jak wszystkie inne jej składowe, niczego nie należy traktować po macoszemu. Tak uważam, w której grupie procentowej graczy jestem ? :D
accerone
Stalker

Postprzez Michu w 22 Lis 2010, 19:31

Domianos napisał(a):A może komputer ci się po prostu przegrzewa. Sprawdź czy nie jest za bardzo zakurzony.

:facepalm:
Dopiero co go złożyłem, poza tym nie w tym problem poczytałbyś temat to byś zobaczył.

@accerone - no okej, ale na razie z biosem sie wstrzymam bo nic ważnego nie wnosi.
najbardziej irytuje mnie fakt że będę testował te pamięci po 4h - dwie razem, 4h jedna i 4h druga... -_- ile to czasu...
Awatar użytkownika
Michu
Very Important Stalker

Postprzez accerone w 22 Lis 2010, 19:48

niezrozumiałeś mnie Michu.
Mem testa zapuść na noc na obydwu kościach w kompie - nie ma sensu wyciągać jednej i testować po sztuce. Po co?
Memtest przetestuje całą pamięć która masz w kompie. Tylko musisz nagrać go na płytę w taki sposób żeby dało się z tej płyty odpalić kompa nie wchodząc do windy - czyli zrobić bootowalny CD/DVD z memtestem - odpalić memtesta po boocie z tej płyty włączyć test i zostawić kompa i to wszystko.

Wyjmowanie pamięci ma inny cel. Jeżeli wiesz że łapiesz BSODY w jakichś określonych sytuacjach i podejrzewasz pamieć, to poprzez wyjęcie jednej kości i wykonanie operacji przy których dostajesz BSODa albo potwierdzasz albo wykluczasz fakt że pamięć jest temu winna. Jak Ci już napisałem wcześniej, bardzo rzadko zdarza się żeby w sparowanym zestawie dwie kości były walnięte, mi się to nie zdarzyło nigdy a z kompami miałem do czynienia więcej lat niż masz podane w profilu jako swój wiek :D co prawda wtedy nie było jeszcze parowanych pamięci ale odkąd pojawiły się wkładane w sloty, zawsze miałem obsadzone minimum dwa banki. Tak więc taka operacja ma na celu potwierdzenie że jest to pamięć w momencie gdy nie masz czasu na memtesta - na jednej kości system ma mniejszy rozmiar pamięci do dyspozycji i szybciej dojdzie do błędu jeżeli jakiś obszar pamięci działa nieprawidłowo, przy okazji zdiagnozujesz która kość się pierdzieli - ale to tylko przy okazji. Bo ta wiedza nie jest Ci i tak do niczego potrzebna, masz kości sparowane więc na gwarancję tak czy siak musisz oddać obie.
Ot i cała filozofia na jednej kości będziesz łapał BSODy a na drugiej kości nie - i już wiesz ze to pamięć. i nie musisz już odpalać memtesta - chociaż warto się upewnić na 100%
A jeżeli złapiesz BSODy na 2(obu, raz na jednej i raz na drugiej) kościach to bezwarunkowo musisz wygrzać pamięci memtestem aby wiedzieć czy zdarzył się ten ultra rzadki przypadek że dwie kości walnięte są, lub aby szukać przyczyny dalej.
accerone
Stalker

Postprzez Michu w 22 Lis 2010, 20:04

Tak, tak - wszystko zrobię. Tylko pisałem o pojedynczych pamięciach bo tak napisał mi moderator innego forum :) A jestem pewny że też zna się na rzeczy. Ale zrobię tak jak mówisz. Tak czy siak musze czekac do rana zeby testowac pamieci... ;/ bo po nocy mi sie je*ie komp dopiero xd

Na razie nagrałem obraz ISO na płytę i się nie bootuje, lol! :| :|

Dodam że wiem jak to sie robi bo niedawno nagrywałem bootowalne płytki ;xx.. Nie wiem, popróbuję jeszcze.

Pobrałem też stąd pliczek:
http://www.gigabyte.pl/products/mb/spec ... 2h_13.html
Obsługa Pamięci pdf, 53.8 Kb

Goodramów w ogóle tam nie ma jako w obsługiwanych, ale niby wszystkich nie sprawdzali.
Awatar użytkownika
Michu
Very Important Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości