Jako osoba, która obserwując narodziny dziecka w jednym ze zwykłych forumowych tematów, zgadała się z Sovietem, aby utworzyć oddzielną sekcję na Stalker.pl może się wypowiem.
Byliśmy młodzi, każdy miał co innego w głowie, burza hormonów itd. Były fochy, obrażanie, bunty, rewolty, ale pierwsza edycja na Stalker.pl była najciekawsza, pomimo podporządkowania jedynej słusznej partii SPWF XD. Każdy wtedy ze starej gwardii ukształtował swoje postaci (Ja i Marcinez wojsko, Piłat bandyci, Grave Wolność, Domianos Powinność itd.)
Universal zrobił kawał dobrej roboty, przeniósł uniwersum na oddzielną stronkę, tworzył mapki i pilnował tego dziadostwa, pomimo wielu odpałów, kretynów i nieogarów. Co do mnie, to też niekiedy do nich należałem, bo często stroiłem fochy, uznawałem Armię Ukraińską za wielką potęgę i nie widziałem opinii innych, za co mi trochę głupio teraz. Dzięki Wojnom Frakcji poznałem Matiga, z którym utrzymuję cały czas kontakt i z którym wyjechaliśmy razem w 2016 roku do Czarnobyla, spełniając marzenie sprzed 9 lat
, także są plusy całej sprawy.
Przez WF przewinęło się sporo pozytywnych ludzi, było kilku z którymi nie było mi po drodze, ale z perspektywy czasu śmieję się na te wszystkie dziecinne teksty, jakimi się obrzucaliśmy wtedy. Shoutbox był największym wrogiem i wielokrotnie optowałem, aby go zlikwidować i ostatecznie wykrakałem, bo upadło trochę przez rozmowy tam prowadzone
.
Mieliśmy wiele ciekawych pomysłów, idei, długo przez Meeshem i jego "promocją" uniwersum stalkera, ale najstarsi użytkownicy pamiętają Opowiadania, jakie zamieszczaliśmy na forum. Były ofensywy, bombardowania, snajperzy na najwyższym piętrze Jupitera, ataki ze śmigłowców i pełno zabawnych akcji.
System symulacji miał zapobiegać stronniczości i strzec równych szans. W praktyce różnie bywało. O ile Cienias starał się był bezstronnym, to niektórzy Game Masterzy lubili udupić niewygodnych sobie graczy i w ten sposób doprowadzali do ostrych spięć.
Ogólnie to kawał historii, szkoda, że nie zachowało się za wiele materiałów, bo fajnie by było przypomnieć sobie niektóre posty, symulacje i akcje, na dysku mam parę artów, mapek i jakiś opisów i od czasu do czasu do nich zajrzę z sentymentu
.
Były I sekretarz Socjalistycznej Partii Wojen Frakcji Adam przemówił!