Gry Wszechczasów

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Postprzez fjk w 12 Maj 2008, 14:11

ok:
"ekzgefo" na 8 miesjcu:
GTA (wszystkie, w ciemno też "czwórka")
Red Alert (wszystko)
HoMM (3 część)
7-ET (pykałem prawie 2 lata)
6-Monkey Island (jak jeszcze patrzyłem bratu zza ramienia... Jeeez... łezka)
5-GMod (za wszystko chyba)
4-CoD4 MP (bo kilka razy byłem pierwszy na serwerze na koniec matcha =P)
3-Najdłuższa Podróż (przeszedłem niemal całe SAM mając koło 8 lat)
2-Fallout (choć właściwie kilka razy grałem, ale też zza ramienia brata się patrzyło... ahhh klimat się też wtedy czuło)
1-brak, po trochu WoW, Bioshock, MoH:A, Hitmany, ogólnie większość gier w jakie grałem...
We have our objectives... That's all.
Awatar użytkownika
fjk
Łowca

Dołączenie: 27 Lis 2006, 17:41
Ostatnio był: 01 Sie 2010, 11:07
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 1

Reklamy Google

Postprzez Rasalom w 26 Maj 2008, 12:05

1. X-com: terror from the deep. (niekwestionowalny lider)
2. Dune2
3. Blood 3D.
4. Warhammer 40k Dawn of war : Dark Crusade
5. Extreme Assault
6. Halo
7. Shogo : Mobile Armor Division
8. Codename Panzers : Faza pierwsza.
9. SpellForce : Zakon świtu
10. Drakan : The Order of Flame.

W większośc z nich nadal pogrywam, Choc może z wyjątkiem Drakana. Jego engine nie obsługuje kart nowszych od Radeon9250 (więc nie pogram sobie na tym swoim GeForce6600) a firma, która go wypóściła już dawno nie istnieje więc nie ma co liczyc na prof. łatki...
Awatar użytkownika
Rasalom
Kot

Dołączenie: 29 Kwi 2008, 12:01
Ostatnio był: 06 Lut 2015, 10:06
Kozaki: 0

Re: Gry Wszechczasów

Postprzez Przemek77 w 27 Maj 2008, 09:07

KrzychuS napisał(a):Quake I -absolutny kanon, jedna z pierwszych gier jakie grałem, uwielbiam ten ciezki klimat, no i do tego muzyka NIN

Ściśle biorąc muzyka samego Trenta Reznora. No ale to w sumie ON teorzy NIN. Ale niesamowita, jak z horroru, jakiś taki wykręcony ambient. Do dziś czasami sobie słucham jej na wieży. A sama gra ma wypasiony klimat. W sieci w Q1 nigdy nie grałem ale w single przeszedłem ją z kilkanaście razy oraz większość dodatków.

Sniper Elite -za doprowadzenie tego co kocham w grach FPS najbardziej (czyli strzelania ze snajperki) do perfekcji, oraz za niezwykle emocjonujące i nietypowe rozgrywki w sieci

Widzę, że ktoś oprócz mnie jeszcze lubi Snipera :) Gra wyszła w "taniej serii" ale jest świetna, taka skradanka w klimatach WWII, w dodatku niektóe nasze działania są sprytnie połączone z faktycznymi wydarzeniami historycznymi (śmierć Bormanna - nie wiadomo jak naprawdę zginął...... po zagraniu w SE już wiadomo :] ).

Unreal -gdy sie ukazała była prawdziwym przełomem. Do dzisiaj pamiętam ten wizualny szok po zejsciu ze statku zaraz na początku gry...

Wciąż sobie w to pogrywam co jakiś czas, gra sie nie zestarzała, może trochę grafika, ale klimat jest jedyny w swoim rodzaju. Jedna z nielicznych gier, które włączam czasami tylko po to by sobie "połazić i popatrzeć" (drugą jest STALKER).

Splinter Cell -moim zdaniem najlepsza z gatunku "stealth" albo jak kto woli skradanek -no i do tego Michael Ironside...gdyby jeszcze miała równie zawisisty klimat co niezapomniany Thief, byłoby bosko...ale i tak jest genialnie

Ukończyłem wszystkie części, obecnie jestem w trakcie Double Agent, ale jakoś mnie nie ciągnie, trochę to skopali. Nowy Fisher ma być podobno jeszcze bardziej inny od pierwszych trzech. Do jedynki często wracam, do reszty - niekoniecznie.

Half Life -jedna z najlepszych fabuł w grach FPS no i ten klimat zaszczucia -gra od której nie można się oderwać, druga częsc tez mogłaby sie tutaj znależc gdyby nie pewne minusy

Tak, ale należy pamiętać, że incydent w Black Mesa to tylko wierzchołek góry lodowej, nawet w HL2 niewiele się wyjaśnia, może HL3 da nam odpowiedzi na wszystkie pytania, kim jest naprawdę Gman i takie tam..

Silent Hill 2 -gra podobnie jak Stalker angażuje wszystkie zmysły -absolutnie niezwykły klimat który pozniej sni się po nocach.

Znam Silent Hill 1, 2 i 3 ale to właśnie w dwójce jest taki specyficzny klimat, może nie grozy - ale wielkiego smutku. Nie do opisania, trzeba zagrać.

A jakie są wasze typy ? Polemiki mile widziane :)

Moje typy?

TRAIN SIMULATOR - w zasadzie pierwsza rzecz jaką instaluję na kompie tuż po formacie i instalacji systemu, sterowników i Total Comma :) Świetny symulator kolei, mnóstwo dodatków a w nich tysiące wiernie odtworzonych km rzeczywistych linii kolejowych z terenu całego świata. Jako kolejarz nic innego nie mogłem podac na 1 miejscu :)

EU07 MASZYNA - też symulator kolei, tym razem 100% polski i 100% darmowy. http://www.eu07.pl/

NASCAR SEASON 2003 - w sumie jedyna "ścigałka" w jaką namiętnie grywam, wszelkie te "plastikowe" NFS-y jakoś do mnie nie trafiają.

ORBITER 2006 - symulator (freewarowy) lotów kosmicznych. Co tu dużo pisać - pozwala poczuć się jak pilot wahadowca, dowódca statku Apollo, 'komandir' Sojuza - w dodatki z wiernie odtworzoną mechaniką lotów orbitalnych.

DOOM - ale ten stary, setki godzin spędzonych przed kompem (jeszcze stare P200, 32Mb ram.....:) ).

CALL OF DUTY - świetna seria gier wojennych, ostatnio ukończyłem czwórkę, ale strasznie krótka.

Jak sobie coś przypomnę to jeszzce napiszę.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez KrzychuS w 27 Maj 2008, 10:48

Train Simulator o którym wspomniales (mam nadzieje ze mowimy o tej samej wersji Microsoftu) na pewno znajduje sie w drugiej dziesiątce moich gier wszechczasów -takze dzieki za przypomnienie hehe...Mimo ze nie jestem zawodowo związany z koleja, pociagami fascynuje sie od dziecinstwa i ta gra to dla mnie spełnienie marzen. Naprawde swietna rzecz, uwielbiam od czasu do czasu ja właczyc i po prostu nieco pojezdzic tymi kolosami dla relaksu, najlepiej wlaczajac jakas klimatyczna muzykę w tle...rewelacja jak dla mnie :wink:
KrzychuS
Kot

Dołączenie: 28 Kwi 2008, 10:16
Ostatnio był: 20 Sty 2010, 04:48

Postprzez Przemek77 w 27 Maj 2008, 11:41

KrzychuS napisał(a):Train Simulator o którym wspomniales (mam nadzieje ze mowimy o tej samej wersji Microsoftu) na pewno znajduje sie w drugiej dziesiątce moich gier wszechczasów -takze dzieki za przypomnienie hehe...Mimo ze nie jestem zawodowo związany z koleja, pociagami fascynuje sie od dziecinstwa i ta gra to dla mnie spełnienie marzen. Naprawde swietna rzecz, uwielbiam od czasu do czasu ja właczyc i po prostu nieco pojezdzic tymi kolosami dla relaksu, najlepiej wlaczajac jakas klimatyczna muzykę w tle...rewelacja jak dla mnie :wink:

Ja zawsze marzyłem o choćby namiastce p[rowadzenia pociągu - jeszcze za czsów C-64 była taka gierka "Southern Belle" - dość porządny symulator prowadzenia parowozu. Potem jeszcze na starym pececie był słynny "Mechanik EN57" z dodatkami. Na nowszym kompie już katowałem TS-a (tak, to wersja Microsoftu), aczkolwiek na wymagajacych dodatkach nieco przycinało. Teraz już chodzi płynniutko :) Fakt, mam jeszcze TRS2004, TRS2006 ale to nie to.
KrzychuS, jeździsz na wersji podstawowej czy na jakichś dodatkach? Polecam Ci dodatki z serii Pro Train czy German Railroads - bardzo wiernie odwzorowane linie kolei niemieckich wraz z ichnimi lokomotywami, wagonami itp. Z polskich to "Linia 202", "Linie E-30" (w której miałem pewnien swój wkład), "Roztocze" (dostarczyłem autorowi plany stacji na tej linii). Gdybyś coś poszukiwał z dodatków do TS - wal na PW.
Zawsze chciałem być maszynistą, wprawdzie pracuje w PKP ale w biurze. :)
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Postprzez KrzychuS w 27 Maj 2008, 11:48

Dzieki za propozycje -do tej pory jezdziłem na wersji podstawowej, ale za jakis czas chetnie wypróbuje te dodatki. Obecnie jestem troche zajęty pisaniem magisterki, wieczorami sukcesywnie przechodzę wszystkie czesci Splinter Cella po kolei, ale jak najdzie mnie ochota na Train Simulator to sie zgłosze :wink:
KrzychuS
Kot

Dołączenie: 28 Kwi 2008, 10:16
Ostatnio był: 20 Sty 2010, 04:48

Postprzez Przemek77 w 27 Maj 2008, 12:05

KrzychuS napisał(a):Dzieki za propozycje -do tej pory jezdziłem na wersji podstawowej, ale za jakis czas chetnie wypróbuje te dodatki. Obecnie jestem troche zajęty pisaniem magisterki, wieczorami sukcesywnie przechodzę wszystkie czesci Splinter Cella po kolei, ale jak najdzie mnie ochota na Train Simulator to sie zgłosze :wink:

OK, dodam, że mam około 40 płyt CD/DVD z dodatami do Traina, więc będzie z czego wybierać.
Próbowałeś grać w Maszynę EU07?
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Postprzez MeZZerschmitt w 27 Maj 2008, 13:26

1. Cannon Fodder
2. Quake
3. KKND
4. Blood
5. Diablo
6. Starcraft
7. Dark Colony
8. Mortal Kombat
9. Doom
10. Europa Universalis
"Niektórzy ludzie po prostu nie szukają logicznych korzyści, takich jak pieniądze. Nie sposób ich kupić, zastraszyć czy przekonać, nie sposób w ogóle z nimi negocjować. Niektórzy ludzie po prostu lubią patrzeć, jak świat wokół płonie."
Awatar użytkownika
MeZZerschmitt
Tropiciel

Dołączenie: 21 Lis 2007, 18:52
Ostatnio był: 09 Gru 2013, 22:51
Miejscowość: Wrocław
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 4

Postprzez Przemek77 w 27 Maj 2008, 13:47

MeZZerschmitt napisał(a):4. Blood
5. Diablo
6. Starcraft

Miło poznać konesera klasyki. "Blood" to jedna z najfajniejszych i najbardziej wykręconych gier w jakie grałem. Caleb, widły, dwururka, głupawe zombie, szaleni mnisi, klimat rodem z filmowego horroru i czarny humor. W dodatku dziesiątki nawiązań do filmów, piosenek itp.
"Diablo" i "starcraft" to porządne gry, nad "Diablo" spędziłem kiedyś mnóstwo czasu, niemalże ucierpiły moje studia przez tą grę.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Postprzez Karzeł w 27 Maj 2008, 21:21

Moja lista to:

1. Baldur's Gate (cała saga+dodatek)
2. World of Warcraft
3. Neverwinter 2
4.Wiedzmin
5 .S.T.A.L.K.E.R

kolejnośc niepodana przypadkowo
Ręka , która daje , ma wiele przyjaciół
Awatar użytkownika
Karzeł
Kot

Dołączenie: 20 Kwi 2008, 22:05
Ostatnio był: 01 Lis 2008, 10:27
Miejscowość: Bar ,,100 radów"
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: GP 37

Postprzez nagyatsu w 28 Maj 2008, 18:11

Namber łan:
Neverwinter Nights (obydwie części + dodatki)
Reszta kolejność przypadkowa:
2. STALKER
3. GTA (w 4 nie grałem, ale też się zalicza ^^)
4. Hitman (SilentAssassin&BloodMoney)
5. NFS UG2
6. Counter Strike 1.6
7. Lineage ][ (Od C3 wzwyż)
8. Godfather The Game (głównie zawdzięcza klimacikowi :])
9. Diablo 2
10. Star Wars (RPG, FPS, Strategie, wszystko co z SW związane :D)

Napisane te, na które teraz wpadłem. Oczywiście, jest tego dużo więcej, ale najwidoczniej w te najczęściej grywałem i grywam stąd je wypisałem :]
Image
Awatar użytkownika
nagyatsu
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2007, 21:25
Ostatnio był: 24 Sie 2015, 18:02
Miejscowość: krk city
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 2

Postprzez Elvis Scatter w 28 Maj 2008, 18:18

1. Kameleon
2. Wiedźmin
3. Hitman Blood Money
4. S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
5. The Elder Scrolls III: Morrowind

Tak poza tym, to najbardziej lubię czwartą część Hitmana i oczywiście Stalkera. Przy Wiedźminie spędziłem długie godziny, chociaż do tej pory go nie przeszedłem, gdyż nie miałem na to czasu.
Awatar użytkownika
Elvis Scatter
Tropiciel

Dołączenie: 23 Maj 2008, 13:05
Ostatnio był: 27 Cze 2016, 11:58
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Striker
Kozaki: 8

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości