Bugi w grze

Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym gry, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
X:\S.T.A.L.K.E.R. - Lost Alpha\appdata\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Re: Bugi w grze

Postprzez mayer99 w 16 Maj 2014, 13:51

Bug wywalający z wysypiska, po około 2 minutach gry....Niezaleznie od tego co robię.
Gra spaczowana, nogi Naznaczonego usuniete. log:
FATAL ERROR
[error]Expression : fatal error
[error]Function : CScriptEngine::lua_error
[error]File : script_engine.cpp
[error]Line : 75
[error]Description : <no expression>
[error]Arguments : LUA error: ...k.e.r. - lost alpha\gamedata\scripts\xr_gulag.script:873: attempt to index field 'Object_didnt_begin_job' (a function value)
stack trace:

0023:6AFE461F xrCore.dll, xrDebug::fatal()
0023:6A461ECE xrGame.dll, CDialogHolder::operator=()
0023:00D93AF9 XR_3DA.exe, CRenderDevice::on_idle()
0023:6AFD1C1C xrCore.dll, thread_spawn()
PLZ HELP, nie mogę grać, a tak chcę.... ;)
Awatar użytkownika
mayer99
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2011, 12:22
Ostatnio był: 23 Paź 2024, 10:24
Miejscowość: 3miasto
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 41

Reklamy Google

Postprzez Crisu w 18 Maj 2014, 11:49

Jak wyżej, z tą tylko różnicą, że zwiedzam pulpit nie na Wysypisku, a po wejściu na Darkscape (przechodząc z Kordonu, zaraz po zadaniu wybicia pijawek w X14, zanosząc dokumenty Velesowi). Z początku mogłem grać jakiś czas, a teraz nie daję rady nawet wczytać zapisu. Dno.

Kod: Zaznacz wszystko
[error]Expression    : fatal error
[error]Function      : CScriptEngine::lua_error
[error]File          : script_engine.cpp
[error]Line          : 75
[error]Description   : <no expression>
[error]Arguments     : LUA error: ...\stalker lost alpha\gamedata\scripts\xr_gulag.script:873: attempt to index field 'Object_didnt_begin_job' (a function value)
"Дай мне мой респект, не больше не меньше."
Awatar użytkownika
Crisu
Legenda

Dołączenie: 05 Paź 2007, 20:16
Ostatnio był: 26 Sty 2017, 10:51
Kozaki: 47

Postprzez shooter91 w 18 Maj 2014, 15:56

Witam

Mam ten sam problem, wyrzuca mnie do pulpitu z informacją "program xr_3da przestał działać" bez loga żadnego oczywisćie, ktoś wie co można na to poradzić ?
shooter91
Kot

Dołączenie: 18 Maj 2014, 13:46
Ostatnio był: 18 Maj 2014, 15:56
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 0

Postprzez Crisu w 18 Maj 2014, 20:59

mayer99 napisał(a):Bug wywalający [...] po około 2 minutach gry

Zgadzam się. Właśnie popróbowałem wielu rozwiązań, które nie dały zupełnie niczego. Wczytałem kilka razy zapis automatyczny z Darkscape (gdzie występuje u mnie problem 'Object_didnt_begin_job') i choćbym nie wiem co robił, zawsze równo w drugiej minucie gra wyrzuca do pulpitu, a wszelkie zapisy poczynione pomiędzy autosave, a tą drugą minutą są uszkodzone.

Pojawiają się w ogóle tutaj jacyś użytkownicy będący w ekipie tworzącej Lost Alpha?

Przekopałem forum GSC i ludzie mają tam rozwiązanie tego problemu i wielu innych. Rozwiązaniem tym jest paczka "S3r1ous Bug Fixes v2.121 by ThaOneDon", jednak wyparowała z hostingu, a mirrorów brak. Nie uśmiecha mi się czekać na kolejny oficjalny patch, który wymusi rozpoczynanie gry od nowa, dlatego czy ma ktoś może tę paczkę i czy miałby możliwość ponownego jej uploadu?

Jeśli nie, to czy któryś z twórców mógłby coś poradzić na to cholerstwo bez zasłaniania się najnowszym, nadchodzącym patchem? W końcu nie od parady macie kolorek. :E

- - -

Edit:

Znalazłem tę paczkę. Przez dwie minuty rozgrywki zauważyłem, że wizualnie poprawia wiele rzeczy, które zostały spieprzone. Na przykład animacja sprintu z Waltherem P99 - wcześniej wyglądało to sztucznie, jakby robot rodem z komedii biegł sztywno układając przed sobą dłonie i nie zgrywało się to z animacją sprintu z TPP, podobnie z granatem. Poprawiono również szereg ikon, niektóre zmieniono.

Ale... Paczka nie naprawia problemu, który opisałem przed edycją postu. Szkoda.
Awatar użytkownika
Crisu
Legenda

Postprzez Pangia w 18 Maj 2014, 22:05

Kuźwa, a ja się tyle męczyłem, żeby to wrzucić :/ Co prawda nie v.2.121, ale v2.10, która akurat mi się pałętała po dysku, ale też może pomóc.
http://hostuje.net/file.php?id=1430602a ... 4ab6b7ab25
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez mayer99 w 18 Maj 2014, 22:23

Mi savy działają, ale nauczony doswiadczeniem z innymi modami zapisuje tylko i wyłącznie przez menu ;).
Wygooglowałem S3r1ous Bug Fixes v2.121 by ThaOneDon, teraz to zasysam...Zainstaluję ta łatkę i dam znać czy w jakis sposób pomogło. Ciekaw jestem jak cholera...

EDIT: Dupa blada...tak samo, po 2 minutach na wysypisku wylot bezlitosny.Oświadczam oficjalnie, ze mam focha i w dupie dalsze próby... :/
Awatar użytkownika
mayer99
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2011, 12:22
Ostatnio był: 23 Paź 2024, 10:24
Miejscowość: 3miasto
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 41

Postprzez utak3r w 19 Maj 2014, 09:47

Crisu napisał(a):Pojawiają się w ogóle tutaj jacyś użytkownicy będący w ekipie tworzącej Lost Alpha?

Owszem.

Crisu napisał(a):Nie uśmiecha mi się czekać na kolejny oficjalny patch

No to skoro Ci się nie uśmiecha, to co ja mogę Ci pomóc?... Skoro chcesz pomocy od strony oficjalnej, ale nie chcesz oficjalnego patcha? Ech... :|
Image
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 31 Lip 2023, 16:01
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

Postprzez Cromm Cruac w 19 Maj 2014, 17:22

Crisu napisał(a):Pojawiają się w ogóle tutaj jacyś użytkownicy będący w ekipie tworzącej Lost Alpha?

+1

Crisu napisał(a):Jeśli nie, to czy któryś z twórców mógłby coś poradzić na to cholerstwo bez zasłaniania się najnowszym, nadchodzącym patchem?

Znaczy co? Mamy wypuszczać pierdyliard mini-fiksików zamiast jednego zbiorczego patcha, bo tobie się nie chce czekać?
:

Image
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: 12 Lis 2024, 01:09
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1078

Postprzez smok61 w 19 Maj 2014, 18:06

Znaczy co? Mamy wypuszczać pierdyliard mini-fiksików zamiast jednego zbiorczego patcha, bo tobie się nie chce czekać?

Nie musi być pierdyliard, ale fix na - Brak dialogu u Grebena po wykonaniu zadań moglibyście wydać wcześniej. Jego brak uniemożliwia praktycznie dalszą grę (jeżeli wstąpi się do Powinności).
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.
Stanisław Lem
Awatar użytkownika
smok61
Tropiciel

Dołączenie: 19 Wrz 2009, 12:36
Ostatnio był: 07 Lut 2018, 19:30
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 75

Postprzez Cromm Cruac w 19 Maj 2014, 20:38

Na 'Object_didnt_begin_job' też? A może luzem fiksik na 'program xr_3da przestał działać' też? :facepalm:

smok61 napisał(a):Jego brak uniemożliwia praktycznie dalszą grę (jeżeli wstąpi się do Powinności).
To na razie nie wstępuj. Wstąpisz po wydaniu patcha.
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: 12 Lis 2024, 01:09
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1078

Postprzez Crisu w 19 Maj 2014, 21:20

Obecny patch też miał naprawiać wymienione w changelogu błędy, a w efekcie ich nie naprawia, dlatego poddaję w wątpliwość (nie tylko ja) zapewnienie o zażegnaniu błędów w nadchodzącym patchu. Będzie z nim tak samo, jak z obecnym?

Rozumiem, że macie ogrom roboty, ale to nie powód by dopier*alać komuś, kto zwyczajnie bez spiny pyta o pomoc, ponieważ nie chce po raz kolejny (w moim przypadku po raz trzeci, po nadchodzącej łatce będzie to czwarty) zaczynać gry od nowa. A od tego jesteście modderzy, prawda? Nie tylko od robienia modów, ale i pomocy, ponieważ jeśli znacie rozwiązanie danego crasha (a znacie, co utak3r ujawnił w SB), to myślę, że nie jest chyba to tajemnicą państwową chronioną do tego stopnia, że nikt nie może jej poznać. Tak samo chamsko odpowiadacie tym, którzy darowali Wam swoje pieniądze czy przywilej bycia zmieszanym z błotem trafia się tylko tym "zwykłym"?

Wróżbita mode on.
Polecą siarczyste odpowiedzi zamiast pomocy. Albo nie będzie niczego. #Kononowicz.
Wróżbita mode off.

Za ten post Crisu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Pangia.
Awatar użytkownika
Crisu
Legenda

Postprzez Gizbarus w 19 Maj 2014, 21:48

Crisu, jesteś irytujący. Nie tylko dla modderów. Jak czytam twoje wypociny, to mnie strzela w wąsach. Najpierw piszesz o "zwyczajnym bez spiny pytaniu o pomoc", a potem już wbrew temu, co piszesz, zaczynasz spinać poślady i wyjeżdżać z "argumentami pieniężnymi". Jeśli łatka jeszcze jest nie zrobiona, to znaczy że - niespodzianka! - sprawa albo okazała się zbyt złożona, żeby odstawić ją w ciągu pięciu minut dla Wielce Szanownego Użytnika, albo po prostu modziarze mają istotniejsze rzeczy do zrobienia w międzyczasie. Uwierzyłbyś mi, gdybym ci powiedział, że życie nie składa się tylko z grania w LA i narzekania na brak patcha?

Będzie, jak będzie, proste. Sam będę musiał trzeci raz zacząć grę od nowa i pierwszy raz może wreszcie ją skończyć. Ale nie spuszczam się nad tym niepotrzebnie.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 27 Sie 2024, 20:51
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

PoprzedniaNastępna

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 35 gości