ArmA

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Armed Assault

Postprzez SaS TrooP w 14 Paź 2008, 10:22

SaS TrooP, trochę pokory z tą najlepszą na świecie. Tej serii gier nie byłoby np. gdyby nie Hidden & Dangerous (jak dla mnie klimat zimowych misji obu części jest rewelacyjny), który wyprzedzał wręcz epokę.

No bo to jest najlepsza gra świata :mrgreen:
Jakoś z HD jej za bardzo nie kojarzę (tyko taktyczne rozwiązania bywają podobne) i tym, że paru ludzi z BISu go tworzyło (tak jak Mafię). Mimo to to też jedna z lepszych gier świata, zdecydowanie moje Top 10.
Ale jak dla mnie misje zimowe były najnudniejsze ;).

OPF uwielbiam, ale w wydaniu fabularnym dla jednego gracza. Kampania z Resistance bardzo mnie wciągnęła i zżyła z głównym bohaterem (koniec gry mnie zasmucił :( ). Klimat tworzony przez widoki, przestrzenie, pogodę i pory dnia... np. lądujący Black Hawk w miasteczku, które jest w dolinie, o świcie przy lekkiej mgle... Czasami lubiłem w edytorze odpalić jakąś mapę, w nocy + deszcz i tylko sobie pojeździć skodziną... ech.

To jest OFP. Czy to takie trudne nauczyć się prawidłowego skrótu?
Kampania jest denna, do tego się przyznaję. Tak słaba by nie była gdyby właśnie nie fakt braku bohaterów. Za to w QG (coś jakby Armowy Resistance - też expansion) są dwie krótkie, aczkolwiek mistrzowskie kampanie.
Klimat jest. Niektórzy na niego narzekają, bo jak grasz parę lat w latach '80 i masz nagle przeskok do 2008 roku to nie ma już niektórych tych fajnych rzeczy jakie były, ale pojawiają się nowe (walki nocne to majstersztyk). Ale jeżdżenie autami jest całkiem fajne, w nocy, mgle i deszczu. W tym kierunku klimatu nie brak.

Najgorsze jak dla mnie były misje gdzie dowodziło się oddziałem kilu pojazdów, ai nie wyrabiała. :( Natomiast zabawy w snajpera czy nocnego łowcę z MP5 SD miodzio.

AI wyrabiała, ale (zapewne tak jak ja) jesteś zwolennikiem szybkich ataków. Wtedy mogli nie nadążać i się gubić.

W związku z powyższym boję się podchodzić do AA, ponoć kampania jest słaba, a te z OFP, OFPR nie dość, że wciągały, pozwalały poznać bohaterów to jeszcze, ta z podstawki była naprawdę długa. No i praktycznie nie było bugów, a największy zarzut mam, że dodatek nie dodawał możliwości zdobywania broni na wrogu oraz w ogóle broni z OFPR.

Kampania mimo że cienka, jest długa. I ma możliwość misji pobocznych. CO do bugów Army już pisałem .Wystarczy mieć mocnego kompa i pacze, a gra śmiga ci. Co do nie brania broni, czy ci się nic nie pomyliło? W OFPR nie dość że dało się wziąć broń od wroga to jeszcze trzymać ją w samochodach.

Dlatego zastanawiam się czy próbować zapoznać się z AA czy czeka do jej drugiej części oraz codemastersowego OFP2?

Z dala mi od OFP2! Ta gra dopiero nie będzie miała klimatu. Skoro ludzie mają problemy z grą w XXI wieku, to co dopiero z Chińczykami...
Jeśli generalnie mocno się wahasz to polecam ci poczekać na Armę II. Mamy nadzieję, że będzie bez bugów (na razie wszystko na to wskazuje). Chociaż Armę również ci polecam.

P.S. Nie mogę sobie przypomnieć czy w OFP był realistyczny system załadunku naboju do komory? Po ludzku mówiąc, czy po zmianie magazynka (nie pustego!) na nowy pełny miało się liczbę naboi magazynek +1? Jest to niedoróbka gier której nie mogę zrozumieć, a która przeszkadza i budzi u mnie politowanie, jakby twórcy byli kompletnymi laikami, którzy broń widzieli tylko na obrazkach, chlubnym wyjątkiem są twórcy Rainbow Six.

