Wiedźmin

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Jaką ścieżkę wybrałeś?

Mieczykiem!
97
56%
Znaki, pew pew pew!
13
7%
Petardy i alchemia.
5
3%
Troszkę wszystkiego.
59
34%

Razem głosów : 174

Re: The Witcher

Postprzez Micro w 12 Mar 2009, 20:53

Z emocjami to bym się tak nie rozpędzał. Przeczytaj sagę do końca, tam się jeszcze sporo wydarzy i odnośnie emocji i neutralności, kodeksu wiedźminów. Moim zdaniem to oni mieli te emocje maksymalnie wytłumione. Mieli tak naprawdę nie odczuwać strachu, wytłumienie innych emocji było raczej uboczne. A wściekłość to chyba najbardziej elementarna i zarazem silna "emocja/odczucie". Każdy sobie tłumaczy po swojemu :)

Nie mniej jednak to jest w wiedźminie fajne, że jak pisał Przemek jest mroczno. Nie ma czerni i bieli, jest jak w życiu
czyli nie różowo. Jak po lekturze książek Sapkowskiego weźmiemy do ręki jakąś książkę heroic fantasy (dajmy na to jakiegoś tasiemcowego dragonlanc'a) to z tego heroizmu się można porzygać :)
Micro
Kot

Dołączenie: 03 Mar 2009, 15:37
Ostatnio był: 02 Kwi 2009, 18:40
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 12 Mar 2009, 21:02

.Raven422™ napisał(a):Terminus, mi chodzi o to, że jednak każdy powinien mieć szanse na normalne życie, także te dziewoje od Czarnego Słońca :).

Cóż Kruku. To jest kwestia subiektywnego odczucia każdego z nas. Może ja po prostu nie przepadam za postacią Renfi.
Magowie mieli dylematy i nie dążyli do eksterminacji księżniczek, a tylko do ich izolacji. Przyszła Dzierzba była ofiarą nie tyle magów co spisku dynastycznego [macochy]. Stregobor miał okazję ją zabić, ale powstrzymał się po zaklęciu jej w krysztale [[?] mam nadzieję, że czegoś nie pokręciłem -W czytałem już daaawno] . Z kolei celem Renfi jest wyłącznie zemsta, możliwie krwawa i bolesna dla ofiary. Jeżeli przy okazji trzeba będzie wyciąć przypadkowych chłopów w ramach ultimatum to nie ma dla niej problemu. Z resztą całe jej życie to pasmo morderstw: od gwałcącego ją chłopa, przez tych wszystkich przypadkowych ludzi obrabowanych i wbitych na pale, do zamierzonego zabójstwa maga/chłopów/Geralda...
Usprawiedliwienie "trudnym" dzieciństwem? Geralt też miał trudne dzieciństwo, Ciri miała trudne dzieciństwo, a żadne z nich nie stało się obłąkanym seryjnym mordercą...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 21 Lip 2022, 18:56
Kozaki: 1440

Postprzez Raven422 w 12 Mar 2009, 21:32

@Terminus- Hmm, podsumowując powyzszy wątek mozna stwierdzic, ze każdy interpretuje Wiedźmina na swój sposób, co jest swoistym plusem książki. Tak jak pisał Micro, tu nic nie jest białe lub czarne, wszystko ma jakieś dobre i złe strony.

@Terminus2- Na początku czarodzieje zabijali ofiary Czarnego Słońca, potem poszli po rozum do głowy i zaczeli je izolować :).

@Micro- Ja opisuję swoje wrazenia z książki po przczytaniu 1 i 1/3 tomu, wiec to pewnie przyczyna mojej opinii :)

Dalej nikt nie udzielil mi odpowiedzi na pytanie dotyczace rozpakowania zawartości gry :). Czekam na dalszą odpowiedź.

@Micro2- Jakbyś się dobrze wczytał to nie ma żadnego wiedźmińskiego kodeksu, to Geralt go sobie wymyslił żeby mieć sie czym zasłonić w kłopotliwych sytuacjach :).

Jeszcze co do psychologii wiedźminów. Ja mam swoją własną teorię na ten temat. Wg. wiedźmini mają gdzieś te uczucia ukryte, a uruchamiają się one w nagłych, niekontrolowanych przypadkach przy odbiorze silnych bodźców zewnętrznych i umysłowych. Przykład?

Odbił się nogami od dna, wyprysnął w górę, ku powierzchni, złożył palce, odpalił Znak. Eksplozja była głucha, dźgnęła uszy krótkim paroksyzmem [?] bólu. Jeżeli wyjdę z tego cało, pomyslał, młócąc wodę rękami i nogami, jeżeli z tego wyjdę, pojade do Yen do Vengerbergu, spróbuję jeszcze raz... Jeżeli z tego wyjdę...

[...]

Wyszedłem z tego, pomyślał, znowu się udało. Ale nigdzie nie pojadę.

Doskonale tu widać szkic psychiki wiedźminów. Udczuwają uczucia, ba i to nei byle jakie bo miłosć, tylko gdy mają "nóż na gardle", coś jak instynkt samozachowaczy.

Wiem, ze powyższa wypowiedź brzmi co najmniej dziwnie, jakbym ja to nie wiadomo jak znał się na psychologii :P. Zaręczam, nic nie wiem o psychologii, a te "badania" były czystym remedium na nudę :).

Hah! A tu ciekawostka co do Deidre Aldemeyn ;). Obejrzyjcie do końca.

http://www.youtube.com/watch?v=6655pEqC ... re=related
Awatar użytkownika
Raven422
Tropiciel

Dołączenie: 21 Cze 2008, 19:20
Ostatnio był: 28 Wrz 2016, 13:35
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 20

Postprzez Finix w 26 Maj 2009, 22:45

Mam taki mały problem jak odpalam grę cały czas wyskakuje mi błąd "Proszę włożyć oryginalną płytę do napędu".
Wsadzam cały czas oryginał i nic.
Help

Kiepski z Ciebie pirat - xKoweKx
Image
Awatar użytkownika
Finix
Kot

Dołączenie: 03 Sty 2009, 12:40
Ostatnio był: 14 Paź 2009, 19:34
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: PMm

Postprzez Sleszu w 02 Cze 2009, 02:41

Finix napisał(a):Mam taki mały problem jak odpalam grę cały czas wyskakuje mi błąd "Proszę włożyć oryginalną płytę do napędu".
Wsadzam cały czas oryginał i nic.
Help

Kiepski z Ciebie pirat - xKoweKx

Oryginał cały czas wkładasz? Może włożenie pirata pomoże?? Np. za kratki....

Co do uczuć wiedźminów, cytat Ravena faktycznie określa profil psychologiczny/uczuciowy wiedźmina, ale TYLKO Geralta. Jak wiemy, mutacja tego osobnika nie była kompletna, przebiegła z komplikacjami czego skutki są następujące - białe włosy, skłonność do filozofii, uczucia, własne zdanie. Podkreślam, opisy uczuć i zachowań Geralta nie odnoszą się do Wiedźminów jako takich. Kto zna saga, ten winien wiedzieć ;P. W grze nie została do końca(niestety?) zachowana ta zasada.
"Nie wchodzi się dwa razy w tę samą anomalię"
Awatar użytkownika
Sleszu
Stalker

Dołączenie: 27 Mar 2009, 03:13
Ostatnio był: 30 Lip 2022, 02:46
Miejscowość: Kordon
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 2

Postprzez The Witcher w 18 Wrz 2009, 08:05

The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: 10 Lis 2024, 12:44
Ulubiona broń: --
Kozaki: 329

Postprzez Kontroler w 27 Gru 2009, 16:28

Wiedźmin zarąbista gierka RPG, niema co się oszukiwać spędziłem przed nią długie jesienne wieczoru :0. Najbardziej wspominam klimat karczm i pobocznym małych zadań tej gry na pewno nigdy nie zapomnę.
Awatar użytkownika
Kontroler
Ekspert

Dołączenie: 11 Lis 2009, 21:29
Ostatnio był: 24 Paź 2022, 10:53
Miejscowość: Świebodzin
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 131

Postprzez G36 w 25 Sty 2010, 22:54

Gra według mnie najlepsza, spędziłem długie wieczory, noce. Mama krzyczała żebym kład się spać, mówiłem że jeszcze jedna misja i już idę i tak do 3-4 w nocy. Gdy pierwszy raz ją odpalił porostu nie wiedziałem co się ze mną dzieje, a ta muzyka przy paleniu zwłok Leo...W niektórych momętach aż łza się zakręciła. Scenarzyści z CDPR są genialni. Muzyka wali inne gry na łby, grafika też niczego sobie, trochę małych błędów nie zmienia faktu że to wspaniałą gra...
-Nienormalny!
-A co ta znaczy być 'Normalnym'?!

G36
Wygnany z Zony

Dołączenie: 13 Sty 2010, 22:25
Ostatnio był: 09 Wrz 2011, 18:12
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37

Postprzez The Witcher w 23 Mar 2010, 18:49

The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: 10 Lis 2024, 12:44
Ulubiona broń: --
Kozaki: 329

Postprzez Wiewiórka69 w 23 Mar 2010, 21:00

Widzę że pilnujesz wszystkiego na bieżąco, filmik ... po prostu świetny. Ale i tak parę rzeczy nie jestem w stanie zrozumieć. Np...Już na początku filmiku widzimy, 2 gości rozmawiających ze sobą... zdążyłem zauważyć (po uszach, szpiczastych) że ten chudy i wysoki to elf.. widać od razu..po budowie ciała. Lecz nie wiem, kto to jest ten siedzący przy ognisku.. wydaje mi się że zwykły osiłek. W dalszej części zobaczyłem Merigold...a wiedz muszą być dawni przyjaciele naszego bohatera, i tu mam pytanie.. czy jest coś wiadomo na temat Yeavina?, jest to moja ulubiona postać zaraz po wiedzminie i ciekawi mnie jego los..A i wracając do Geralta.. ile on będzie miał lat w drugiej części gry ?..wydaje mi się że w pierwszej ma tak.. z 28 lat. Słyszałem że wiedzmin 2 wyjdzie tego roku, jesienią :D

Wiewiórka69
Wygnany z Zony

Dołączenie: 22 Sty 2010, 16:58
Ostatnio był: 19 Lip 2011, 21:39
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1

Postprzez K-v-W w 23 Mar 2010, 21:08

Według jednego z przedstawicieli CD Projekt RED wstępną datą premiery gry Wiedźmin 2 jest pierwszy kwartał 2011 roku.
Awatar użytkownika
K-v-W
Kot

Dołączenie: 01 Cze 2009, 17:01
Ostatnio był: 23 Mar 2010, 23:22
Miejscowość: Tarnowskie Góry
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Postprzez Wiewiórka69 w 23 Mar 2010, 21:30

Hmm, czyli jednak mój błąd.. zobaczcie sobie filmiki.. na youtube, tam pisali że wiedzim 2 jest zapowiedziany na jesień tego roku. Wychodzi z tego..że dość obszerny ma być wiedzim, grafika piękna.. ciekawe jak z fabuła stoi.

Wiewiórka69
Wygnany z Zony

Dołączenie: 22 Sty 2010, 16:58
Ostatnio był: 19 Lip 2011, 21:39
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości