no to ja zaczne od tego że mój komp jest dość słaby
celeron 2,8 756mega RAMu chociaż kart. graf. najgorsza nie jest R2600XT pod AGP.
Jakiś czas temu ściągnąłem sobie schemat razem z programami (dodającymi przejrzyste okienka itp.) na XP i po jakimś czasie postanowiłem sprawdzić siódemke
1. Pierwsze wrażenie to takie że chodzi o wiele szybciej od XP z tymi wizualizacjamii
, o wiele szybciej sie włączą, a cały system chodzi z taką samą prędkością jak normalny XP.
2. Programy póki co wszystkie mi dobrze chodzą :Ati Tray Tools, PAINT.NET (Który nie wiem czemu ale nie chciał mi się zainstalować ani uruchomić na XP SP3), jedynie deamon tools nie chciał się zainstalować ale znalazłem lepszy program do obrazów i wszystko elegancko chodzi:)
3. Pozytywnie zaskoczyło mnie to że od razu miałem wgrany sterownik od mojej karty graf. (Na XP to sie musiałem nieźle namęczyć żeby go zainstalować)
4. Troche skomplikowane ustawienia głośności to znaczy nie ma oddzielnej regulacji do głośników: przód, tył, Centralny, subwoofer (w każdym razie nie znalazłem) ale za to jak w końcu udało mi się wszystko ustawić to jakość dźwięku u mnie jest o wiele lepsza niż w XP
5. Jeśli chodzi o gry to STALKER COP (wszystkie ustawienia takie same tylko że na siódemce włączony welumeryczny dym i oświetlenie) chodził niewiele gorzej niż na XP (spadek o góra 3 do 5 klatek) natomiast PROSTREET na maxymalnych ustawieniach tnie się tak samo jak na XP (ach te RAMy....) ale za to tnie się równomiernie (nie ma takich dłuższych przycinek jak na XP)
6. Jedyny minus jaki zauważyłem to QUAKELIVE sie tak tnie że nie da się grać (na XP chodził na maxa) ale myśle że sobie z tym poradze
7. Opera chodzi szybciej niż na XP, szybciej się strony ładują i jest szybsze przełączanie między kartami
I na razie tyle
Problem z quakelive rozwiązany
wystarczyło wgrać sterowniki producenta ponieważ windows 7 nie ma bibliotek od openGL w standardzie
PODSUMOWANIEWindows 7 jest stabilniejszy od XP programy chodzą szybciej a gry to niektóre troche wolniej (Test Drive Unlimited, Quake Live) niektóre tak samo (NFS ProStreet) a niektóre zależnie od sytuacji (COP w miejscach gdzie jest duże użycie RAMu np. bazy, chodzi wolniej ale za to w innych miejscach szybciej) ale za to na pewno stabilniej (np. w XP jak grałem w COPa to wyskakiwały mi krzaki na ekranie np. zamiast broni maiałem takie coś co bardziej przypominało gałązke od sosny niż karabin
i często znikały mi różne tekstury natomiast w 7 żadnego takiego błędu nie spotkałem, dodatkowo nie mam takich przywieszek w czasie szybkiego biegu jak w XP)
Jeśli bardziej zależy Ci na stabilności to lepiej jest używać Windows Siedem ale jeśli bardziej wolisz żeby gry szybciej chodziły to lepiej grać na XP
TO WSZYSTKO DOTYCZY SŁABSZYCH KOMPUTERÓW TAKICH JAK MÓJ, NIE WIEM JAKIE RÓŻNICE SĄ NA MOCNIEJSZYCH MASZYNACH