Nie, system jest realistyczny. Nie skończony mag jest "Wysyłany" na koniec, a magazynki ładowane są czym większy tym pierwszy. Czyli jest realistycznie.
SaS TrooP
Ekspert

Dołączenie: 22 Gru 2007, 21:43
Ostatnio był: 07 Cze 2019, 01:47
Miejscowość: Wodzisław, Silesia
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 14

Reklamy Google

Postprzez Witek w 14 Paź 2008, 22:04

SaS TrooP napisał(a): Jakoś z HD jej za bardzo nie kojarzę (tyko taktyczne rozwiązania bywają podobne) i tym, że paru ludzi z BISu go tworzyło (tak jak Mafię).

Można było używać pojazdów, możliwość celowania przez szczerbinkę i muszkę, martwy wróg pozostawiał dokładnie takie wyposażenie jakie miał, naprawdę duże mapy na których broń snajperska miała sens, a wroga można było zaatakować z różnych stron. Można było zginąć od 1 strzału. W wielu aspektach z wymienionych przeze mnie H&D była pierwsza lub jedna z pierwszych na świecie.

To jest OFP. Czy to takie trudne nauczyć się prawidłowego skrótu?

A czy tak ciężko nie czepiać się jednej literówki? Zresztą zauważ, że w wymowie dźwięk OP w słowie Operation jest bardzo wyrazisty.

Co do nie brania broni, czy ci się nic nie pomyliło? W OFPR nie dość że dało się wziąć broń od wroga to jeszcze trzymać ją w samochodach.
Właśnie nie. OFPR polegało na zdobywaniu broni na przeciwniku, ale po jego zainstalowaniu nic się w tym względzie nie zmieniało w kampanii z samego OFP nad czym ubolewam, bo kończyłem misję ze świetnie wyposażonym oddziałem, a w następnej znowu badziewne M16 i znowu trzeba było się rozglądać za choćby AK.

Nie, system jest realistyczny. Nie skończony mag jest "Wysyłany" na koniec, a magazynki ładowane są czym większy tym pierwszy. Czyli jest realistycznie.
O tym pamiętam, sporo w tę grę grałem, chodzi mi o to czy jest uwzględniany nabój w komorze. Jak strzelisz z broni kilka razy (ale nie do końca magazynka) i wyciągniesz magazynek to będzie 1 nabój w komorze, dlatego jak włożysz kolejny, pełny to będziesz miał nie np. 30, a 31 do dyspozycji. W prawdziwej broni jest to rzecz podstawowa, a w grach z uporem maniaka ignorowana (co mnie wręcz szokuje. Nie mogę sobie przypomnieć jak było w OFP, a nie chcę jej w tej chwili instalować.

Czy są jakieś naprawdę fajne, nie oryginalne kampanie po polsku! do OFP (mimo nie najsłabszego komputera doceniam gry, a nie grafikę) czy AA?
Witek
Kot

Dołączenie: 05 Paź 2008, 19:13
Ostatnio był: 31 Paź 2016, 14:42
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 0

Postprzez Przemek77 w 15 Paź 2008, 09:12

Witek napisał(a):Czy są jakieś naprawdę fajne, nie oryginalne kampanie po polsku! do OFP (mimo nie najsłabszego komputera doceniam gry, a nie grafikę) czy AA?

Z polskich do OFP to kojarzę tylko "Everon 1987" (za nazwę nie ręczę) do "gołego" OFP bez modów, "Operacja Biały Orzeł" - fajna i dośc dobrze wykonana kampania na addonie WPSoldiers + Grom i "Człowiek wobec zła" - na modzie Liberation krótka ale ciekawa kampania o ss-manach. Skąd je obecnie ściągnąć - zupełnie nie wiem, jeśli się uprzecie to wrzucę na odsiebie.com.
Z zagranicznych dobre są kampanie do moda FDF - klimatyczne i świetnie wykonane.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez SaS TrooP w 15 Paź 2008, 17:01

Witek, Człeka wobec zła nie polecam. Od początku doradzałem Marshalowi porzucenie tego "dzieła", ale nie posłuchał. Mimo to Biały Orzeł jest świetny.

www.forum.armacenter.pl

OFP --> Polskie Misje/Kampanie

Bierz co chcesz. Niestety nie mogę zajrzeć tam w obecnej chwili. Czemu? Ogłoszenia --> Bany...
Swoją drogą, "Everon w ogniu" jest świetny, ale linki wygasły, a akurat tej cholernej kampanii nie mam na dysku :|
W Everon 1987 nie grałem.
SaS TrooP
Ekspert

Postprzez Przemek77 w 16 Paź 2008, 06:49

SaS TrooP napisał(a):Witek, Człeka wobec zła nie polecam. Od początku doradzałem Marshalowi porzucenie tego "dzieła", ale nie posłuchał.

Mi tam się nawet podoba, nie żebym był naziolem, ale chyba w niewielu grach mamy okazję grać "tych złych szwabów". Fakt, ta misja z rozstrzeliwaniem ludzi to przesada - i może lepiej, żeby to była kampania Wehrmachtu a nie SS....

Mimo to Biały Orzeł jest świetny.

Nie przeszedłem jej do końca ale jest super, a muzyka z "Psów" dodaje jej jeszcze swojskości.

Swoją drogą, "Everon w ogniu" jest świetny, ale linki wygasły, a akurat tej cholernej kampanii nie mam na dysku :|
W Everon 1987 nie grałem.

Hmmmm.... ja nie wiem czy nie pomyliłem nazw kampanii (tyle tego było...)- chyba jednak miałem na myśli "Everon w ogniu". :/
Której nie ma i tak;
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Postprzez SaS TrooP w 16 Paź 2008, 15:24

Jeśli masz Everon w Ogniu na dysku to bardzo cię proszę wyślij. Godzil z pewnością się ucieszy, bo o niego pytał. I ja też.

Co do CwZ, to po prostu brak tutaj klimatu. Być może podniosłyby go lepszej jakości cutscenki. Ludzi akurat rozstrzeliwywać nie trzeba. Co smutne, na ten temat nikt nic nie powiedział. Gdy kolega chciał zrobić kampanię podobną do CwZ, dostał zjazd za propagowanie nazizmu. Cóż, niestety polak potrafi :|
SaS TrooP
Ekspert

Postprzez Przemek77 w 17 Paź 2008, 06:54

SaS TrooP napisał(a):Jeśli masz Everon w Ogniu na dysku to bardzo cię proszę wyślij. Godzil z pewnością się ucieszy, bo o niego pytał. I ja też.

Dobra, ale to aż w poniedziałek. Mam jakieś dziwne rzeczy z ta kampanią, wymaga keg44sm.pbo (czy jakoś tak), pliczek mam w "addons", plus tego pozostałe addony z tej seri a i tak o niego woła.

A z modów "dużych" dobry jest jeszcze Lowlands Warrior (armia holenderska) i CSLA2.
Której nie ma i tak;
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Postprzez SaS TrooP w 17 Paź 2008, 15:41

Oba wymienione przez ciebie mody są dla mnie IMHO daremne. Ja lubię FFURy, GRAA, Inv44 itp.

Co do tego pliku. Autor wspominał, że parę rzeczy mu się psuło.Kampania wymaga addonów, których nie używa.

A oto ten plik który ci wyskakuje:
http://www.sendspace.com/file/mfk900

TO pack pistoletów SW od Kegetysa ;). Licze, że pomogłem.
SaS TrooP
Ekspert

Postprzez SaS TrooP w 27 Paź 2008, 00:05

Potrzebuję testerów mojej misji coop lub SP do Operation Flashpoint. Wszelcy chętni pisać na PW. Pomoc mile widziana. Wymaga WGL 5.1 i CAT Afghanistan. Oba linki podam. Pozatym czas, umiejętności i chęci ;).
SaS TrooP
Ekspert

Postprzez Zari w 05 Lis 2008, 21:09

Mam takie pytanie. Kto może dać link do spolszczenia do ArmA?
QA Analyst w Fool's Theory | W Gamedevie od 2019 roku
The Farm 51 | Intermarum | Fool's Theory
Image
Awatar użytkownika
Zari
Weteran

Dołączenie: 28 Sie 2008, 10:48
Ostatnio był: 09 Gru 2024, 12:32
Miejscowość: Chorzów
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 69

Postprzez SaS TrooP w 05 Lis 2008, 21:17

Mógłbym, ale najpierw jednak muszę zadać pytanie: Dlaczego?

Bo ma pirata? -S3
SaS TrooP
Ekspert

Postprzez Zari w 05 Lis 2008, 22:22

Bo do sklepu nie często jeżdze a że torrenty i DC jest pod ręką to czemu z nich nie korzystać?

Gratulacje! Otrzymałeś warna! Jeśli chcesz usunąć warna wyślij SMS'a o treści "WARN" na numer 666! -S3
QA Analyst w Fool's Theory | W Gamedevie od 2019 roku
The Farm 51 | Intermarum | Fool's Theory
Image
Awatar użytkownika
Zari
Weteran

Dołączenie: 28 Sie 2008, 10:48
Ostatnio był: 09 Gru 2024, 12:32
Miejscowość: Chorzów
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 69

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości